Obyvatelstvo ČR http://www.zskomtu.cz/vyuka/zemepis/stranky/obyvatelstvo.htm.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světové obyvatelstvo.
Advertisements

STRUKTURA OBYVATELSTVA
Struktura obyvatelstva
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OBYVATELSTVO A OSÍDLENÍ EVROPY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Demografie je věda, která se zabývá:
Česká republika Sídla Jan Dušek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
OBYVATELSTVO ČESKÁ REPUBLIKA.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obyvatelstvo Česka 22. března Jací jsou Češi? pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Migrace obyvatelstva Migrace (stěhování) a) vnitrostátní
Společenské a hospodářské prostředí
Česká republika Obyvatelstvo II. Jan Dušek. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATEL  Vysvětlete rozdíly v hustotě zalidnění pohraničních okresů v Čechách:  Které části.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Česká republika Obyvatelstvo I.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C -
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
Socioekonomické poměry
OBYVATELSTVO ČR.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Strukturou obyvatelstva nejčastěji rozumíme dělení obyvatel podle: pohlaví věku zaměstnání Jejím grafickým vyjádřením je věková pyramida pomáhá pochopit.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihočeský kraj.
Obyvatelstvo ČR B. Hofmanová. Vývoj osídlení v nížinách, teplých oblastech, podél toků, s dostatkem obživy, na cestách -od 6. st. Slované -13. st. německá.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Populační vývoj Dobříšska
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_07
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Můj domov, má vlast Obec.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Územní pohyb obyvatelstva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
zpracovaný v rámci projektu
Obyvatelstvo a sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

Obyvatelstvo ČR http://www.zskomtu.cz/vyuka/zemepis/stranky/obyvatelstvo.htm

Počet obyvatel: 10,5 milionů (2009) vlivem zahraniční migrace obyvatel přibývalo Hustota zalidnění: nerovnoměrná vlivem přírodních podmínek a společensko- ekonomických poměrů nejhustěji: oblasti s jediným výrazným centrem, nebo kde je řada středních a malých měst nejřidčeji: JZ pohraničí (Šumava) Struktura obyvatelstva počet narozených a zemřelých je zhruba vyrovnaný porodnost i úmrtnost je nízká, obdobná jako v dalších vysp. E zemích mladí lidé uzavírají manželství méně často a ve vyšším věku

Složení obyvatelstva sledujeme podle nejrůznějších hledisek jako jsou věk, vzdělání či zaměstnanost průměrný věk – se zvyšuje – je 39,5 roků (37,9 muži, 41 ženy) naděje na dožití (= střední délka života) ženy 79 let, muži 72,4 produktivní věk – ( 15 – 64 let) – 70% - poproduktivní věk mírně převažuje a bude se zvyšovat vzdělanostní struktura – se trvale zlepšuje graf str.89 národnostní složení – národnostně homogenní stát 90% Češi 4% Moravané a Slezané 2% Slováci, Poláci, Němci, Romové věřící – 1/3 obyvatelstva nezaměstnanost – DÚ – v ČR a v Olomouckém kraji

Migrace 1.mezinárodní – do r.1989 – ilegální emigrace 0,5 mil lidí , nyní je ČR tranzitní zemí 2. vnitrostátní –v rámci okresů a krajů

Urbanizace 70% ve městech – v některých městech dokonce klesá 30% na vesnici – vesnic je však 9/10 ze všech obcí městská a venkovská sídla se specializují, zároveň však spolupracují suburbanizace přetváření krajiny, způsobené pohybem (stěhováním) obyvatelstva z měst na jeho okraj

Regionální rozvoj a politika metropolitní (městské) oblasti se prosazují na úkor venkovských čím více na západ území leží, tím má lepší předpoklady pro rozvoj předmětem regionální politiky státu jsou vybrané problémové regiony, např. území pohraničí nebo staré průmyslové regiony po r. 1989 se do regionálního rozvoje zapojila významnou měrou Evropská unie