Modifikované přírodní polymery Jan Lalić 5. C
Přírodní polymery: cukry, tuky, bílkoviny Modifikace cukrů: Cukry, které mají na minimálně jednom C (klidně i všech) krom těch účastnících se vazby (1. a 4. C) navázáno něco jiného než OH skupinu. Jsou to: 1.Estery 2. Aminocukry Modifikace tuků: 1. Aminolipidy 2.Fosfolipidy
Estery Místo H mají v OH skupině uhlovodíkový zbytek(CH3, C2H5..). Reakce při které k této výměně dochází-esterifikace Estery cukrů- GLYKOSIDY-nejznámější je z náprstníku(lat. Digitalis)-digitoxin. Jsou to srdeční jedy. Glykosidy jsou jedy cibulovitých rostlin-cibule a česnek(pálivá chuť), tulipány, rulík, durman, narcis, kosatec...
Glykosid Vznik glykosidu z glukozy: Digitoxin:
Aminocukry Chitin Místo OH skupiny mají NH2 Glykosylaminy: Aminocukry Hl zástupce: Chitin-krovky brouků, krunýře raků a krabů, buněčné stěny hub. -HCl to nedokáže strávit. -Jedna z nejtvrdších organických látek. Glukosamin- tvoří chrupavky Chitin
Modifikace lipidů Aminotuky: Tuky, které mají na svém uhlíkovém řetězci NH2. Hl. zástupci: sfyngosin (hl. složka mozkové hmoty) myelin (tuk obalující nervová vlákna) Fosfotuky: Jsou hlavní složkou membrány živočišných buněk. Libovolně se rozestupují- jsou pružné. Př.: lecithin- složka léků na zlepšení paměti(na jeho nedostatek jsou nejvíc citlivé buňky nervové soustavy). kefalin- složka tvořící mozkové pleny
Sfingosin: Myelin: