Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní správa a samospráva Principy demokracie
Advertisements

Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
14. přednáška – Volby a volební systémy
Volební systém České republiky
Volby – volba prezidenta v ČR
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Mgr. Michal Oblouk LEGISLATIVA. -dvoukomorový zákonodárný sbor České republiky -je tvořen Poslaneckou sněmovnou (dolní komora) a Senátem (horní komora)
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_409.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Volby prezidenta
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012

Volby Volby jsou hlavním mechanismem zastupitelské demokracie, kterým občané vybírají vládnoucí politiky a podílejí se na chodu země Druhy voleb: přímé - občané volí přímo, nikoliv přes prostředníky nepřímé - volba je zprostředkována přes zvolené reprezentanty, nebo tzv. elektory (sbor volitelů), nebo prostřednictvím státního orgánu rovné - každý občan má stejný počet hlasů, hlas každého občana má stejnou váhu (dělníka i prezidenta) tajné - nikdo se nemůže dovědět, kdo jak volil (s nepatrnými omezeními) všeobecné - volit může každý, jen se zákonem stanovenými (malými) omezeními V České republice se volí do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev, do obecní samosprávy, do Senátu, do Poslanecké sněmovny Volby probíhají na základě příslušných zákonů a osoba je do úřadu volena na dobu určitou

Volební systém Volební systém je konkrétní způsob, jakým se ve volbách určuje obsazení jednotlivých funkcí, jež jsou voleny, na základě hlasů voličů. Zahrnuje jednak samotný způsob, jakým volič volí (smí volit), jednak způsob přidělování volených funkcí kandidátům na základě voliči přidělených hlasů Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Electoral_democracies.png Modře jsou vyznačený státy s demokratickým způsobem vlády

Volba prezidenta České republiky Prezidentem může být občan starší 40 let, který nebyl trestán za velezradu Funkční období je 5 let První veřejné volby v roce 2008 (do té doby tajné) Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg

Nepřímá volba prezidenta 1. kolo - vyhrává kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů poslanců a senátorů 2. kolo - postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Poslanecké sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu 3. kolo - vyhrává kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů poslanců a senátorů

Přímá volba prezidenta Navrhnout kandidáta může nejméně 20 poslanců nebo 10 senátorů nebo občan (starší 18 let), podepíše-li petici podepsanou 50 000 občany 1. kolo - zvolen kandidát, který obdrží nadpolovinu platných volebních hlasů 2. kolo - postupují dva nejúspěšnější kandidáti

Volby do Senátu Parlamentu České republiky Konají se tajným hlasováním na základě dvoukolového systému Vyhlašuje je v zákonem stanovených lhůtách prezident České republiky Probíhají v 81 jednomandátových obvodech Obměna - každé 2 roky se mění 1/3 Předseda Senátu - Milan Štěch Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Sen%C3%A1tn%C3%AD_volebn%C3%AD_obvody.PNG

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Volby se konají ve 14 vícemandátových obvodech, které kopírují krajskou strukturu  Právo volit má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let Tajné hlasování 200 poslanců na 4 roky Předsedkyně Poslanecké sněmovny - Miroslava Němcová Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/CZ_Cechy_Morava_kraje.gif

Komunální volby Volby zástupců do menších a malých celků územní samosprávy Představují uplatnění principu zastupitelské demokracie na nejnižší územně samosprávní úrovni

Děkuji Vám za pozornost Zdroj: www.wikipedia.cz www.google.com