Modifikované přírodní polymery

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Buňka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Základy přírodních věd
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
BUŇKA - popis základních částí a jejich funkce – část 1.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sacharidy.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základy přírodních věd
Nutný úvod do histologie
Sacharidy.
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sloučeniny v organismech
Tuky = Lipidy Přírodní látky
SACHARIDY CUKRY RZ
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
LIPIDY 1.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Základní struktura živých organismů
Mnohobuněčné organismy
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Základní struktura živých organismů
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení živých organismů
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Lipidy.
POLYSACHARIDY Glykany
Organická chemie Chemie 9. r..
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Buněčná stěna, buněčné jádro
Základní škola, Hradec Králové
Eukaryotní buňka Marcela Petrová 3.B
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Modifikované přírodní polymery Jan Lalić 5. C

Přírodní polymery: cukry, tuky, bílkoviny Modifikace cukrů: Cukry, které mají na minimálně jednom C (klidně i všech) krom těch účastnících se vazby (1. a 4. C) navázáno něco jiného než OH skupinu. Jsou to: 1.Estery 2. Aminocukry Modifikace tuků: 1. Aminolipidy 2.Fosfolipidy

Estery Místo H mají v OH skupině uhlovodíkový zbytek(CH3, C2H5..). Reakce při které k této výměně dochází-esterifikace Estery cukrů- GLYKOSIDY-nejznámější je z náprstníku(lat. Digitalis)-digitoxin. Jsou to srdeční jedy. Glykosidy jsou jedy cibulovitých rostlin-cibule a česnek(pálivá chuť), tulipány, rulík, durman, narcis, kosatec...

Glykosid Vznik glykosidu z glukozy: Digitoxin:

Aminocukry Chitin Místo OH skupiny mají NH2 Glykosylaminy: Aminocukry Hl zástupce: Chitin-krovky brouků, krunýře raků a krabů, buněčné stěny hub. -HCl to nedokáže strávit. -Jedna z nejtvrdších organických látek. Glukosamin- tvoří chrupavky Chitin

Modifikace lipidů Aminotuky: Tuky, které mají na svém uhlíkovém řetězci NH2. Hl. zástupci: sfyngosin (hl. složka mozkové hmoty) myelin (tuk obalující nervová vlákna) Fosfotuky: Jsou hlavní složkou membrány živočišných buněk. Libovolně se rozestupují- jsou pružné. Př.: lecithin- složka léků na zlepšení paměti(na jeho nedostatek jsou nejvíc citlivé buňky nervové soustavy). kefalin- složka tvořící mozkové pleny

Sfingosin: Myelin: