Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Tomáš Procházka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Tomáš Procházka"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Tomáš Procházka
Datum: Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny světové artificiální i nonartificiální hudby Téma: Klasicismus Metodický list/anotace: prezentace určená k využití pedagogickým pracovníkem při výkladu (Výstupy: žák zařadí na základě individuálních schopností a získaných vědomostí slyšenou hudbu do stylového období a porovnává ji z hlediska její slohové a stylové příslušnosti s dalšími skladbami; vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění)

2 Klasicismus zhruba 1750 – 1820 Klasicismus se snaží být racionální, střídmý a jednoduchý. Svazuje člověka i uměleckou tvorbu řadou velmi přísných a striktních pravidel. Jedinec se musí podrobit společnosti. A společnost se často podrobuje absolutistickému panovníkovi. Vzory čerpá z antiky.

3 Staví se banky, úřady, nemocnice a divadla, nikoli církevní stavby.
Stavby jsou jednoduše zdobeny, mají trojúhelníkové štíty, rovné čisté linie, používají se antické sloupy. Staví se banky, úřady, nemocnice a divadla, nikoli církevní stavby.

4 Keře a stromy jsou sestříhány do geometrických tvarů.
Typické jsou francouzské parky a zahrady - symetrický, důmyslný systém cestiček, altány, aleje, vodotrysky. Keře a stromy jsou sestříhány do geometrických tvarů. Vše se vyznačuje přísným řádem a pevnými pravidly.

5 Klasicismus v hudbě Také hudba se podřizuje racionalitě a snaze o přehlednost. Základem je sonátová forma, která ovládla symfonickou, komorní i koncertní tvorbu (sonáta, sonatina, symfonie, smyčcový kvartet, koncert pro sólový nástroj a orchestr).

6 Klasicismus - nástroje
Orchestr byl obohacen o lesní rohy, trubky, tympány a klarinet.

7 Klasicismus – vídeňští klasikové
Tři nejznámější skladatelé období klasicismu významnou část svého tvůrčího období působili ve Vídni. Období, v němž působili, se nazývá Vídeňský klasicismus. Joseph Haydn Wolfgang Amadeus Mozart Ludwig van Beethoven 1770 – 1827

8 Použité zdroje Obrázky – vše web [cit ] : Texty:


Stáhnout ppt "Jméno autora: Tomáš Procházka"

Podobné prezentace


Reklamy Google