Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/1544-1595/, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPSKÁ BAROKNÍ LITERATURA
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Kdo to byl William Shakespeare
Křesťanství vznik a podstata.
Barokní světová literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Náboženská literatura
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Ve znamení gotického slohu
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Victor Hugo ( ).
Barokní literatura v Evropě a v Čechách
Abrahámova přímluvná modlitba
Blokové vyučování 8. třídy
Commedia dell'arte znamená (přeloženo z italštiny)
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ______________________________________________________________________________________________.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Evropská středověká literatura
Slovesná tvorba v době baroka 6. Divadlo svět J. S. Bach: Matoušovy pašije, Ježíš Nazaretský.
Portréty literárních osobností světové literatury
Německý preromantizmus
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
William Shakespeare.
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Jan Lucemburský.
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Baroko v evropské literatuře Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na EOA Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2Sada:
EVROPSKÁ BAROKNÍ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
Významní představitelé renesanční literatury
Divadlo španělského zlatého věku 2
Středověká literatura - úvod
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Klasicismus a osvícenství
ROMANTISMUS.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Kritický realismus v literatuře
BAROKO v evropské literatuře.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
BAROKO konec 16. století – začátek 18. století
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Starověké Řecko I. počátky.
Blokové vyučování 8. třídy
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAROKO V EVROPSKÉ LITERATUŘE
Transkript prezentace:

Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/ /, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25 zpěvů, st./o obléhání a dobytí Jeruzaléma a Božího hrobu křesťanským vojskem.V čele Saracénů/vyznavači islámu/stojíGodfrid spolčený s peklem a krásná čarodějka Armida.Do ní se zamiluje křesťanský rytíř Rinaldo, je uvězněn na jejím zámku, uteče odtud, zbaví kouzla začarovaný les a tím napomůže k vítězství křesťanů.Armidě zabrání spáchání sebevraždy a obrátí ji na křesťanskou víru.

Anglie John Milton/ /,básník, kněz, kazatel v katedrále sv.Petra v Londýně John Milton/ /,básník, kněz, kazatel v katedrále sv.Petra v Londýně Duchovní epos Ztracený ráj/inspirace biblí/ Duchovní epos Ztracený ráj/inspirace biblí/ 2 roviny díla:a,pád Adama a Evy/vyhnání z ráje/ b, Satanova vzpoura proti Bohu, zachvácení světa jeho potomky Hříchem a Smrtí, ale poté vítězství naděje, kterou člověku přináší Mesiáš 2 roviny díla:a,pád Adama a Evy/vyhnání z ráje/ b, Satanova vzpoura proti Bohu, zachvácení světa jeho potomky Hříchem a Smrtí, ale poté vítězství naděje, kterou člověku přináší Mesiáš Je psán blankversem-pětistopým jambickým veršem Je psán blankversem-pětistopým jambickým veršem

Španělsko Pedro Calderón de la Barca/ /, dramatik, kněz Pedro Calderón de la Barca/ /, dramatik, kněz hra:Život je sen/filozoficko-psychologické drama/,polský princ Sigismundo je vězněn svým královským otcem ve věži proto, že mu bylo předpovězeno, že bude tyranem a zločincem.Král podrobí syna zkoušce,uspí ho a dá ho přenést na královský dvůr.Avšak syn zuřivě spílá svému otci, je opět uvězněn,nástupcem krále je jmenován synovec Astolf.Vojsko Sigismunda osvobodí a on prosí krále za odpuštění.Král mu předá vládu. hra:Život je sen/filozoficko-psychologické drama/,polský princ Sigismundo je vězněn svým královským otcem ve věži proto, že mu bylo předpovězeno, že bude tyranem a zločincem.Král podrobí syna zkoušce,uspí ho a dá ho přenést na královský dvůr.Avšak syn zuřivě spílá svému otci, je opět uvězněn,nástupcem krále je jmenován synovec Astolf.Vojsko Sigismunda osvobodí a on prosí krále za odpuštění.Král mu předá vládu.

Pedro C. de la Barka Pedro C. de la Barka Soudce Zalomejský/drama cti a žárlivosti/,příběh venkovského rychtáře Crespa, jehož dceru svedl kapitán královského vojska, ale odmítl se s ní oženit.Otec jako soudce odsoudil kapitána k trestu smrti, což král dodatečně schválil. Soudce Zalomejský/drama cti a žárlivosti/,příběh venkovského rychtáře Crespa, jehož dceru svedl kapitán královského vojska, ale odmítl se s ní oženit.Otec jako soudce odsoudil kapitána k trestu smrti, což král dodatečně schválil. Lékeř své cti Lékeř své cti Nejnestvůrnější žárlivost Nejnestvůrnější žárlivost Schovávaná na schodech/Nezval/ Schovávaná na schodech/Nezval/

Německo Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen/1621,1676/ Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen/1621,1676/ Román-Dobrodružství Simplicia Simplicissima/Nejprostší Prostoduchý/ Román-Dobrodružství Simplicia Simplicissima/Nejprostší Prostoduchý/ Vyprávěný v 1.osobě jako zpověď hrdiny,odehrává se v Německu rozvráceném třicetiletou válkou.Naivní prosťáček prchá ze zničeného domova k poustevníkovi/ve skutečnosti šlechtici a svému otci/.Po jeho smrti putuje Evropou jeko dobrodruh, zbohatne, získá lásku i slávu, ale nemoc a něšťastné okolnosti ho odvedou na pustý ostrov, kam se dostal po ztroskotání lodi, kde žije jako poustevník. Vyprávěný v 1.osobě jako zpověď hrdiny,odehrává se v Německu rozvráceném třicetiletou válkou.Naivní prosťáček prchá ze zničeného domova k poustevníkovi/ve skutečnosti šlechtici a svému otci/.Po jeho smrti putuje Evropou jeko dobrodruh, zbohatne, získá lásku i slávu, ale nemoc a něšťastné okolnosti ho odvedou na pustý ostrov, kam se dostal po ztroskotání lodi, kde žije jako poustevník.

Itálie Commedia dell arte-založena na herecké improvizaci Commedia dell arte-založena na herecké improvizaci Ustálené zápletky/bohatý otec brání sňatku svého dítěte/ Ustálené zápletky/bohatý otec brání sňatku svého dítěte/ Ustálené postavy/starý obchodník- Pantalone, učený právník Dottore, mazaný sluha Brighella, veselý i naivní Arlecchino, Colombina/ Ustálené postavy/starý obchodník- Pantalone, učený právník Dottore, mazaný sluha Brighella, veselý i naivní Arlecchino, Colombina/