Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace."— Transkript prezentace:

1 Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Slohová a komunikační výchova Výukový materiál tvoří soubor úkolů a otázek k textu. Výstupem by mělo být zpracování výtahu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Řekněte „oook“! 1.Kdo je to T. Pratchett? 2.Co se z textu dozvíme o jeho knize? 3. Vymysli, o čem podle Tebe kniha vypráví.

3 4. Kdo z hominidů je nejvzdálenějším příbuzným člověka? 5. Co zkoumají E. Cartmillová a R. Byrne? 6. Kdo je to lingvista? 7. Co je podle lingvistů podstatou jazyka? 8. Popiš pokus v britské ZOO.

4 9. Vyhledej klíčová slova. 10. Dle popisu hry šarády napiš, která hra se jí podobá. 11. Co se dozvídáme o gestech orangutanů?

5 12. Doplň ANO – NE. Orangutan umí říct: „Přines mi vodu.“ Orangutani se mezi sebou dorozumívají posunky. Experimentu v britské ZOO se účastnil i samec. Celkem bylo identifikováno 6 gest orangutanů. Orangutani mají hlasivky a hrtan způsobilé k řeči.

6 13. Popiš obrázek. 14. Myšlenková mapa

7 15. V textu vyznač Důležité ! Nepodstatné X Není jasné ? Nesouhlasím +

8 16. Spoj 2 slova do věty. Souhlasí tato věta s textem? orangutan gesto člověk řeč šimpanz příbuzný

9 17. Zpracuj výtah.

10 Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ter ry_Pratchett,_September_2009_1.jpg [cit. 1.10.2012, autor: Credit: http://www.acumenimages.com ]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ter ry_Pratchett,_September_2009_1.jpg http://www.acumenimages.com JOHN, R. Řekněte „oook“! Reflex. 2012, 23. ročník, 38/2012, str. 56-57.


Stáhnout ppt "Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google