Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 2. 8. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslední Přemyslovci Český stát ve 13. století
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přemyslovští králové a jejich doba
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Václav II český a polský král.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
III/2 XV A
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ291 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Mgr. Michaela Psíková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Čechy za posledních Přemyslovců
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Český stát ve vrcholném středověku ; poslední Přemyslovci
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Václav II..
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přemyslovci - opakování
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
Poslední Přemyslovci III
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE _ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Téma: Územní expanze Přemysla II. a Václava II. Anotace: Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Studenti si písemně i ústně procvičí poznatky o posledních Přemyslovcích.

P ŘEMYSL O TAKAR II. (1253 – 1278) Král železný a zlatý – nová území připojena sňatkovou politikou i vojenskými výboji. Sňatkem se škaredou Markétou Babenberskou získal Rakousy, později se s ní rozvedl, ale to už měl 3 levobočky s Anežkou z Kuenringu. Získal Uhry (území dnešního Maďarska): 1260 bitva u Kresenbrunnu – vítězství nad vojsky Bély IV. – zisk Štýrska, sňatek s vnučkou uherského panovníka Kunhutou.

P ŘEMYSL O TAKAR II. (1253 – 1278) Území Českého státu za jeho vlády: Země české a rakouské Štýrsko Korutany Kraňsko Na vrcholu jeho moci dosahovalo jeho území až k Jaderskému moři. Snaha získat císařskou korunu – narazil na silnějšího protivníka Rudolfa Habsburského – 1278 bitva na Moravském poli – smrt Přemysla Otakara II.

V ÁCLAV II. (1283 – 1305) Syn Přemysla Otakara II. a Kunhuty. V době smrti svého otce sedmiletý. Jeho poručníkem se stal Ota Braniborský – Václav internován na hradě Bezděz. Pod tlakem české šlechty po 5 letech propuštěn a dosazen na český trůn. Zpočátku ovlivňoval jeho rozhodnutí mocný jihočeský šlechtic Záviš z Falkenštejna – 2. manžel Kunhuty, později ho nechává Václav II. popravit.

M ÍŠEŇSKO, H ORNÍ SLEZSKO, KUJAVSKO V LENNÍ ZÁVISLOSLTI

V ÁCLAV II. (1283 – 1305) Sňatek s Gutou Habsburskou, po její smrti manželství s polskou princeznou Eliškou Rejčkou – roku 1300 zisk polské koruny. Roku 1300 mincovní reforma – zavedení pražského groše – obrovské bohatství pramenící z nalezišť stříbra v Kutné Hoře. Umírá na tuberkulózu, pochován ve Zbraslavském klášteře.

V ÁCLAV III. (1305 – 1306) Vlády se ujímá ve svých 16 letech. Více než vládě se věnoval radovánkám. Ztrácí uherskou korunu. Ve snaze zabránit ztrátě polské koruny uskutečnil vojenské tažení – v Olomouci zavražděn – příčiny ani vrahy se nepodařilo odhalit – vymření rodu Přemyslovců po meči.

V YPRACOVALA M GR. L ENKA H RUŠKOVÁ Seznam zdrojů: [cit ] Mapa: Mozzanhttp://commons.wikimedia.org/wiki/ [cit ] MAREK,Jaroslav a kol. České a československé dějiny. 1.vyd. Praha. Fortuna, ISBN 80 –