ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Přednáška pro ČAK Brno 18. září 2013
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Nový občanský zákoník Zákon č. 89/2012 Sb..
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Právní vztahy a právní skutečnosti
N ÁHRADA ŠKODY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 13. září
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
Realitní obchody ve světle nového soukromého práva
10. Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Přednáška pro ČAK Brno 3. prosince 2014
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
FSV – Základy soukromého práva
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna
Právní prostředky ochrany
Náhrada škody provozní činnost
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Právní odpovědnost a její druhy
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Soutěžní právo.
Právní odpovědnost.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
1. Správní trestání a správní delikty
Obecně Lucia Madleňáková
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Odpovědnost v právu životního prostředí
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 29. dubna
Právní odpovědnost a její druhy
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
ODPOVĚDNOST. PŘEDPOKLADY VZNIKU ODPOVĚDNOSTI Porušení právní povinnosti Příčinná souvislost Škoda/porušení právem chráněného zájmu.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
ODPOVĚDNOST. PŘEDPOKLADY VZNIKU ODPOVĚDNOSTI Porušení právní povinnosti Příčinná souvislost Škoda/porušení právem chráněného zájmu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Odpovědnost.
Základy pracovněprávních vztahů
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
Právní problematika břehových porostů
Transkript prezentace:

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů (§2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Základní koncepce hradí se majetková újma (škoda) nemajetková újma se hradí, jen stanoví-li tak zákon, nebo bylo-li to ujednáno povinnost nahradit újmu způsobenou škůdcem zaviněně presumuje se nedbalost při porušení právní povinnosti; jde o presumpci - možnost vyvinění povinnost hradit škodu bez ohledu na zavinění musí vždy stanovit zákon terminologicky se pojem „odpovědnost“ nepoužívá JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Škůdce nemůže předem svou odpovědnost vyloučit – může jít jen o varování před nebezpečím (§2896 NOZ) Povinnost předcházet škodě (§2900 NOZ) – povinnost: a) sám si počínat tak, aby ke škodě nedošlo b) za uvedených situací zasáhnout na ochranu jiného c) varovat, že škoda může vzniknout (kdo sám porušil právní povinnost nebo může a má vědět, že ji poruší) nezakročí-li ten, komu hrozí škoda – nese ze svého škodu, jíž mohl zabránit Nutná obrana a krajní nouze – kdo odvracel: a) bezprostředně hrozící či trvající útok od sebe či jiného b) od sebe nebo od jiného bezprostř. hrozící nebezp. újmy nedopovídá za škodu, již tím způsobil odvracel-li újmu - nahradí mu náklady a jeho újmu ten, v jehož zájmu jednal JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Povinnost nahradit škodu a) úmyslným porušením dobrých mravů (§2909 NOZ) b) zaviněné porušení zákonné povinnosti (§2910 NOZ) zákon rozlišuje, zda zasaženo absolutní nebo jiné právo předpoklady vzniku odpovědnosti za škodu a) porušení právní povinnosti b) vznik škody c) příčinná souvislost mezi ad a) a ad b) d) zavinění porušení zákonné povinnosti - zavinění (nedbalost) se presumuje c) porušení smluvní povinnosti (§2913 NOZ) nevyžaduje se zavinění (!) – možnost zprostit se povinnost hradit škodu (možnost liberace) – prokáže, že mu zabránila mimořádná nepředvídatelná překážka mimo jeho vůli JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů d) škoda způsobená více osobami solidární odpovědnost škůdců (ve vztahu k poškozenému) mezi sebou podle podílů na výši škody a případně regres e) škoda způsobená tím, kdo nemohl posoudit následky svého jednání (§2920 NOZ) nezletilý či duševní porucha zaviněné porušení a) mohl posoudit následky b) nemohl posoudit následky – právo na náhradu, je-li to spravedlivé; solidárně s ním odpovídá i ten, kdo zanedbá povinný dohled f) škoda způsobená osobou s nebezpečnými vlastnostmi (§2923 NOZ) – vědomě se ujme osoby s nebezpečnými vlastnostmi JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů g) škoda způsobená provozní činností provozuje závod nebo jiné zařízení sloužící k výdělečné činnosti zprostí se, prokáže-li, že vynaložil veškeré úsilí, kterou lze rozumně požadovat, aby ke škodě nedošlo h) škoda způsobená provozem zvlášť nebezpečným nelze vyloučit možnost vzniku závažné škody ani při vynaložení řádné péče i) škoda na nemovité věci provádí (byť oprávněně) práce, jimiž způsobí jinému j) škoda z provozu dopravního prostředku škoda způsobená zvláštní povahou provozu JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů k) škoda způsobená zvířetem l) škoda způsobená věcí m) škoda způsobená vadou výrobku n) škoda na převzaté věci o) škoda na odložené věci (např. v restauraci) p) škoda způsobená na vnesené věci (v souvislosti s ubytovacími službami) q) škoda způsobená informací nebo radou JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Náhrada nemajetkové újmy JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Zneužití a omezení soutěže a) omezení účasti ostatních na hospodářské soutěži b) nekalá soutěž Nekalá soutěž (§2976 NOZ) 1) v hospodářském styku 2) rozpor s dobrými mravy soutěže 3) jednání způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo zákazníkům generální klauzule a demonstrativně uvedené skutkové podstaty JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Ochrana proti nekalé soutěži JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Bezdůvodné obohacení (§2991 NOZ) na úkor jiného se bez spravedlivého důvodu obohatí a) plnění bez právního důvodu b) plnění z právního důvodu, který odpadl c) protiprávním užitím cizí hodnoty d) bylo za něho plněno, co měl po právu plnit sám JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů Nepřikázané jednatelství (§3006 NOZ) obstará, ač nebyl povolán, cizí věc, aby odvrátil škodu, hradí se účelně vynaložené náklady, ač se výsledek nedostavil Upotřebení cizí věci k prospěchu jiného (§3012 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::