A M O N I A K ČPAVEK NH3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Částicová stavba látek
KYSELINY.
Kyseliny a zásady.
Stanovení základních ukazatelů znečištění odpadních vod
Příprava, vlastnosti, užití
Vodík Mgr. Helena Roubalová
Dusík Značka : N Značka : N Latinský název : Nitrogenium Latinský název : Nitrogenium Patří do prvků V.A skupiny PS Patří do prvků V.A skupiny PS Nekov.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Chemické rovnováhy ve vodách
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Příprava, vlastnosti, užití
Amoniak.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Vlastnosti látek Opakovací otázky
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
Halové prvky /halogeny/
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Chemické značky a vzorce II
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Kyslíkaté kyseliny.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Neutralizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_37.
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
VODÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Hydroxidy.
Kyslíkaté kyseliny.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Dusík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Transkript prezentace:

A M O N I A K ČPAVEK NH3

MODEL MOLEKULY NH3 5 valenčních elektronů

VLASTNOSTI AMONIAKU PLYN ZAPÁCHÁ – čpavek JEDOVATÝ – TOXICKÝ ŽÍRAVÝ NEBEZPEČNÝ ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ Vzniká v přírodě rozkladem rostlin, živočichů, …

Tvoří součást atmosféry velkých planet Sluneční soustavy - Jupiter Saturn Uran Neptun

Plynný amoniak snadno zkapalňuje Amoniak ve zkapalněné formě se převáží v cisternách

Amoniak je velmi dobře rozpustný ve vodě Při této reakci vznikají IONTY: amonný kationt NH4+ hydroxidový aniont OH– Látky, které ve vodném roztoku odštěpují hydroxidový aniont označujeme jako ZÁSADY

Použití amoniaku Chladící systémy výroba HNO3 kyseliny dusičné hnojiva výroba ledu na zimních stadionech a v hokejových halách výroba HNO3 kyseliny dusičné hnojiva výbušniny

Zapiš chemický vzorec amoniaku. Vypiš vlastnosti amoniaku. Vypracuj Zapiš chemický vzorec amoniaku. Vypiš vlastnosti amoniaku. Amoniak vzniká sloučením vodíku a kyslíku. Napiš rovnici. Napiš ionizaci amoniaku ve vodě. Popiš. Pro kterou skupinu chemických látek je charakteristický hydroxidový anion? Vyhledej hustotu amoniaku. Jaké je využití amoniaku v praxi?

http://www. google. cz/search http://www.google.cz/search?q=amoniak&hl=cs&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=i1QcT_mzHaPe4QTRrNHTDQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&sqi=2&ved=0CBUQ_AUoAQ&biw=1024&bih=594