Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

C – procedury Mgr. Lenka Švancarová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "C – procedury Mgr. Lenka Švancarová."— Transkript prezentace:

1 C – procedury Mgr. Lenka Švancarová

2 C – procedury Procedura (na rozdíl od funkce) nevrací hodnotu.
V těle procedury neuvádíme příkaz return(vracena_hodnota). V C je procedura funkce s návratovým typem void – prázdný – aby bylo jasné, že programátor návratovou hodnotu skutečně nepotřebuje. Pro procedury platí stejně jako pro funkce:

3 C – procedury Zpracování programu začíná voláním funkce main() a končí opuštěním této funkce. V C nemůže jedna funkce obsahovat ve svém těle definici druhé funkce. #include <stdio.h> definice funkce int main() { … volání funkce … return(0); } #include <stdio.h> int main() { definice funkce … volání funkce … return(0); }

4 C – procedury #include <stdio.h> void pozdrav(void) {
printf("Ahoj\n"); } int main() { pozdrav(); return(0); } #include <stdio.h> void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n"); } void S_c(float a) { pozdrav(); printf("S=%f\n",a*a); } int main() { S_c(10); return(0); } Pokud nemá funkce (nebo procedura) parametry na jejich místo uvádíme datový typ void.

5 C – procedury Vytvořte proceduru na výpočet obsahu obdélníku.
Délky stran a i b zadá uživatel. V programu ji volejte S_obd(a,b). V programu ji volejte S_obd(10,20). Vytvořte proceduru odradkuj(n), která na uživatelskou obrazovku vloží n volných řádků.


Stáhnout ppt "C – procedury Mgr. Lenka Švancarová."

Podobné prezentace


Reklamy Google