listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Víte, že … už v roce 1749 existovalo 25 různých druhů hlávkového salátu? paprikový lusk obsahuje 5 krát více vitaminu C než citrusové plody? roční spotřeba zeleniny u dětí nad 14 let by měla být 70 kg? roční spotřeba zeleniny u dospělých by měla být 120 kg?
obr. 1
obr. 3 Zeleninou rozumíme jedlé části rostlin, které se používají čerstvé nebo kuchyňsky upravené. obr. 2
Zelenina má: vysokou biologickou hodnotu nízkou energetickou hodnotu Biologickou hodnotu tvoří: vitamin C provitamin A minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, mangan bílkoviny a sacharidy vitamin B vitamin K
Vitamin K je důležitý pro dobrou funkci krevní srážlivosti jak vnitřní, tak při vnějším poranění. Podílí se i na metabolismu vápníku, hlavně na ukládání vápníku do kostní hmoty. Věděli jste? Vyhledejte na internetu zeleninu, ve které je vitamin K obsažen. Samostatná práce:
jsou to kořeny, bulvy, oddenky nebo hlízy bohatá na sacharidy, zejména celulózu obr. 2
mají dlouhý kořen, tzv. košťál obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu obr.4
má křehké listy, listové řapíky nebo stonky vysoký obsah vitaminu C a železa obr. 5
vyznačuje se štiplavou a ostrou chutí obsahuje éterické oleje a fytoncidy, které brzdí růst bakterií obr. 6
patří sem mladé plody luskovin mají vysoký obsah draslíku a fosforu obr. 7
jsou to jedlé plody rostlin dělí se na tykvovité a lilkovité obr. 8
má jemnou delikátní chuť a vůni nazývá se také lahůdkovou zeleninou obr. 9
jsou to čerstvé natě obsahují vonné a chuťově výrazné látky obr.10
Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 3 Nejprve se znázorní obrázek zeleniny, potom nadpis a tímto se uvede téma, které bude v hodině probíráno. Snímek 4 Při seznámení žáků s definicí, co je to zelenina, je nutné při vyslovení slova „čerstvé“ kliknout, aby se zobrazil obrázek čerstvé mrkve, a potom při vyslovení „kuchyňsky upravené“ opět kliknout, aby se znázornil talíř s upravenou zeleninou. Je vhodné doplnit otázkou, která další kuchyňsky upravená jídla znají. Snímek 5 Text na kliknutí – je tím získán prostor k výkladu učitele. Snímek 6 Vitamin K je studentům málo známý, neuvědomují si jeho důležitost ve výživě. Proto je zde stručná informace o jeho významu. Vložena je samostatná práce, kdy studenti na internetu vyhledají zeleninu, ve které je obsažen. Získané informace si zapisují do sešitu. Snímek 7 Text na kliknutí – jednotlivé druhy zeleniny se znázorňují. Snímky 8 až 15 Jednotlivé druhy zeleniny jsou stručně charakterizovány.
ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN
1.Ovoce VS. Zelenina |ZVOL SI SVÉHO FAVORITA. Duels.cz - Všechno [online]. © [cit ]. Dostupné z: 2.Mrkev Zdravá strava jako životní styl. Zdravá strava jako životní styl [online] [cit ]. Dostupné z: 3.Kvalitní nejen české recepty - Rubriky - Parní hrnec - Kuřecí špíz se zeleninou v parním hrnci - P JPG. Kvalitní nejen české recepty [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Kapusta włoska Click Shop - wersja testowa. [online] [cit ]. Dostupné z: 5.Kutzik.JirPa.cz. Kutzik.JirPa.cz [online] [cit ]. Dostupné z:
6.RSS nazeleno.cz. Úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie | Nazeleno.cz [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: zdravi.aspxhttp:// zdravi.aspx 7.Fotografia: Fazole | fotky.sme.sk. Zbierka fotografií od amatérskych umelcov. | fotky.sme.sk [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Image.php (JPEG obrázek, 489 × 322 bodů) - Měřítko (65%) [online]. © [cit ]. Dostupné z: pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.htmlhttp:// pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.html 9.Artyčok, nová chuť ve vaší kuchyni – Recepty – Žena.cz. Recepty – Žena.cz [online] – 2012 © [cit ]. Dostupné z: chut-ve-vasi-kuchyni/ chut-ve-vasi-kuchyni/ 10. Image.php (JPEG obrázek, 414× 290 bodů) - Měřítko (61%) [online]. © [cit ]. Dostupné z: pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.htmlhttp:// pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.html