Windows 7 Triky ve Windows 7 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce: 17. 10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Advertisements

Autor: Mgr. Josef Kvapil Název: Klávesnice VY_32_inovace_VT5_05
Používání hlavního panelu
Práce s okny.
Klávesové zkratky pro práci s okny
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Windows 7 – hlavní panel, základní nastavení Hlavní panel – funkce Aero.
Zkratky.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Obsah: Vytvoření nového souboru Seznámení se šablonou,výběr prázdného dokumentu Vložení krátkého textu, obrázku Uložení souboru Uzavření souboru Kontrola.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 2 Ověřeno ve výuce:
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Návod na složení jména z písmenkových log
Animace v PowerPoint u Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: PowerPoint - animace Ověřeno ve výuce: 1.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_11.
Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Prohlížeč Chrome Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Prohlížeč Chrome Ověřeno ve výuce:
Photostory Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Photostory Ověřeno ve výuce:
Tvorba návodu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Tvorba návodu Ověřeno ve výuce:
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
WINDOWS VISTA.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Microsoft Excel Základy Excelu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Excelu Ověřeno ve výuce:
Pracovní prostředí počítače
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.14 Téma: PowerPoint Číslo.
Zoner Callisto 4 Callisto 1 – základy, křivky, tvary, výběr.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Pracovní plocha, okno, schránka
Přepínání mezi programy
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 4– POWERPOINT – PRÁCE S TEXTEM Název školy:
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
OKNa/ práce s oknem ve windows
Operační systém Windows
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 18– SPUŠTĚNÍ PREZENTACE. Název školy:
Myš Pravé tlačítko Levé tlačítko
Pracovní prostředí počítače
Operační systém Windows
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Movie Maker 1 - základy. Movie Maker 1 - základy.
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití. Zoner Callisto 4 Callisto 3 – text, využití.
Transkript prezentace:

Windows 7 Triky ve Windows 7

Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce:

Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.). Metodický postup

Windows 7 Windows 7 je ihned po Windows 8 dnes pravděpodobně nejrozšířenější operační systém. Před ním byl nejrozšířenější systém Windows XP. Jak tedy poznám, že mám právě Windows 7? Jednoduše. Podívej se vlevo dole na tlačítko START. Pokud tam máš přímo napsáno START, tak máš Windows XP. Windows 7 tam mají kulaté tlačítko s logem Windows (viz obrázek dole). Stejné tlačítko tam má i Windows Vista, pro který většina zde zmíněných triků také platí.

Minimalizování všech oken kromě vybraného Otevři si několik oken (Dokumenty, Obrázky, Hudba, Počítač, jiné složky...). Nechej je všechny zobrazené jako na obrázku vlevo. Pokud se nyní nacházíš v jednom okně (tomu se říká aktivní okno), a chceš ostatní okna minimalizovat, chytni vybrané okno za horní poloprůhledný pruh a zatřepej s ním třikrát do stran (stačí malý pohyb, např. doleva-doprava-doleva). Ostatní okna se minimalizují (obrázek vpravo). Pokud zatřepeš znovu, tak se opět objeví (obrázek vlevo).

Chceš-li minimalizovat všechna okna naráz (tedy dostat se rychle na plochu), jsou dvě možnosti. První je, že použiješ klávesovou zkratku Windows + M. Klávesa Windows je vlevo dole, napravo od CTRL a obvykle slouží pro otevření nabídky START. Druhá možnost je kliknout na svislý obdélníček úplně vpravo dole, napravo od hodin (obrázek). Pokud na obdélník jen ukážeš, zobrazí se plocha, ale dokud neklikneš, žádné okno se neminimalizuje

Nové a lepší vyhledávání Windows 7 mají mnohem lepší způsob pro vyhledávání souborů. V jakémkoli okně/složce máš vpravo nahoře políčko (obrázek vlevo). To slouží právě pro hledání. Napiš co chceš, a právě otevřená složka se prohledá. Funguje to i např. v ovládacích panelech. Řekněme, že chceš změnit ukazatel myši. Tak otevři přes START Ovládací panely a vpravo nahoře napiš „ukazatel myši“ a nebo jen „myš“. Během chvilky se ti najde vše co souvisí s nastavením myši (obrázek vpravo).

Práce ve dvou oknech Často se stává, že potřebujeme nějaké soubory zkopírovat/přesunout z jedné složky do druhé, například z flash disku do počítače. Pro tuto a mnoho dalších činností se hodí mít zobrazeny dvě okna naráz. Není ale potřeba ručně měnit jejich velikost tak, abychom viděli obě okna celá. Jak na to? Otevři si první okno a pokud je maximalizované (na celou obrazovku), tak stiskni tlačítko vpravo nahoře, které je nalevo od červeného křížku. Tím okno zmenšíš.

Práce ve dvou oknech Nyní okno chytni za horní poloprůhledný pruh a přesuň jej na monitoru úplně doleva. Vůbec nevadí že se okno „usekne“, zkrátka drž okno za pruh a přesuň myš úplně doleva dokud nenarazí na levý okraj monitoru. Dokud budeš držet stisknuté levé tlačítko myši, uvidíš průhledný náhled toho, jak se okno přizpůsobí (obrázek vlevo). Pusť tlačítko myši a okno změní velikost přesně tak, aby vyplnilo náhled, tedy půlku monitoru (obrázek vpravo).

Práce ve dvou oknech Teď si otevři druhé okno, například nějakou složku na ploše apod. Udělej s ním to stejné, ovšem tentokrát myší s chytnutým pruhem okna jdi narazit do pravé strany/stěny monitoru. Výsledek bude jako zde na obrázku. Nyní můžeš přetahovat obsah jednoho okna do druhého. Nebo můžeš v jednom pustit film/video na youtube a ve druhém psát do Wordu (nemusí to být pouze okna, ale přímo programy).

Aero Velice šikovný vynález u Windows 7 je tzv. systém Aero, který umožňuje na malém prostoru zobrazit více. Otevři si několik složek, dokud se nezaplní dolní panel (horní obrázek). Pak si otevři několik dokumentů ve stejném programu (například tři dokumenty v programu Word) a pak všechny minimalizuj. Stane se, že dole uvidíš pouze jednou spuštěný Word. A možná se stane i to, že se všechny otevřené složky přemění na jednu ikonku s názvem Průzkumník Windows (dolní obrázek).

Aero Nyní ukaž myší (ale neklikej) na jedinou ikonku Wordu. Najednou se ikonka rozšíří a ty uvidíš všechny tři dokumenty Wordu naráz, a to i s jejich náhledy (to je právě funkce Aero). Pokud na některý ukážeš (ale pořád neklikáš) tak se zobrazí na monitoru (takto se můžeš podívat bez klikání na všechny). Až najedeš na ten, který chceš, tak klikneš a budeš přepnutý v něm. To stejné platí i u seskupených složek u Průzkumník Windows (zde na obrázku má useknutý název, protože se tam již nevejde):

Nyní již znáš základní triky pro ulehčení práce ve Windows 7. Je jich samozřejmě více, ale tyto jsou pravděpodobně nejvíce užitečné pro každodenní práci na počítači.

Operační systém Windows 7 (většina triků funguje i ve Windows Vista). Microsoft Office PowerPoint 2003, verze ), SP3