Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci v bojových klubech Jak to někdy funguje? •Většina žáků odejde z klubu, ještě než vůbec něco dokáže •Velmi malé % něco dokáže jako závodníci, případně.
Advertisements

Poznej, kdo to řekl.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Závěrečná písemná práce cvičitel sebeobrany aj. Doporučené, vyzkoušené postupy, aneb tato práce je Vaše vizitka!
Citáty O LÁSCE.
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
ADAPTAČNÍ KURZ aneb první společný krok s novou třídou „Jsme na jedné lodi“ září v Janově nad Nisou.
ROVERING co nabízí a přináší
Poslání, principy a metoda skautingu
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Homeopatie a TAO Co spojuje homeopatii se staročínskou naukou MUDr. Zuzana Čajková 14. dubna 2012.
Hodnoty a jejich systém Hodnota je uvědomovaná důležitost Hodnota je uvědomovaná důležitost Zatímco důležitost je podvědomě akceptovaná hodnota. Zatímco.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Myšlenkové základy skautingu
Východní náboženství Petr Machala.
Soudní znalec …aneb, co je důležité…. Soudní znalec patří do kategorie expertů patří do kategorie expertů vidí detaily… vidí detaily… je perfekcionalista…
Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana.
Digitální učební materiál
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Východoasijská náboženství
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Technologie.
Průřezová témata.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Sociální diferenciace
Psychologie osobnosti
Jaký je naše tělo Kontrola
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 3. ÚVOD DO KOGNITIVNÍHO MANAGEMENTU, PRINCIPY A SPECIFIKA KOMUNIKACE Operační program.
Počítačové hry vs REALITA. První hra MinecraftRealita.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
TAOISMUS Emma Bruniková.
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
MOTIVACE Zora Syslová.
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Sociální psychologie.
Popis svalových skupin
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu… jen ta příprava je hodně slabší a krve ještě více… Přes 1000 let hrál meč v japonské historii zásadní, rozhodující roli!

Symbolika a význam dó, tao Dnešní válečníci někdy vzpomínají dó, ale význam jim jaksi uniká mezi prsty Dnešní válečníci někdy vzpomínají dó, ale význam jim jaksi uniká mezi prsty symbol hlavy, kde se rodí význam cesty a směr pohybu, pohyb myšlení, intelektuální vnímání světa kolem sebe, hlava vede tělo…,ne naopak! otisk „Hanko“ osobního razítka písmomalíře, toho kdo kaligrafii vytvořil symbol lidské nohy a jejího pohybu určeným směrem za splněním cíle…aktivita, dynamika, jistota, že pevně stojím na nohou

Chápání dnešního Japonského znakového vyjádření dó má celkem tři významové vrstvy: V první vrstvě hovoříme o cestě, dráze, nikoliv ve smyslu pozemní komunikace, ale jako životní cesta, životní dráha, seberealizace. Biodromální psychologie. V první vrstvě hovoříme o cestě, dráze, nikoliv ve smyslu pozemní komunikace, ale jako životní cesta, životní dráha, seberealizace. Biodromální psychologie. Ve druhé vrstvě je zahrnutý význam jako metoda, prostředek, nástroj, princip, morálka, etika, spravedlnost. Ve druhé vrstvě je zahrnutý význam jako metoda, prostředek, nástroj, princip, morálka, etika, spravedlnost. Ve třetí vrstvě je obsažen význam doktríny, podstaty, učení, nejvyšší princip, absolutní zákon, všeobjímající substance, bytí které nemá žádnou vnější příčinu a vše vychází z něho samého Ve třetí vrstvě je obsažen význam doktríny, podstaty, učení, nejvyšší princip, absolutní zákon, všeobjímající substance, bytí které nemá žádnou vnější příčinu a vše vychází z něho samého

Vlastní kaligrafie dó je tvořena symbolikou hlavy a symbolikou nohy Adekvátní čínský symbol je Tao. Doporučujeme prostudovat spis od mistra Lao-ć Tao te ťing. Adekvátní čínský symbol je Tao. Doporučujeme prostudovat spis od mistra Lao-ć Tao te ťing. „I ta nejdelší cesta tisíc mil začíná prvním krokem“ „I ta nejdelší cesta tisíc mil začíná prvním krokem“ Někdy se lidé vzájemně „osočují“ zda ten či onen je nebo není na cestě. Někdy se lidé vzájemně „osočují“ zda ten či onen je nebo není na cestě. Platí zde okřídlené heslo: Platí zde okřídlené heslo: „Všichni jsme na cestě“ „Všichni jsme na cestě“ „I ta sebehloupější cesta někam vede, třeba do…“ „I ta sebehloupější cesta někam vede, třeba do…“

Součástí cesty dó je harmonie individuální, sociální a absolutní Harmonie individuální, jde o rovnováhu ducha a těla, rozumím sám sobě a vím co chci...jinak se těžce uplatním v dalších vrstvách harmonie Harmonie sociální, vztahy mezi lidmi se dynamicky mění a jsou křehké, dnes se mají rádi a zítra…? Harmonie absolutní, vztah k přírodě a nakonec také k Universu… PhDr.Ing.Alois Konečný psycholog, soudní znalec Problematikou životní cesty se zabývá také biodromální psychologie