bibliometrie a scientometrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CITATION CONNECTION od Thomson Reuters Bibliotheca academica – 31. října 2013, VFU Brno Ing. David Horký Country Manager pro střední a východní.
Advertisements

Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Zpracování informací a znalostí Informační a citační analýza
Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna.
Scientometrické metriky ICUK – Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU Lukáš Plch
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Vzdělávání pracovníků VaV MU a VFU Brno v endoskopických
Bibliografická a rešeršní činnost Web of Science + Journal Citation Reports Scopus Science Direct.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Citační analýza přehledová studie
Hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v roce 2006 Jakub Fischer.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
CITAČNÍ DATABÁZE Poprvé publikováno v roce 1963, do roku 1987 citováno více než 800x.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden3 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková, Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT.
ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE K HODNOCENÍ VĚDY A VÝZKUMU Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Březen 2010.
Elektronické informační zdroje k hodnocení VaV Fakulta strojní, Mgr. Věra Pilecká, Mgr. Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Kvantitativní metody informační vědy každý vědecký obor musí mít vlastní vědecké metody - uplatňuje při zkoumání svého předmětu metody – základem exaktnosti.
WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.
BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Ústřední knihovna FSS MU Závěrečné práce – část II. - Jak citovat
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection
Citační a bibliografické databáze:
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Web of Science – Journal Citation Reports
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
Scientometrie 2 Kvantitativní metody zkoumání rozvoje vědy a dokumentové komunikace v oblasti vědy.
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Transkript prezentace:

bibliometrie a scientometrie Informetrie bibliometrie a scientometrie

Informetrie, scientometrie, bibliometrie Scientometrie je měření vstupů a výstupů vědy aplikuje měřící procedury na vědu o vědě metodami matematické a statistické analýzy zkoumá vědeckou produktivitu a její výslednou prospěšnost Bibliometrie je měření kvantitativních záznamů o dokumentech bibliometrie se pohybuje se na úrovni dokumentů analýza dokumentů vznikajících v rámci vědecké komunikace směřuje k formulaci kvantitativních zákonitostí chápe se jako příbuzný obor informetrie anebo scientometrie např. analýza kvantitativního růstu literatury Informetrie je měření toku informací ve vědě pohybuje se na úrovni vědeckých informací metody zkoumající a kvantitativně měřící vznik, oběh a působení informací v jakékoli vědeckého života např. analýza účinnosti informačních systémů Scientometrie Bibliometrie Informetrie

Kybermetrie užití bibliometrických metod v prostředí www měření ve všech složkách digitálního prostředí, tj. v sítích jednotlivých domén, intranetu.. hodnocení sítí podle objemu informačních kolekcí, počtu www stránek, podle možností vstupu, času odezvy atd. klasifikace stránek podle způsobu prezentace statistika užívání, produktivita autorů souhrnně řečeno - jde o hodnocení procesu elektronického publikování na www

Výzkumné oblasti bibliometrie hodnocení vědeckých výstupů – dnes nejdůležitější bibliometrická výzkumná oblast, pomocí analýzy impaktovaných časopisů a citační analýzy výzkum citačních vazeb - jedná se o zkoumání témat, směrů, množství a vazeb pomocí metod citační analýzy (např. tvorba citačních sítí a grafů). Analýzou citačních indexů je možné určit a popsat směr budoucího vývoje vědních disciplín (mapování vědy). výzkum informačních potřeb - tyto výzkumy informačních potřeb (uspokojení nebo neuspokojení požadavků uživatelů) je možné statisticky zpracovávat a dále je možné hodnotit intenzitu využívání knihovních a informačních fondů. O informačních potřebách je možné se dozvědět na základě analýzy dotazů uživatelů. vyhledávání informací - Bradfordův zákon - shlukování (clustering) : bibliografické párování, které na základě společných referencí dvou článků, definují míru jejich podobnosti. socioinformatické jevy - sledováním poklesu a růstu zájmu o dokumenty určité vědní oblasti se zjišťuje budoucí směr vývoje daného oboru (prognostika), tato oblast je důležitá také z hlediska zkoumání procesu zastarávání informací http://www.ikaros.cz/Clanek.asp?ID=200311009

Bibliometrické metody 1 Citační analýza bibliometrická metoda založená na analýze počtu citací předpokládá citační morálku předpokládáme, že citace práce znamená, že tato práce byla pro autora významná při interpretaci výsledků citačních analýz je nutno přihlížet k možnostem a mezím těchto metod Citační indexy umožňují mapování vědy, prestiže autorů, časopisů, oborů, pracovišť atd. cílem je sledovat, kolikrát a kde byla určitá práce citována příslušná databáze a s ní spojené zázemí se nazývá citační index ciy morálka (nezatajuje použité práce – plagiát, ani neuvádí prameny, které nepoužil) meze těchto metod (např. odhlédnutí od přemíry autocitací apod.).

Citační indexy Tyto citační indexy umožňují zjistit: počet citací dokumentu vztahy dokumentů dokument, který cituje jiný dokument, vyjadřuje obsahovou souvislost s ním nepřímá obsahová souvislost (více dokumentů citovaných jedním dokumentem, jeden dokument citovaný více dokumenty) slouží k průzkumu citovanosti, ale také k vyhledání jádra oboru, vytvoření kvantifikovaných profilů oboru a prognostickým odhadům

Bibliometrické metody 2 Impact faktor faktor vlivu časopisu – vyjadřuje průměrný počet citací získaných časopisem v běžném roce na články, publikované časopisem ve dvou letech předcházejících k tomu, aby měl nějaký časopis nenulový impakt faktor se musí především dostat do užšího výběru, který je excerpován podmínky excerpce: vychází v angličtině, nebo pokud uveřejňuje v angličtině alespoň shrnutí publikovaných prací a anglická klíčová slova je třeba aby jej citovali v časopisech v již excerpovaných Immediacy Index index bezprostředního vlivu (Garfieldův index) průměrný počet citací na články časopisu v roce, ve kterém byly publikovány Cited Half-life "Poločas citovanosti" udává po kolika letech (ve vztahu k určitému roku) se objeví 50% všech citací na články daného časopisu v citačních rejstřících. ciy morálka (nezatajuje použité práce – plagiát, ani neuvádí prameny, které nepoužil) meze těchto metod (např. odhlédnutí od přemíry autocitací apod.).

Druhy citačních indexů polytematické Science Citation Index (http://www.isinet.com) Scopus (http://www.scopus.com) Scholar Google (http://scholar.google.com) oborové .. v rámci databáze Medline (http://www.medline.com) astronomie, fyzika - NASA ADS (http://adsabs.harvard.edu) medicínský citační index Národní lékařské knihovny (http://www.nlk.cz) preprintová dig. knihovna pro fyziku v Los Alamos (http://www.lanl.gov) specializované .. patentový citační rejstřík Derwent, STN Internat., Dialoq.. scopus – Elsevire, přírodní vědy podrobně, zaměřená do evropy, medicína, STM, trochu sociální, humanitní vůbec, mala retrospektiva beta sholar - indexuje univerzitni servery a archivy, seda literatura, spolupracuje s knihovnami a OCLC, otevrene zdroje, sfx

ISI Nejvyššího stupně dokonalosti dosáhly citační indexy provozované organizací The Institute for Scientific Information (ISI) v Kalifornii, autor a zakladatel je Eugen Garfield. specializované části: • SCI = Science Citation Index (od r. 1961) – ukazatel citací v přírodních vědách • SSCI = Social Science Citation Index – zaměřený na společenské vědy (od r. 1969) • Art and Humanities Citation Index (od r. 1978) organizace ISI nemůže sledovat všech asi 16 tis. vědeckých časopisů, které se dostaly do jejího vstupního registru – excerpuje cca 8 tis. časopisů

Komerční produkty Thomson/ISI WOS .. Web of Science - Science Citation Index citační databáze vědeckých časopisů CC .. Current Contents Connect aktuální obsahy významných vědeckých časopisů JCR .. Journal Citation Reports informace o časopisech s tzv. impact faktorem. dohromady tvoří → Web of Knowledge (http://portal.isiknowledge.com/)

Problémy citačních rejstříků citační zvyklosti se v jednotlivých oborech liší – v molekulární biologii a biomedicíně je snazší dosáhnout citovanosti než v teoretické fyzice (totéž se do určité míry projevuje i uvnitř oborů) řada autorů bádá na pomezí oborů - vyšší citovanost nezasloužená citovanost: zneužití „mocenského“ postavení, nebo proto, že k práci přispěl nějakou drobností (V určitém oboru také může dominovat spřízněná skupina, jejíž členové se citují navzájem značnou část citací rovněž mohou představovat autocitace. mimořádně vysokou citovanost mívají přehledné články a některé metodické práce... ačkoli vysoká citovanost pravděpodobně indikuje, že daná práce či její autor přináší pro odbornou komunitu něco zajímavého a důležitého, je třeba mít stále na paměti, že pro vědu mají velký význam i lidé, jejichž originální badatelský přínos není velký, ale jsou skvělými popularizátory, mají organizační schopnosti nebo umějí dobře přednášet

Scientometrie

Hodnocení vědeckých výstupů v ČR 1 Provádí RVV (Rada pro výzkum a vývoj) Databáze IS VaV (projekty, záměry, hodnocení) Hodnocení: Metodika hodnocení

Hodnocení vědeckých výstupů v ČR 2

Hodnocení vědeckých výstupů v ČR 3 Rozdělení bodů podle projektů VÝSLEDNÝ INDEX = BODY / FINANČNÍ PROSTŘEDKY ze SR(mil.Kč) Hodnocení projektů, institucí, poskytovatelů (grantových agentur) Průměrný index projektů pro letošní rok - 19