Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikační rozhraní počítače
Advertisements

Rychlejší ovládání počítače
HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Základní jednotka PC Obr. 1.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vstupní a výstupní zařízení
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ DESKA.
Mac vs. PC. PC Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) - Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) Hardware.
HARDWARE 4. část.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Rozhraní PC.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.19 Téma: PowerPoint Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.08 Téma: PowerPoint Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.07 Téma: PowerPoint Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.04 Téma: Excel Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.05 Téma: Nabídka příslušenství.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ROZŠIŘUJÍ MOŽNOSTI PC ZASUNUJÍ SE DO SLOTŮ. IO KARTA PRO PŘIPOJENÍ PERIFERNÍCH ZAŘÍZENÍ K PC ( VSTUPŮ A VÝSTUPŮ ) OBSAHUJE PORTY: A/ SÉRIOVÉ – COM1, COM2.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_18.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_20.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Zapojení PC NÁZEV ŠKOLY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr. Václav Chvál
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.07 Téma: Zapojení počítače Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: porty, konektory Anotace: Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 8. a 9. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: porty a konektory-zapojení počítače a jejich komponent . V závěru prezentace je vložen slovníček pojmů pro žáky k zápisu do sešitu.

Zapojení počítače VY_32_INOVACE_ICT34.07 Porty a konektory

Z obsahu…. pochopíte zapojení součástí PC seznámíte se s porty pro klávesnici a myš poznáte nejčastěji užívané druhy portů zjistíte, jak připojíte monitor, reproduktory a mikrofon

Porty- brány pro data vstupující nebo vystupující do nebo z PC Přední část PC známe na zadní straně PC mnoho zásuvek vyhrazených pro specifické zařízení-porty

Konektory a porty počítače 1) Síťové napájení 5) Paralelní port 2) PS/2 6) USB 3) Sériový port 7) Síťová karta 4) VGA – video výstup na monitor 8) Konektory integrované zvukové karty

1) Síťové napájení jediný napájecí tříkolíkový konektor dva konektory (1 konektor s kolíky, 2 konektor se zdířkami) – počítač + monitor Zapnutí PC můžeme zapnout i monitor = celý systém lze napájet z jednoho síťového kabelu!!!

2) Připojení PS/2 Myš a klávesnice se zapojují do zásuvek stejného typu Pokud není barevné označení, jsou zde malé symboly Nelze uškodit chybným zapojením klávesnice či myši

3) Sériový port pro zapojení externích modemů rychlost přenosu dat je ve srovnání s USB rozhraním nižší lze připojit pouze jedno zařízení

4) Paralelní port obvykle jen jeden (notebooky nemusí mít tento port) pro připojení tiskáren zkratka LPT

5) USB port Jakékoliv zařízení lze připojit Nejnovější počítačové rozhraní, vysoká rychlost připojení připojení digitálních fotoaparátů, skenerů, tiskáren, modemů Nejjednodušší způsob připojení

6) Konektory zvukové karty často jsou označeny symboly připojíte-li konektor do nesprávné zdířky, nezničíte je, pouze nebude hrát!!

Slovníček pojmů Co je to USB? Universální sériová sběrnice. Počítačové rozhraní, které je mnohonásobně rychlejší než sériové připojení a umožňuje odpojovat a připojovat zařízení se zapnutým počítačem

2) Co je to USB 2.0? Universální sériové rozhraní s mnohonásobně vyšší rychlostí, než nabízí standardní USB.

Co je to sériový port? Port používaný kdysi k připojování modemů a myší. Sériový port využíval 9ti nebo 25 pinový konektor a v jediném okamžiku je schopen přenést pouze jeden datový bit. V současné době se od používání upouští.

Co je to paralelní port? Jeden z nejpoužívanějších způsobů připojení tiskárny nebo skeneru k počítači. Paralelní port využívá 25 pinový konektor a přenáší 8 bytů najednou.

Co je to mini hi-fi jack? Malá zásuvka stejného typu jako na sluchátka. Používá se pro připojení reproduktorů, mikrofonů a sluchátek ke zvukové kartě.

Vypracovala: Mgr. Ilona Sadílková, srpen/2011 Použité zdroje: Obsluha počítače v kostce: P. Kras, Fragment Informace z www.wikipedie.cz Obrázky vzaty z: http://lekceict.phorum.cz/zakladni-jednotka-pocitace-a-jeji-obsah.p79.html http://www.linuxexpres.cz/hardware/levny-kvalitni-s-linuxem-pocitac-barbone-fenix http://www.abclinuxu.cz/clanky/recenze/barbone-fenix-levne-pc-s-linuxem http://koalazereeukalipt.wordpress.com/2010/10/19/teplo-hluk-prach-zdroje/ http://www.seznamzbozi.cz/napajeci-kabely/ http://eximen.com/ps-2-mouse-port.html http://koalazereeukalipt.wordpress.com/2010/10/22/klavesnice-a-mys/ http://seriovy-port.navajo.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Paraleln%C3%AD_port http://www.zstravnik.cz/informatika/hot_potatoes_cviceni/hardware2.htm http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows7/Sound-cards-frequently-asked-questions Vypracovala: Mgr. Ilona Sadílková, srpen/2011

Didaktické poznámky Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 8. a 9. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: porty a konektory-zapojení počítače a jejich komponent . V závěru prezentace je vložen slovníček pojmů pro žáky k zápisu do sešitu. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, porty a konektory