Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč u nás nežijí lední medvědi
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKOLOGIE.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Základní ekologické pojmy
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
BIODIVERZITA. Různé definice,které mají stejnou myšlenku : : Různost živých organismů : Druhové bohatství organismů.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Biotické faktory prostředí
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Ekologické aspekty liniových staveb
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Charakteristika ekosystému
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do ekologie.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiálu VY_32_INOVACE_21_01 Název materiáluZákladní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Podmínky pro život na Zemi
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace III/2 VY_32_INOVACE_501 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Základy ekologie Téma: EKOLOGIE I. (základní ekologické pojmy) Metodický list/Anotace: Výukový materiál formou úvodních otázek soustředí pozornost žáků k probírané tématice a přivede je k zamyšlení nad již získanými poznatky. Poté je definice ekologie upřesněna a specifikováno její dílčí rozdělení. Žáci dále pochopí význam základních ekologických pojmů a jejich hierarchii (biosféra, biotop, biocenóza, ekosystém, ekologická nika a další). Na závěr jsou žáci znovu formou otázek vedeni k zamyšlení nad postavením člověka v biosféře, zároveň jsou nuceni aplikovat a tím lépe pochopit význam výše uvedených pojmů. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

EKOLOGIE I. RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

EKOLOGIE Pokuste se vysvětlit význam pojmu ekologie. Čím se ekologie podle vašeho názoru zabývá? http://www.chatapodlouckou.cz/photos/aktivity/foto_aktivity_prales_mionsi.L.jpg

EKOLOGIE Je to věda, která popisuje vztahy mezi organismy a prostředím a vztahy mezi organismy navzájem Jejím zakladatelem je E. Haeckel (2. polovina 19. století) Jako samostatný vědní obor se vyvíjí až ve 20. století (stává se aktuální v souvislosti se zřejmým procesem destrukce přírody vlivem člověka) http://www.wallpaper.cz/primo/ir2/kvetnovy_les--1280x1024.jpg

ROZDĚLENÍ EKOLOGIE PODLE SKUPIN ORGANISMŮ (ekologie bakterií, ekologie rostlin, hub, živočichů apod.) PODLE PROSTŘEDÍ ORGANISMŮ ekologie půdy, ekologie lesa apod.) PODLE ÚROVNĚ EKOLOGICKÝCH VZTAHŮ AUTEKOLOGIE – zkoumá jednotlivé druhy DEMEKOLOGIE – studuje populace (DEMOGRAFIE – studuje lidskou populaci) SYNEKOLOGIE – studuje celá společenstva organismů (komplexně více druhů) a celé ekosystém Ekologie také využívá poznatků jiných věd a vytváří hraniční obory. http://www.fotopivo.cz/admin/fotos/a9o1chjiwj.jpg

ZÁKLADNÍ EKOLOGICKÉ POJMY http://rangiroa.sweb.cz/kliny/crybnik.jpg BIOTOP Je to soubor faktorů, které vytvářejí životní prostředí organismů Je tvořen živou i neživou složkou Faktory, které jej spoluvytvářejí jsou tedy např. klima, charakter půdy a podloží, hydrologické poměry… a spolupůsobení jiných organismů Pojem biotop je vztažen k jednomu druhu organismu nebo jednomu společenstvu (např. biotopem škeble rybničné jsou stojaté vody) Pojmu biotop odpovídá také pojem habitat podobně pojem stanoviště, podle některých autorů je ale pojem stanoviště užší (např. biotop stojatých vod zahrnuje více stanovišť = dno, volnou vodu, hladinu apod.) http://img2.rajce.idnes.cz/d5/4/4292/4292290_1a314d0d33bffa454d5c344a87150b9e/images/skeble_rybnicna.jpg

ZÁKLADNÍ EKOLOGICKÉ POJMY AREÁL Je prostor zeměpisného rozšíření druhu na Zemi (areálem medvěda ledního je Arktida) POPULACE Soubor jedinců určitého druhu žijících na určitém místě v určitém čase BIOCENÓZA (CENÓZA, SPOLEČENSTVO) Soubor populací všech rostlin živočichů, hub a mikroorganismů (všech organismů), které žijí na určitém biotopu Je to živá část ekosystému Zahrnuje základní složky = ZOOCENÓZU, FYTOCENÓZU… EKOSYSTÉM Funkční soustava živých a neživých složek životního prostředí, které jsou navzájem spojeny výměnou látek, energií a informací, a které se navzájem ovlivňují Je to tedy soubor organismů a jejich prostředí Ekosystém se skládá ze složky živé (tvořené organismy = biocenózou) a složky neživé (tvořené prostředím = biotop)

ZÁKLADNÍ EKOLOGICKÉ POJMY BIOM Soubor podobných ekosystémů (tropický deštný prales, tajga,…) BIOSFÉRA Soubor všech ekosystémů na Zemi EKOLOGICKÁ NIKA Místo a funkční zařazení druhu v ekosystému (prostorová nika, časová nika, potravní nika - komplexně) Matematicky definováno jde o mnohorozměrný podprostor, který je tvořen jednotlivými ekologickými faktory, které určitý druh (určitá populace) vyžaduje. Každý faktor pak představuje jeden rozměr podprostoru Mezi tyto faktory se řadí jednak abiotické podmínky (teplota, vlhkost, světlo,…) jednak podmínky biotické (přítomnost specifické potravy, predátorů…) Jedna ekologická nika může být trvale obsazena jen jedním druhem organismu (kompetiční působení) http://www.fotogaleriehasek.cz/img/clanky//originals/0010_Chi_Ptaci.jpg

EKOLOGIE – K ZAMYŠLENÍ Chrakterizujte biotop druhu Homo sapiens. Lze biotop člověka jednoznačně chrakterizovat? Co je pro člověka a jeho ekologii specifické? Co je specifické pro areál rozšíření člověka? http://img.aktualne.centrum.cz/340/14/3401416-a-zase-do-fronty.jpg

EKOLOGIE – ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Biotop, 20. 9. 2012 http://www.priroda.cz/slovnik.php?detail=118, 20. 9. 2012 http://www.priroda.cz/slovnik.php?detail=92, 23. 9. 2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekosyst%C3%A9m, 23. 9. 3012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_nika, 23. 9. 2012