Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Movie Maker 1 - základy. Movie Maker 1 - základy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Movie Maker 1 - základy. Movie Maker 1 - základy."— Transkript prezentace:

1

2 Movie Maker 1 - základy

3 Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Movie Maker 1 Ověřeno ve výuce:

4 Metodický postup Pro tuto hodinu je potřeba nachystat žákům dva krátké videoklipy libovolného druhu. Formát by měl být nejlépe MP4. Pokud máte jiný formát, předem si zkuste že videa v programu fungují. Jedná se o Movie Maker, který je součástí Windows 7 a Windows Vista. Windows XP mají jinou verzi Movie Makeru a nelze jej použít s tímto DUMem. Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.).

5 Zní to složitě, ale my to určitě dokážeme.
Movie Maker Jde o program, který nám umožňuje tvořit video z fotografií. Hlavně ale dokáže stříhat video (useknout nechtěné části) či spojit několik videí do jednoho. Také umožňuje přidat titulky, úvod a závěr, vizuální efekty, přechodové efekty a hudbu na pozadí. Zní to složitě, ale my to určitě dokážeme.

6 Nejprve si do programu vložíme dvě krátká videa, abychom se na nich naučili ovládání programu. Tímto tlačítkem přidej do programu dvě nachystaná videa:

7 Hlavní ovládací prvky. Pamatuj, že pokud na tlačítko ukážeš myší a neklikneš, zobrazí se jeho popis. Popis očíslovaných tlačítek je na dalším snímku.

8 Vše zde popsáno si později vysvětlíme podrobněji
Vše zde popsáno si později vysvětlíme podrobněji. Zde jde pouze o obecný přehled. 1. Tlačítka Domů, Animace atd. nás přepínají mezi hlavními kategoriemi činností, které můžeme s videoklipy provádět. Postupně si je vysvětlíme všechny. Nyní je aktivní kategorie Domů, takže všechna tlačítka v pruhu pod ním patří do této kategorie. Až se přepneme na další kategorii, všechna tlačítka se změní. 2. Tímto přidáš do projektu další videa či fotky. 3. Přidáš hudbu či mluvený komentář pro celý projekt či od konkrétního momentu v něm Před vybraný videoklip přidá krátké video s animovaným textem. 5. Přidá do vybraného videoklipu titulky. 6. Na konec celého videa přidá krátké video s animovaným textem.

9 7. Rotace (otáčení) vybraného videoklipu. 8
7. Rotace (otáčení) vybraného videoklipu. 8. Tato svislá čára ukazuje, kde konkrétně nyní jsme ve videoklipu. Přesně sem se pak vloží titulky či hudba/komentář. Čáru lze chytnout a posouvat – pro konkrétní označení místa ve videoklipu. 9. Tyto svislé pruhy označují začátek a konec jednoho videoklipu, který je součástí celého projektu. Právě označený videoklip má kolem sebe také modrý rámeček. Na obrázku to je žlutý videoklip 1. Kdybych teď klikl na tlačítko 4, tak se před tento žlutý videoklip přidá krátké video s textem (tedy popis videa předtím než se přehraje) Toto znamená, že videoklip zde ještě nekončí. Pokračuje na dalším řádku. Toto neznamená žádné přerušení ve videu Náhled výsledného videa Čas ve kterém se nachází svislá čára (viz. 8) a celkový čas celého videa Zde lze spustit/pozastavit přehrávání náhledu výsledného videa Změna velikosti panelu s videoklipy. „Roztahuje“ a „zkracuje“ zobrazené videoklipy, ale nemá žádný vliv na délku videa. Hodí se např. tehdy, když máme moc krátké videoklipy a potřebujeme přiblížit pohled pro jednodušší práci.

10 Nyní klikni na žlutý videoklip a pak klikni na tlačítko 4 (ne na tomto obrázku, ale na to z předchozích snímků). Před žlutý videoklip se přidá krátké video s černým pozadím, kam můžeš připsat úvodní text. Toto lze přidat před každý videoklip samostatně. Na dalším snímku je popis obrázku:

11 Nyní u 1 smaž nachystaný text a napiš název celého videa, např
Nyní u 1 smaž nachystaný text a napiš název celého videa, např. Moje zkušební video. Pak dej Enter a připiš své jméno a třídu. Poté u 2 máš nastavení písma (typ, velikost, zarovnání, barva…). Všimni si, že horní panel se ihned změnil z Domů na Formát, protože v právě vybraném videoklipu je text. 3 nastavuje dobu trvání tohoto textu (ne černého videoklipu). 4 nastaví barvu pozadí, pokud nemáš rád černou. 5 ti umožní změnit animaci textu. Ukaž na některou a přehraje se v náhledu vlevo. Klikni na tu, kterou chceš. 6 ukazuje samotný text v celém videu. Nyní vidíš, že je nastaven tak, aby se zobrazoval přesně po dobu trvání černého videoklipu. Lze přesouvat. Délku nastavuješ u 3. Klikni na 6 dvakrát rychle levým tlačítkem myši a můžeš text znovu přepsat.

12 Projekt x Video Dnes již nic dalšího nestihneme, proto si uložíme rozdělanou práci. Zde ale pozor. Tento program ukládá dva druhy prací – projekt a video. Video se ukládá až na konci, když je vše hotovo a nechceme už dále nic upravovat. Výsledkem je hotové video, které se přehraje např. ve Windows Media Player. To tedy dnes není pro nás. Dnes chceme uložit projekt. Projekt přestavuje soubor, který po spuštění otevře Movie Maker a my můžeme navázat na práci z minula. Tady pozor. Pokud před otevřením projektu smažeš nebo někam přesuneš použité videoklipy, nebudeš moci pokračovat v práci. Původní videoklipy, které vkládáš do Movie Makeru musí být na stejném místě jako minule. Dej tedy modré tlačítko a pak Uložit projekt jako. Ulož do své složky.

13 Microsoft Movie Maker Live (součást operačního systému Microsoft Windows 7 a Windows Vista. Někdy také pod názvem Windows Live Movie Maker. Microsoft Office PowerPoint 2003, verze ), SP3


Stáhnout ppt "Movie Maker 1 - základy. Movie Maker 1 - základy."

Podobné prezentace


Reklamy Google