Příklady v jazyku C – část 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
If-else, do-while, switch, operátory
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
MATLAB® ( část 3 - scripty).
KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory.
Struktury, qsort, mergesort BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií.
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
C – strukturované příkazy
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Příklady v jazyku C – část 6
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Ukazatele a pole 10 Verze
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Cvičení.
Vstupy a výstupy znaků a) Terminálový vstup a výstup ( getchar(), putchar() ) Přečtěte znak pomocí systémové funkce getchar() a vypište ho pomocí putchar().
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Příklady v jazyku C – část 3
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Spojové struktury BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS
Příklady v jazyku C – část 2
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
OSNOVA: a) Úvod a klasifikace b) Funkce main() s argumenty c) Souborový vstup a výstup d) Programování WAV Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT.
OSNOVA: a) Příkazy pro větvení b) Příkazy pro cykly c) Příkazy pro řízení přenosu d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Realloc a qsort examples BI-PA1 Programování a algoritmizace 1 Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
C – switch Mgr. Lenka Švancarová. switch syntaxe switch (výraz) { case hodnota_1: příkaz(y)_ve_větvi_1; case hodnota_2: příkaz(y)_ve_větvi_2; … default:
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Rozklad problému na podproblémy, rekurze
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Začínáme vážně programovat Řídící struktury Přetypování Vstupně výstupní operace Vlastní tvorba programů.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
C – jak na procedury Mgr. Lenka Švancarová. C – procedury #include int main() { printf("Ahoj\n"); return(0); } #include void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n");
Příklady v jazyku C – část 1. Výstupy pomocí printf. printf(" Tisk textu \n v apostrofech \n ") ; p=10; printf("%d\n", p) ; /* tisk konstanty */ printf("Tisk.
Příklady v jazyku C – část 8. Napište program, který inicializuje 2-rozměrné pole uživatele (5 řádků, 2 sloupce) a naplní ho hodnotami (první sloupec.
Vazby dynamických proměnných,databázové systémy Přednáška č. 10.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Příklady v jazyku C – část 2
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Příklady v jazyku C – část 2
C – procedury Mgr. Lenka Švancarová.
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Příklady v jazyku C – část 7. Napište rekurzivní podprogram, který vypočítá faktoriál a použijte ho při vyvolání v hlavním programu: #include int fakt(int.
Základy jazyka C.
Jazyk C++ Přednáška č.2 Proudy, manipulátory Práce se soubory
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Algoritmizace a programování
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

Příklady v jazyku C – část 4

Vytvořte textový soubor ZNAKY. TXT, ve kterém budou náhodné znaky Vytvořte textový soubor ZNAKY.TXT, ve kterém budou náhodné znaky.Tento soubor čtěte po znacích cyklem „do while“ . Je-li znak nula,vypište “Byla to nula”, je-li 1, vypište “Byla to 1”.Je-li přečtený znak “q” , pak ukončete program. Otestujte I konec souboru EOF(). #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fr; int c; if ((fr = fopen("ZNAKY.TXT", "r")) == NULL) { printf("Soubor se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } do { switch (c = getc(fr)) { case '0' : printf("Byla to nula\n"); break; case '1' : printf("Byla to jednicka\n"); break; } while (c != 'q' && c != EOF); if (fclose(fr) == EOF) { printf("Soubor se nepodarilo uzavrit\n"); return 0; system("PAUSE");

Vytvořte editorem soubor pismena Vytvořte editorem soubor pismena.txt , kde bude několik řídek složených z malých a velkých písmen a mezer, tento soubor přečtěte a opište na obrazovku. Současně do souboru VELKY.TXT zapište obsah čteného souboru , ale malá písmenka převede na velká #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fr, *fw; int c; if ((fr = fopen("PISMENA.TXT", "r")) == NULL) { printf("Soubor PISMENA.TXT se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } if ((fw = fopen("VELKY.TXT", "w")) == NULL) { printf("Soubor VELKY.TXT se nepodarilo otevrit\n"); while ((c = getc(fr)) != EOF) { putchar(c); /* vypis na obrazovku */ /* prevedeni na velka pismena */ c = (c >= 'a' && c <= 'z') ? c - ('a' - 'A') : c; putc(c, fw); /* zapis do souboru */ if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor PISMENA.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); if (fclose(fw) == EOF) printf("Soubor VELKY.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); system("PAUSE"); return 0;

Napište program , který spočte celkový počet znaků souboru PISMENA Napište program , který spočte celkový počet znaků souboru PISMENA.TXT: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fr; int c; long int pocet = 0; /* pocet znaku v souboru */ if ((fr = fopen("PISMENA.TXT", "r")) == NULL) { printf("Soubor PISMENA.TXT se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } while ((c = getc(fr)) != EOF) pocet++; printf("V souboru PISMENA.TXT je %ld znaku\n", pocet); if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor PISMENA.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); system("PAUSE"); return 0;

Vytvořte program, který přečte soubor PISMENA Vytvořte program, který přečte soubor PISMENA.TXT po řádcích, každou řádku opíše do souboru KOLIK.TXT a na nové řádce uvede, kolik znaků na ní bylo: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fr, *fw; int c, pocet = 0; /* pocet pismen na radce */ if ((fr = fopen("PISMENA.TXT", "r")) == NULL) { printf("Soubor PISMENA.TXT se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } if ((fw = fopen("KOLIK.TXT", "w")) == NULL) { printf("Soubor KOLIK.TXT se nepodarilo otevrit\n"); do { while ((c = getc(fr)) != EOF && c != '\n') { pocet++; putc(c, fw); /* zapis znaku do souboru */ /* zapis poctu znaku do souboru */ fprintf(fw, "\n%d\n", pocet); pocet = 0; } while (c != EOF); if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor PISMENA.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); if (fclose(fw) == EOF) printf("Soubor KOLIK.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); system("PAUSE"); return 0;

Vytvořte program,který zapíše do souboru CISLA Vytvořte program,který zapíše do souboru CISLA.TXT dvacet reálných čísel – násobků 3.14 #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fr; int i; if ((fr = fopen("CISLA.TXT", "w")) == NULL) { printf("Soubor CISLA.TXT se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } for (i = 1; i <= 20; i++) fprintf(fr, " $%.2f\n", i * 3.14); if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor CISLA.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); while ( !kbhit() ); return 0;

Čtěte reálná čísla ze souboru CISLA Čtěte reálná čísla ze souboru CISLA.TXT a spočtěte jejich aritmetický průměr. #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() {FILE *fr; double cislo, suma; int pocet; /* pocet prectenych cislic */ pocet = 0; suma = 0; if ((fr = fopen("CISLA.TXT", "r")) == NULL) { printf("Soubor CISLA.TXT se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } while (fscanf(fr, " $%lf\n", &cislo) == 1) { pocet++; suma += cislo; } printf("Aritmeticky prumer je: %f\n", suma / pocet); if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor CISLA.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); system("PAUSE"); return 0; }

Napište program , který se pokouší číst neexistující soubor SCHAZI Napište program , který se pokouší číst neexistující soubor SCHAZI.TXT a vypíše chybovou zprávu. #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main(void) { FILE *fr; if ((fr = fopen("SCHAZI.TXT", "r")) == NULL) printf("Soubor SCHAZI.TXT se nepodarilo otevrit\n"); else { printf("Soubor SCHAZI.TXT je otevren\n"); if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor SCHAZI.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); } system("PAUSE"); return 0;

#include <stdio.h> int main() { FILE *fr, *fw; int c; Napište program ,který čte obsah souboru PISMENA.TXT a má možnost si zvolit výstup buď na obrazovku, nebo do souboru NOVY.TXT . #include <stdio.h> int main() { FILE *fr, *fw; int c; fr = fopen("PISMENA.TXT", "r"); printf("Vystup na obrazovku nebo do souboru [o / s]: "); c = getchar(); if (c == 'o') fw = stdout; else fw = fopen("NOVY.TXT", "w"); while ((c = getc(fr)) != EOF) putc(c, fw); fclose(fr); fclose(fw); return 0; }

V souboru CISLA11.TXT je na každé řádce jedno celé číslo, kterému předchází neznámý počet znaků $. Sečtěte tato čísla a výsledek vypište na obrazovku. #include <stdio.h> int main(void) {FILE *fr; int c, cislo, suma = 0; if ((fr = fopen("CISLA11.TXT", "r")) == NULL) { printf("Soubor CISLA11.TXT se nepodarilo otevrit\n"); return 1; } while (1) { /* cteni uvodnich znaku '$' */ while ((c = getc(fr)) == '$') ; if (c == EOF) break; /* vraceni prvniho znaku cisla zpet do souboru */ ungetc(c, fr); fscanf(fr, "%d\n", &cislo); suma += cislo; printf("Soucet cisel je: %d\n", suma); if (fclose(fr) == EOF) printf("Soubor CISLA11.TXT se nepodarilo uzavrit\n"); while(!kbhit(); return 0;

Napište program , který vypisuje přirozená čísla od 1 Napište program , který vypisuje přirozená čísla od 1. Po každých 10-ti vypsaných číslech napíše “Mám pokračovat ? (A/N)” a podle odpovědi buď pokračuje, nebo skončí. #include <stdio.h> int main(void) { int c, i = 1; for ( ; ; ) { /* nekonecny cyklus */ printf("%d\n", i++); if (i % 10 == 0) { printf("Mam pokracovat ? [A / N]: "); c = getchar(); while (getchar() != '\n') ; /* čekání na stisk ENTER */ if (c == 'n' || c == 'N') break; } while(!kbhit()); return 0;