SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Lidské ucho Alžběta Svobodová.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová soustava člověka
SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Smyslová ústrojí Funkce:
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Autor: Lenka Kraváčková
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Vznik A složení LIDSKÉHO hlasu
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Sluch a rovnovážné ústrojí
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
SMYSLY.
Úvod do biomedicínské informatiky
Smyslové vnímání Sluch
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Sluch.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola, Hradec Králové
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Transkript prezentace:

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) Stavba ucha Smyslové buňky vnímají zvukové podněty Zvuk = mechanické vlnění Ucho se skládá ze tří částí: Vnější ucho (boltec a zevní zvukovod) Střední ucho (středoušní dutina se středoušními kůstkami = kladívko, kovadlinka, třmínek) Vnitřní ucho = uloženo v kosti skalní = blanitý hlemýžď , ten je součástí blanitého labyrintu vyplněného kapalinou

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) Bubínek je vazivová blanka na konci zvukovodu, cca 0,1 mm silná. Zvuková vlna jej rozechvěje, bubínek ji zesílí a předá do středního ucha. Zdravý bubínek je lesklý a má šedavou barvu. Výstelka zvukovodu obsahuje mazové žlázy, které produkují ušní maz. Zvukovod má samočisticí schopnost - nečistoty jsou z něj vypuzovány směrem ven.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) Ze středního ucha do nosohltanu ústí Eustachova trubice, která vyrovnává tlak ve středním uchu s tlakem v okolním prostředí. Pomáhá také čistit středoušní dutinu.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) V blanitém hlemýždi jsou vláskové smyslové buňky U těchto smyslových sluchových buněk začíná sluchový nerv Součástí blanitého labyrintu je dále čidlo vnímání polohy a pohybu

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) b) Činnost sluchového orgánu Ušní boltec zachycuje zvukové vlny, které procházejí zvukovodem k bubínku Bubínek se rozkmitá, chvění se přenese na sluchové kůstky Kladívko rozechvěje kovadlinku, kovadlinka třmínek. Ten naráží na stěnu hlemýždě Chvění podráždí vláskové smyslové buňky Podráždění převádí sluchový nerv do mozku, kde si je uvědomuje jako zvuk

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) c) Čidla vnímání pohybu a polohy Vnímání pohybu a polohy těla umožňuje řada smyslových buněk Jsou ve svalech, šlachách, kloubech, kůži Ve skalní kosti jsou dvě čidla rovnováhy – ústrojí pro vnímání pohybu a polohy hlavy

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) ČIDLO PRO VNÍMÁNÍ POHYBU HLAVY Umístěno ve třech na sebe kolmých polokruhovitých kanálcích V rozšířených částech kanálků stojí na výstupu rosolovitá destička (zasahují sem smyslové buňky) V kanálcích je tekutina, která je při pohybu hlavy uvedena do pohybu Proud tekutiny destičku vychyluje – tím ohýbá výběžky smyslových buněk

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) ČIDLO PRO VNÍMÁNÍ POLOHY Uloženo ve dvou váčcích – v nich jsou smyslové buňky pokryté rosolovitou destičkou s krystaly uhličitanu vápenatého Při pohybu hlavy se destička posouvá a dráždí buňky Vzruchy jsou vedeny do mozku nervem a vyhodnoceny

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) Čidla pohybu a polohy hlavy tvoří dohromady ÚSTROJÍ ROVNOVÁŽNÉ Vzruchy ze sluchového ústrojí a ústrojí rovnovážného vede do mozku společný nerv Porucha čidel nebo poškození mozkového centra vedou k pocitům závrati a ztrátě schopnosti udržovat rovnováhu

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) SHRNUTÍ Sluchový orgán tvoří vnější, střední a vnitřní ucho Zvukové vlny zachycené boltcem projdou vnějším zvukovodem k bubínku Chvění bubínku přenášejí zvukové kůstky (kladívko, kovadlinka, třmínek) na blanitý hlemýžď středního ucha

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán) Uvnitř blanitého hlemýždě jsou vláskové smyslové buňky – ty podráždí přenesené chvění Podráždění vede sluchový nerv k sluchovému centru v mozkové kůře – uvědomíme si zvuk

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

PROCES SLYŠENÍ

Mikrofotografie vlevo zobrazuje zdravé vláskové buňky vpravo jsou vláskové buňky poškozené hlukem     Obrázek je ze serveru www.generationdeaf.com.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)

SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)