Jméno autora: Tomáš Procházka Datum: 13. 2. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Číslo v digitálním archivu školy
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv06/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Jméno autora: Tomáš Procházka Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny.
Světoví hudební skladatelé
Gestikulace, pantomima
Osvobozené divadlo.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_854_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Hudba 20. století.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Rabíndranáth Thákur životopis,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ291 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ICT 2 – 3 – 26 HV Karel Hašler Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz na poslechovou.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Jméno autora: Tomáš Procházka
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Baroko III. stavitelé. Baroko III. stavitelé Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní architektura.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Procvičování vyjmenovaných slov po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Poezie, písnička (V domě straší duch)
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
LEOŠ JANÁČEK ( – ).
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Světoví hudební skladatelé
Název školy: ZŠ Průhonice
Opera AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_09_HV6_Skála
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Jméno autora: Tomáš Procházka Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny domácí artificiální i nonartificiální hudby Téma: Zdeněk Fibich Metodický list/anotace: prezentace určená k využití pedagogickým pracovníkem při výkladu (Výstupy: žák zařadí na základě individuálních schopností a získaných vědomostí slyšenou hudbu do stylového období a porovnává ji z hlediska její slohové a stylové příslušnosti s dalšími skladbami; vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění)

Zdeněk Fibich – Český romantický skladatel. Hudebně vycházel z německých romantiků (Schumann, Wagner). V dalším vývoji ho silně ovlivnila Smetanova národní programovost. Fibichovo dílo je velmi rozmanité a zahrnuje jak drobnější (zejména klavírní) skladby, tak rozsáhlé skladby na velké, často tragické náměty. Stal se tvůrcem melodramatické hudební formy. /ZFibich.jpg

Jeho rodinný život nebyl zrovna šťastný. Dva roky po svatbě mu zemřela žena i s malými dvojčaty. Později se oženil s její sestrou, operní pěvkyní Betty Hanušovou. S ní měl syna Richarda, který se proslavil jako lékař prvními operacemi hlavy. Milostný vztah ženatého Zdeňka Fibicha s jeho o osmnáct let mladší žačkou Anežkou Schulzovou způsobil v Praze pěkný rozruch. Pro maloměšťáckou společnost to bylo nestravitelné sousto a otočila se k vysoce váženému skladateli a dramaturgovi Národního divadla zády. kdo-33.jpg melodrama.cz/cms/components/co m_datsogallery/img_pictures/03133 FE1E5DE-2.jpg

Mezi Fibichovými drobnějšími skladbami vyniká melancholická skladba Poem. Hrává se dnes samostatně v různých úpravách, ale původně je částí selanky pro orchestr V podvečer napsané v roce edy/ jpg

Melodram je skladba, ve které je namísto zpěvu použita recitace za doprovodu hudby. Zdeněk Fibich napsal mimo jiné často poslouchaný melodram Vodník. Zde recituje Jiří Lábus. botky_rude-300x270.jpg

Opět Erbenova Kytice, opět Fibichův melodram, tentokráte Štědrý den.

Zdeněk Fibich trpěl depresemi a astmatickými záchvaty. Jeden z nich se mu 15. října roku 1900 stal osudným. Zdeněk Fibich je pochován na Vyšehradě. 0a2297b2ce8bfe87c15e5c53a96/images/Hudebni_sklad atel_Zdenek_Fibich.jpg

Použité zdroje Obrázky – vše web [cit ] : Texty: Videa: