CLLD v MAS Bohumínsko Lumír Macura, předseda programového výboru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Školení členské základny MAS a dalších partnerů
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Místní akční skupina Rakovnicko
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Implementace SCLLD FRÝDLANTSKO 2030
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

CLLD v MAS Bohumínsko Lumír Macura, předseda programového výboru

Největší problémy v území MAS? Nezaměstnanost: - koncentrace v soc.vyloučených lokalitách, - nízká nabídka kvalifikované práce, - nízká úroveň drobného a středního podnikání, - odliv mladých a vysokoškoláků z regionu, - hrozby ztrát zaměstnání ve velkých firmách (OKD,...)

Největší problémy v území MAS? Bezpečnost (spíše pocit bezpečí): - návaznost na soc.vyloučené lokality, - kriminalita související s nezaměstnaností, - kriminalita v návaznosti na různé druhy závislostí

Největší problémy v území MAS? Zhoršené životní prostředí: - ovzduší – vysoká koncentrace lokálních topenišť, – nízká kupní síla – nekvalitní vytápění, – vliv polského pohraničí, – chybí obchvat I/67 Bohumín - Karviná - odpadní vody – nedokončené lokální odkanalizování,

Potenciál v oblasti integrace a inovace v MAS? Spolupráce firem – SŠ – ZŠ: - Bonatrans, Třinecké železárny (drátovna), … - Drobní a střední podnikatelé, řemeslníci,... - SŠ Bohumín (MSK), DAKOL, - ZŠ Bohumínska Integrované projekty: - vybavení dílen, podpora technických oborů, - žák – učeň – zaměstnanec (živnostník), - podpora technického vzdělávání, - podpora inovativních projektů drobných podnikatelů

Potenciál v oblasti integrace a inovace v MAS? Meziobecní spolupráce v odpadovém hospodářství: - společné řízení (svazek, vyjednávací pozice), - společné cíle (prevence, třídění, nákladovost,...) - 3 obce ORP Bohumín + 4 obce Bohumínska + Orlová? + Karviná? Integrované projekty: - optimalizace počtu nádob na tříděný odpad, - zkvalitňování dotřiďovacích linek, - a další

Potenciál v oblasti integrace a inovace v MAS? Komplexní přístup k řešení soc. vyloučených lokalit - kdo rozhoduje o zacílení této územní dimenze? - koncentrace problémů kolem ubytoven - strategický plán sociálního začleňování Provázané projekty: - nezaměstnaný – VPP – zaměstnanec soc.podniku... - ubytovna – sociální bydlení - bydlení - nevzdělanost – předškolní vzdělávání – doučování v ZŠ – vyučení - řešení závislostí a další doprovodné programy

Priority v MAS Bohumínsko Zvyšování zaměstnanosti - podpora sociálního podnikání, - komplexní řešení soc.vyloučených lokalit, - podpora malého a středního podnikání, - podpora podnikatelů v zemědělství, - propojování vzdělávání se zaměstnavateli IROP, OP Z, PRV

Priority v MAS Bohumínsko Zvyšování bezpečnosti a pocitu bezpečí - komplexní řešení soc.vyloučených lokalit, - prevence kriminality, - posilování aktivních prvků bezpečnosti IROP, OP Z, program prevence kriminality, komunitní plánování

Priority v MAS Bohumínsko Zlepšovat životní prostředí chceme, ale... - OP ŽP MAS nepodporuje (nemáme CHKO), - OP CZ PL řešení ovzduší rovněž neřeší, - s dotacemi na kotle do domácností pomoci nemůžeme, - obchvat I/67 není podpořen, OP ŽP MAS nevyužijí: - podpora odpadového hospodářství, - podpora kanalizací, - zateplování veřejných budov včetně rekuperací do škol Městům a obcím v území MAS moc nepomůžeme.

Priority v MAS Bohumínsko Zlepšovat životní prostředí přesto chceme - podpora cyklodopravy (IROP)

Vlastní projekty, projekty spolupráce v MAS Bohumínsko Národní projekty spolupráce zatím nepřipravujeme: - budou se odvíjet z problémů a priorit, - pokud budeme mít zdroje na spolufinancování Mezinárodní projekty spolupráce: - zaměření zejména na LGD Morawskie Wrota

Harmonogram příprav a personální plán VH a transformace z.s.p.o. na spolek, - 1.Q 2015 – žádost o standardizaci, - 1-6/2015 Projekt spolupráce MAS v MSK, - zpracování IAPRÚ (PRV, IROP, OP Z) - 2.Q 2015 – žádost o schválení SCLLD, Q 2015 Zřízení kanceláře MAS - v návaznosti na technickou pomoc a schválení SCLLD

MAS Bohumínsko – zájmové sdružení právnických osob, IČ tisíc obyvatel v 7 městech a obcích - území 127,65 km 2 - hustota 406 obyvatel / km 2 - po VH transformace na spolek

Děkuji za pozornost.