Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace Motivace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura členění (dělení) členských příspěvků (14
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 4.
AUTOR Mgr.Moravcová Daniela ŠKOLA ZŠ TGM Kutná Hora Datum Ročník DRUHÝ
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Didaktika tělesné výchovy Pedagogická fakulta JU v ČB KTVS
Matematika a její aplikace
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Aktivity kolem OI a mimo ni Osnova Baylor ACM Contest UPE RedHat Minor OI – Enterprise system development – Bezpečnost.
AUTOEVALUACE ACADEMIA MERCURII NÁCHOD ZAMĚŘENÍ NA OBLASTI: Průběh vzdělávání – výuka, výsledky ( metody, náročnost, rozvoj klíčových kompetencí, umístění.
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vlastnosti sčítání a odčítání
Původní číselníky pocházejí z číselníků v IS/STAG (provizorní, rozsáhlé, určené pro denní studium, …) – Stejně jako všechna provizoria i tohle nakonec.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
ODČÍTÁNÍ DO 100 S PŘECHODEM DESÍTKY
Únorové počítání.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Matematika a její aplikace
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
+ZPE Ing.Jan MAYER (Základy programování pro elektrotechniku)
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
24.1 Písemné sčítání dvojciferných čísel v oboru do 100
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Přednost početních operací
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
KONTROLNÍ PRÁCE.
Bakalářská práce - zpracování
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
KIV/PRJ Speciální předmět pro zvídavé a hravé.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Teoretická informatika Základní informace k předmětu Literatura Závěrečná práce Zkouška.
Evoluční algoritmy Info k předmětu Literatura Závěrečná práce.
Teoretická informatika II
ACM ICPC Programming contest CTU Open soutěž v programování
Při technické univerzitě v Liberci
Transkript prezentace:

Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace Motivace Posluchači FEL se dlouhodobě umísťují na horších místech v každoroční prestižní programovací soutěži ACM International Collegiate Programming Contest. Důvod: nedostatečná cílená příprava posluchačů FEL a jejich malá schopnost abstrakce a zobecňování, která významně pomáhá k efektivnímu řešení úloh a ovlivňuje i studijní výsledky. Znatelné zvýšení soutěžní i odborné kompetence vyžaduje dlouhodobou systematickou příparavu. Studenti, kteří chtějí systematicky zlepšovat svoje algoritmizační a programátorské schopnosti, nemají po předmětu ALG v 2. semestru Bc kde navázat. Předmět Seminář ACM z algoritmizace proběhl v pilotní formě v ZS 2011/2012 za účasti 7 zájemců. Na LS je přihlášeno 25 zájemců, 15 z OI, 3 z STM a jednotlivci z KyR, BIO a dalších programů, očekváme později podobný nebo mírně rostoucí zájem. Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace

Letošní a loňské umístění FEL v CERC ACM Contest CERC 2011 Final Standings (excerpt) place - team - solved problems of 10 5. CUNI 7 18. MUNI 5 20. CUNI 5 27. MUNI 5 34. CTU 4 FEL 35. CUNI 4 36. CTU 4 FEL 41. CTU 3 FIT 42. ZCU 3 48. VSB 2 50. CTU 2 FIT 58. ZCU 2 64. ZCU 0 total 64 teams CERC 2010Final Standings (excerpt) place - team - solved problems of 10 13. CUNI 5 21. MUNI 4 28. CUNI 4 31. MUNI 3 38. CUNI 3 50. ZCU 1 52. ZCU 1 53. ZCU 1 55. CTU 1 62. CTU 1 63. VSB 1 65. VSB 1 67. CTU 1 total 68 teams Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace

Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace Předmět bude existovat v pěti úrovních, primárně, ale ne nutně, pro semestry 1. až 5. bakalářského studia FEL. Všechny stupně mají seminář společně. Předmět bude mít v každém stupni časovou dotaci 0+3 a bude mít dotaci 4 kredity. Předmět se v jednotlivých stupních bude jmenovat ACM pokročilá algoritmizace programovací techniky I - V ACM Advanced Algorithmic and Programming Techniques I - V ACM má velkou databázi příkladů definové složitosti. Ve stupních předmětu se postupně řeší složitější úlohy. Postup do vyššího "levelu" bude možný jen pro studenty s dostatečnou úspěšností v předchozím stupní. Do předmětu se budou moci posluchači zapisovat opakovaně, pokaždé s plným ziskem 4 kreditů. Návrh interní organizace a průběhu předmětu je popsán v detailním návrhu. Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace

Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace Styl práce v předmětu Přibližně 2/3 časové dotace je věnováno aktivnímu programovaní s prezencí a kontrolou učitele. Programuje se formou ACM minisoutěže -- 4 vyučovací hodiny v lichém týdnu. Správnost řešení vyhodnocuje online systém UVA Judge podobný soutěžnímu. Kvalitu kódu a úroveň zpracování algoritmu posuzuje učitel. Minisoutěž měří výkon a pokrok posluchačů, je základem pro klasifikaci. Přibližně 1/3 časové dotace -2 vyučovací hodiny v sudém týdnu -- je věnována teoretickým tématům a studiu algoritmů. Teorie je doplňována podle potřeby/zájmu dalšími méně častými úlohami/algoritmy. Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace

Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace Témata v semesterech Praxe: Efektivita kódu, reprezentace datových struktur, knihovní funkce. Teorie: Elementární datové struktury a jejich vlastnosti. Praxe: Příprava zájemců na soutěž, nácvik efektivního kódování základních algoritmů a datových struktur. Teorie: Grafové algoritmy I. Kombinatorické algoritmy. . Praxe: Příprava Nácvik práce v týmu a strategií pro řešení úloh v soutěži. Teorie:Grafové algoritmy II . Textové algoritmy. Aplikace konečných automatů. Praxe: Dtto 3. Teorie: Výpočetní geometrie . Číselně teoretické úlohy. Praxe: Dtto 3. Teorie: Rozbor a varianty vybraných úloh z programovacích soutěží. Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace

Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace Literatura a odkazy [ACM Contest] ACM International Collegiate Programming Contest: Online [CLRS 2009] T. H. Cormen, C. E. Leiserson, R. L. Rivest, C. Stein: Introduction to Algorithms, 3rd ed., MIT Press, 2009. [Demel 2002] Jiří Demel: Grafy a jejich aplikace, Academia, 2000. [KSP] Korespondenční semináře z programování, MFF UK Praha, MFF UK Bratislava , MU Brno. [Sedgewick 2003] Robert Sedgewick: Algoritmy v C, části 1-4, SoftPress, Praha, 2003. [Skiena 2003] Steven S. Skiena, Miguel A. Revilla: Programming Challenges, Springer 2003. Online [Topfer 2007] Pavel Töpfer: Algoritmy a programovací techniky, Prometheus Praha 1995, 2. vydání 2007. [UVA Judge] Vybrané soutěžní algoritmické úlohy v počtu cca 1200 spolu s odevzdávacím/vyhodnocovacím systémem na University of Valladolid: UVA Online Judge Návrh změn v předmětu Seminář ACM z algoritmizace