Venkov: podmínky rozvoje, společenský život Tomáš Havlíček Miroslav Marada Příspěvek vznikl za podpory projektů WD -01-07-1 Regionální diferenciace venkovského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Sčítání celých čísel.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Čísla 0 – 100, sčítání a odčítání
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Jak měřit transparentnost NNO?
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
Dobrovolnictví v české společnosti
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Dotazníkové šet ř ení Mapa školy Ú č ast v projektu: 140 základních škol Celkový po č et respondent ů : Po č ty respondent ů : ž áci (89%), rodi.
Tokio poloha Souřadnice: Nadmořská výška: 0 m n. m. Stát: Japonsko
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
České předsednictví EU 2009 – Co znamená z organizačního a logistického hlediska pro ČR.
Reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy , Olomouc Olomoucké vysoké školství partnerem moravského.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Rozvojový potenciál venkovských obcí Radim Perlín
Průzkum společnosti Ernst & Young mapuje společné podnikatelské znaky, ale i aktuální problémy.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Zdravotní stav obyvatel v Ústeckém kraji RNDr. Jiří Skorkovský
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Výsledky projednávání
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Venkov: podmínky rozvoje, společenský život Tomáš Havlíček Miroslav Marada Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti rozvoje MSM Geografické systémy a rizikové procesy v kontextu globálních změn a evropské integrace VENKOV 2009

Dotazníkové šetření Provedeno s 924 představiteli venkovských obcí ve všech krajích Česka Část otázek se zaměřila na společenský život v obcích jako na znak sociální kvality obyvatelstva Část otázek zaměřena na podmínky rozvoje venkovských obcí (vnitřní i vnější)

Co je podle vás nejdůležitější podmínkou úspěšnosti obce jako je ta vaše? Respondent vybíral jednu z možností, která nejlépe odpovídala jeho představě 911 odpovědí (z 924)

Co je podle vás nejdůležitějším znakem úspěšné obce jako je ta Vaše? Respondent vybíral jednu z možností, která nejlépe odpovídala jeho představě 906 odpovědí (z 924)

Co považujete v současnosti za největší hrozbu pro vaši obec? A co považujete za druhou největší hrozbu pro vaši obec? Respondent vybíral dvě z možností 901 respondentů uvedlo 1. hrozbu, 2. hrozbu „pouze“ 810 (z 924)

Jakou podporu ze strany státu považujete pro Vaši obec za nejvýznamnější? Respondent vybíral jednu z možností 895 odpovědí (z 924)

Jakou podporu ze strany kraje považujete pro Vaši obec za nejvýznamnější? Respondent vybíral jednu z možností (shodných s otázkou na státní podporu) 901 odpovědí (z 924)

Jak jste spokojen(a) s financováním obce prostřednictvím Rozpočtového určení daní? 910 odpovědí (z 924)

Shrnutí Potvrdilo se, že představitelé samosprávy považují za znak úspěšné obce zejména rozvinutou infrastrukturu a kvalitní sociální kapitál Pasivita obyvatel je považována za největší hrozbu pro rozvoj obce Z vnějšku je očekávána zejména finanční pomoc, dále pomoc metodická V dalším vyhodnocení lze očekávat (?) diferenciaci odpovědí zejména podle populační velikosti obcí (financování, vylidňování atd.) a podle geografické polohy (dostupnost pracovních příležitostí, služeb apod.)

Aktéři organizování společenského a kulturního života ve venkovské obci Největší podíl na organizování společenského a kulturního života absolutní četnost relativní četnost v obci společenský a kulturní život neexistuje 131,41 % starosta 21222,94 % tradiční spolky, kluby, sdružení (hasiči, fotbalisté, myslivci …) 58963,74 % neformální parta(y) nadšenců 606,49 % chalupáři, rekreanti 40,43 % ředitel(ka) školy, učitelé 70,76 % jiní jednotlivci (kronikář, knihovnice …) 202,16 % to se nedá říct, nevím 161,73 % neodpověděl/a 30,32 % celkem ,00 %

Aktéři organizování společenského a kulturního života ve venkovské obci

Počet účastníků nejvýznamnější společenské a kulturní akce za poslední rok

Hlavní organizátor nejvýznamnější společenské a kulturní akce za poslední rok Hlavní pořadatel akce absolutní četnost relativní četnost starosta 31236,11 % tradiční spolky, kluby, sdružení (hasiči, fotbalisté, myslivci …) 44851,85 % neformální parta(y) nadšenců 536,13 % chalupáři, rekreanti 30,35 % farář 30,35 % ředitel(ka) školy, učitelé 131,50 % jiní jednotlivci (kronikář, knihovnice …) 182,08 % nevím 20,23 % neodpověděl/a 121,39 % celkem ,00 %

Hlavní organizátor nejvýznamnější společenské a kulturní akce za poslední rok

Shrnutí Výrazná dominance tradičních spolků a občanských sdružení při organizování společenského života (téměř 2/3 všech akcí) Velmi nízký podíl odpovědí, že ve venkovských obcích žádný společenský a kulturní život neexistuje (pouze 1,4% odpovědí) Mezi významnými společenskými a kulturními akcemi převažují větší akce s více jak 100 účastníky – zde ovšem vliv velikosti obce Mezi hlavní organizátory patří kromě spolků, také starostové a neformální party nadšenců

Děkujeme za pozornost