Listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150213 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Didaktické testy pro ověřování znalostí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
„EU peníze středním školám“
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ovoce – Význam ve výživě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zahuštěné mléčné výrobky
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zelenina – druhy, význam
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Zelenina – hádanky Číslo v digitálním archivu školy
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Transkript prezentace:

listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Víte, že …  už v roce 1749 existovalo 25 různých druhů hlávkového salátu?  paprikový lusk obsahuje 5 krát více vitaminu C než citrusové plody?  roční spotřeba zeleniny u dětí nad 14 let by měla být 70 kg?  roční spotřeba zeleniny u dospělých by měla být 120 kg?

obr. 1

obr. 3 Zeleninou rozumíme jedlé části rostlin, které se používají čerstvé nebo kuchyňsky upravené. obr. 2

Zelenina má:  vysokou biologickou hodnotu  nízkou energetickou hodnotu Biologickou hodnotu tvoří:  vitamin C  provitamin A  minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, mangan  bílkoviny a sacharidy  vitamin B  vitamin K

Vitamin K je důležitý pro dobrou funkci krevní srážlivosti jak vnitřní, tak při vnějším poranění. Podílí se i na metabolismu vápníku, hlavně na ukládání vápníku do kostní hmoty. Věděli jste? Vyhledejte na internetu zeleninu, ve které je vitamin K obsažen. Samostatná práce:

 jsou to kořeny, bulvy, oddenky nebo hlízy  bohatá na sacharidy, zejména celulózu obr. 2

 mají dlouhý kořen, tzv. košťál  obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu obr.4

 má křehké listy, listové řapíky nebo stonky  vysoký obsah vitaminu C a železa obr. 5

 vyznačuje se štiplavou a ostrou chutí  obsahuje éterické oleje a fytoncidy, které brzdí růst bakterií obr. 6

 patří sem mladé plody luskovin  mají vysoký obsah draslíku a fosforu obr. 7

 jsou to jedlé plody rostlin  dělí se na tykvovité a lilkovité obr. 8

 má jemnou delikátní chuť a vůni  nazývá se také lahůdkovou zeleninou obr. 9

 jsou to čerstvé natě  obsahují vonné a chuťově výrazné látky obr.10

Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 3 Nejprve se znázorní obrázek zeleniny, potom nadpis a tímto se uvede téma, které bude v hodině probíráno. Snímek 4 Při seznámení žáků s definicí, co je to zelenina, je nutné při vyslovení slova „čerstvé“ kliknout, aby se zobrazil obrázek čerstvé mrkve, a potom při vyslovení „kuchyňsky upravené“ opět kliknout, aby se znázornil talíř s upravenou zeleninou. Je vhodné doplnit otázkou, která další kuchyňsky upravená jídla znají. Snímek 5 Text na kliknutí – je tím získán prostor k výkladu učitele. Snímek 6 Vitamin K je studentům málo známý, neuvědomují si jeho důležitost ve výživě. Proto je zde stručná informace o jeho významu. Vložena je samostatná práce, kdy studenti na internetu vyhledají zeleninu, ve které je obsažen. Získané informace si zapisují do sešitu. Snímek 7 Text na kliknutí – jednotlivé druhy zeleniny se znázorňují. Snímky 8 až 15 Jednotlivé druhy zeleniny jsou stručně charakterizovány.

ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

1.Ovoce VS. Zelenina |ZVOL SI SVÉHO FAVORITA. Duels.cz - Všechno [online]. © [cit ]. Dostupné z: 2.Mrkev Zdravá strava jako životní styl. Zdravá strava jako životní styl [online] [cit ]. Dostupné z: 3.Kvalitní nejen české recepty - Rubriky - Parní hrnec - Kuřecí špíz se zeleninou v parním hrnci - P JPG. Kvalitní nejen české recepty [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Kapusta włoska Click Shop - wersja testowa. [online] [cit ]. Dostupné z: 5.Kutzik.JirPa.cz. Kutzik.JirPa.cz [online] [cit ]. Dostupné z:

6.RSS nazeleno.cz. Úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie | Nazeleno.cz [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: zdravi.aspxhttp:// zdravi.aspx 7.Fotografia: Fazole | fotky.sme.sk. Zbierka fotografií od amatérskych umelcov. | fotky.sme.sk [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Image.php (JPEG obrázek, 489 × 322 bodů) - Měřítko (65%) [online]. © [cit ]. Dostupné z: pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.htmlhttp:// pardubice.cz/zelenina/plodova_zelenina.html 9.Artyčok, nová chuť ve vaší kuchyni – Recepty – Žena.cz. Recepty – Žena.cz [online] – 2012 © [cit ]. Dostupné z: chut-ve-vasi-kuchyni/ chut-ve-vasi-kuchyni/ 10. Image.php (JPEG obrázek, 414× 290 bodů) - Měřítko (61%) [online]. © [cit ]. Dostupné z: pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.htmlhttp:// pardubice.cz/zelenina/koreninova_zelenina.html