Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_10 Tematická oblast: SPOJKY Téma: Spojkové obložení Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Spojkové obložení Požadavky na třecí plochy spojky:
Protože jsou třecí plochy spojky vystaveny mechanickému i tepelnému namáhání, musí vyhovovat těmto požadavkům: velká mechanická pevnost, odolnost proti opotřebení, odolnost proti vysokým teplotám, nízké opotřebení protilehlého třecího materiálu, konstantní hodnota součinitele tření i při značných teplotách, bezhlučný chod.

4 Spojkové obložení Další požadavky kladené na spojková obložení:
Odolnost proti praskání – při vysokých otáčkách jsou obložení zatížena odstředivou silou, která způsobuje velká tahová napětí v obložení. Co nejmenší hmotnost – ovlivňuje moment setrvačnosti hmotnosti spojkového kotouče. Bude-li dosahovat příliš velkých hodnot, bude negativně ovlivňovat funkčnost převodovky a životnost její synchronizace. Proto vývoj směřuje k obložení s redukovanou hmotností.

5 Spojkové obložení Materiály spojkového obložení: organické anorganické
ORGANICKÁ OBLOŽENÍ: Dnes jsou používána nejčastěji. Obsahují výhradně bezazbestové materiály, kterými jsou: - skleněná vlákna, - minerální vlna, - uhlíková vlákna, - vlákna aromatických polyamidů. Jako plnící a nosný materiál slouží materiály s rozdílnými účinky: - baryt, kaolin, křemičitany a oxidy hliníku obložení zpevňují, - kovy, sulfidy kovů a oxidy kovů zlepšují procesy tvrzení a vulkanizace, pryskyřice a bavlna zajišťují konstantní součinitel tření a redukují opotřebení, - pryskyřice slouží jako spojovací prostředek a ovlivňují součinitel tření.

6 Spojkové obložení Podle technologie výroby jsou: 1. Lisovaná obložení:
Náhradní látky se intenzivně smísí s plnící hmotou a následuje vytvrzení ve formách za tepla pod tlakem. Takto vzniklé polotovary se mohou dodatečně mechanicky opracovávat. Výrobní postup je levný, plnící látky a vlákna se stejnoměrně promísí, což zajišťuje konstantní vlastnosti obložení. 2. Tkaná obložení: Základní substancí jsou dlouhovlákenné náhradní látky a vlákna mosazi, mědi i cínu. Tento materiál je spřádán do vláken a ta jsou tkána do sítí nebo do mřížovitých forem. Společně s plnící hmotou jsou tyto polotovary tvrzeny ve formách za vysokého tlaku a teploty. Výhoda těchto tkaných obložení spočívá ve vysoké odolnosti vůči vysokým otáčkám.

7 Spojkové obložení Podle technologie výroby jsou: 3. Vinutá obložení:
Vyráběla se v minulosti převážně z azbestu. Azbestová vlákna byla společně s kovovými vlákny utkána do příze, napuštěna plnící hmotou a spirálovitě navinuta. Jejich hlavní výhodou byly nízká hmotnost a velká odolnost vůči vysokým otáčkám. Charakteristické parametry organických obložení: Součinitel tření: 0,26 až 0,3. Tepelná odolnost: do 300 oC. Použití: u suchých spojek.

8 Spojkové obložení Materiály spojkového obložení:
ANORGANICKÁ SPÉKANÁ OBLOŽENÍ - KOVOVÁ: Jsou určena pro velmi silně tepelně namáhané spojky. Podle hlavních komponentů rozlišujeme směsi: - ze spékaného bronzu, - ze spékaného železa. Na základě rozdílného podílu složky: - uhlíkové, - oxidu hliníku, - křemence, - magnezitu, - mullitu lze ovlivnit součinitel tření i charakteristiku obložení.

9 Spojkové obložení Materiály spojkového obložení - anorganické:
Pro extrémně vysoké tepelné zatížení se používají speciální spékané materiály s velkým podílem keramických přídavných látek. Tato obložení jsou velmi křehká a proto musí být upevněna na nosičích obložení. Součinitel tření anorganických obložení: až 0,5. To má za následek: - podstatné zvýšení přenášeného výkonu, - silné opotřebení protilehlé třecí plochy. Dalšími vlastnostmi anorganických obložení jsou: - velká hmotnost obložení a tím vysoký moment setrvačnosti spojkového kotouče, - vysoká tepelná odolnost – až do 600 oC, - velmi dobrá odolnost proti opotřebení. Použití: u spojek speciálních vozidel, např. závodních.

10 Spojkové obložení Na třecích plochách obložení bývá soustava drážek, které slouží: - k odvodu otěru z obložení (samočistící účinek), - k cirkulaci proudu chladícího vzduchu, - k zabránění zanášení protilehlé třecí plochy.

11 Spojkové obložení OPAKOVÁNÍ:
1. Jaké požadavky jsou kladeny na třecí plochy spojky a na spojková obložení? 2. Charakterizujte složení, způsoby výroby a základní parametry organických obložení. 3. Charakterizujte složení, vlastnosti a použití anorganických obložení. 4. Proč je povrch obložení drážkovaný?

12 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google