Prášková metalurgie Spékané materiály.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkoušení asfaltových směsí
Advertisements

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Obráběcí stroje Obrábění Nástroje Obráběcí stroje.
Digitální učební materiál
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
SKLO Skelný stav.
Výkonové vypínače vn a vvn
F YZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ Ing. Jana Kalinová
ŽELEZO Železo je polymorfní kov, který se vyskytuje ve více modifikacích.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Integrovaná střední škola, Slaný
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Chemické složení slitin železa
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
přehled základních technologii zpracování kovů
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Částicové a vláknové kompozity, výroba kompozitů
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Semestrální projekt B Radek Veselý. Téma bakalářské práce  Návrh a studie nástroje pro frézování s vyměnitelnou břitovou destičkou z řezné keramiky 
Digitální učební materiál
Semestrální projekt B Radek Veselý.
Výrobní operace v práškové metalurgii
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Mechanické vlastnosti dřeva
Tepelné zpracování v praxi
Strojírenství Strojírenská technologie Tváření - úvod (ST28)
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
Strojírenství Strojírenská technologie
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
PRÁŠKOVÁ METALURGIE Poměrně mladá technologie Umožňuje vyrábět materiály z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (např. W-Cu), směsí kovových.
Pájení.
Prášková metalurgie.
Ing. Irena Lysoňková FVTM UJEP
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 AnotaceVýuka.
Popouštění ocelí v praxi
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Materiály a technologie
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
Výrobní operace v práškové metalurgii
Tváření kovů – test č.1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Materiály používané v technické praxi
Strojní součásti Části strojů.
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Materiály a technologie
Výrobní operace v práškové metalurgii
Materiály používané v technické praxi
Střední odběr Broušení Lapování.
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Povrchové úpravy.
Odlitky.
Transkript prezentace:

Prášková metalurgie Spékané materiály

Uplatnění práškové metalurgie U vysokotavitelných kovů a slitin Při výrobě heterogenních směsí kovů s velmi rozdílnou teplotou tání (W-Ag, W-Cu apod.) Při výrobě materiálů tvořených kovy a nekovy Při výrobě pórovitých materiálů

Základní operace výroby Příprava kovového prášku – jednak chemicky (rozkladem chem.sloučenin, redukcí, elektrolýzou), jednak mechanicky (rozprašování kapalného kovu, drcení, mletí) Lisování nebo jiné tvarování do tvaru výrobku (odstranění dutin, až deformace jednotlivých zrn, čímž vznikne pórovitý polotovar (tlak 200 – 1000MPa, nejlépe izostatické lisování)

Základní operace výroby Slinování – spékání při teplotě pod teplotou tání u jedné složky nebo nad teplotou tání nejníže tající složky při více složkách – snižuje se podíl pórů, zlepšuje kompaktnost a tím se mohou měnit mechanické vlastnosti Tváření – kování, kalibrování apod.

Prášková metalurgie Přednosti: výroba téměř bez odpadu, zpravidla konečný rozměr i tvar výrobku, vysoká hospodárnost výroby Nevýhoda: Vysoké náklady (formy, prášky), vyplatí se jen při sériové nebo hromadné výrobě

Druhy slinutých materiálů Slinutá ocel Slinuté karbidy pro nástroje Slinuté materiály na kontakty pro elektrotechniku Slinuté materiály pro kluzná ložiska Kovokeramické třecí materiály

Slinuté karbidy Na břitové destičky nástrojů pro obrábění, průvlaky, pěchovací nástroje, složité lisovací nástroje a na součásti vystavené otěru Hlavní strukturní složkou je WC, příp.TiC a další (tvrdost 2 – 3 000 HV), pojivem je Co Při slinování se Co nataví, zmizí pórovitost Slinování probíhá v ochranné atmosféře nebo ve vakuu

Druhy SK Skupina K : základní, obsahují jen WC a Co pro obrábění materiálů s nižší tvrdostí – litina, křehké materiály. S vyšším obsahem Co klesá tvrdost a roste pevnost v ohybu Skupina P : WC +TiC + Co pro ocel, ocelolitinu a temperovanou litinu, nižší pevnost, ale vysoká tvrdost a odolnost proti opotřebení, přidáním malého množství přísad (0,5 – 3% Ta, Nb, Hf,V,Ti) se zabrání růstu zrna WC a tím vyšší pevnost a tvrdost

Druhy SK Skupina M : WC + TiC + TaC.NbC + Co Univerzální použití – lité oceli, austenitické nerez oceli, tvárné litiny, neželezné a lehké kovy Kvalita SK je hodnocena podle odolnosti proti otupení ostří a pevnosti. Otupení se hodnotí technologickou zkouškou, pevnost zkouškou v ohybu. Proti ocelím mají SK asi 3x vyšší E, součinitel teplotní roztažnosti je poloviční – při svařování SK s ocelí dochází k tahovým pnutím

SM na kontakty pro elektrotechniku Požadavky protikladné – vysoká tvrdost a odolnost proti elektrickému oblouku (mají vysokotavitelné materiály) a současně vysoká elektrická vodivost Proto heterogenní soustavy např. W + Ag, příp.Cu Heterogenní soustavy s grafitem mají i dobré kluzné vlastnosti – smykové kontakty a sběrací kartáče pro elektrické stroje (např.slinutá směs 50obj.% Cu + 50obj.%grafitu)

SM pro kluzná ložiska Samomazná slinováním ocelového prášku s velkým množstvím malých pórů (10 až 25% objemu) rovnoměrně rozložených v celém ložisku Póry jsou před použitím naplněny mazadlem (olej), které při provozu zamezuje suchému tření

Kovokeramické třecí materiály Cermety = heterogenní materiály, kombinace kov – keramika Př. brzdové a spojkové obložení. Hlavní strukturní složkou je bronzová nebo mosazná matrice, ve které jsou uložena tvrdá zrna Si nebo SiC – zvyšují součinitel tření povrchu, opačně působí grafit a Pb, které zamezují zadření brzd (slepování stykových ploch)