Základní statistické charakteristiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Charakteristiky úrovně
Časové řady OA a VOŠ Příbram.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
POPISNÁ STATISTIKA ZPRACOVÁNÍ DAT Výpočet výběrových charakteristik
EXPLORATORNÍ STATISTIKA
Charakteristiky variability
KVANTILY OA a VOŠ Příbram.
Popisná statistika - pokračování
DATA  INFORMACE Statistická analýza je založena na zhušťování informace – tj. jak s co nejmenšího množství vhodně zvolených údajů vytěžit maximum relevantních.
BOX - PLOT OA a VOŠ Příbram.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Statistika Střední hodnoty
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Tloušťková struktura porostu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM15.
„EU peníze středním školám“
Charakteristiky polohy
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Matematická statistika I.
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Charakteristiky variability
Průměry aritmetický průměr: geometrický průměr: harmonický průměr:
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Popisná statistika III
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Pohled z ptačí perspektivy
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Na co ve výuce statistiky není čas
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Biostatistika 8. přednáška
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základy popisné statistiky
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Statistika Statistické funkce v tabulkových kalkulátorech MSO Excel a OO.o Calc.
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Medián, modus Medián Pro medián náhodné veličiny x platí: Modus
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Základní statistické charakteristiky OA a VOŠ Příbram

Rozlišujeme charakteristiky: polohy (úrovně), variability (rozptýlenosti, měnlivosti), šikmosti (asymetrie), špičatosti. Charakteristiky polohy (střední hodnoty) průměry – počítají se ze všech hodnot souboru, ostatní střední hodnoty – jsou založeny pouze na některých vybraných hodnotách souboru.

Mohou být vyjádřeny ve formě: prosté – není provedeno třídění, vážené – bylo provedeno třídění. Průměr aritmetický – nejčastější geometrický – časové řady, indexní analýza harmonický – indexní analýza chronologický – časové řady

x ˆ Ostatní střední hodnoty Medián prostřední hodnota řady pozorování, uspořádané podle velikosti rozsah souboru je vyjádřen lichým číslem – mediánem bude hodnota s pořadovým číslem rozsah souboru je vyjádřen sudým číslem – mediánem je průměr dvou prostředních hodnot je málo citlivý k odlehlým hodnotám Modus - nejčetnější hodnota znaku x ˆ

Další charakteristiky Kvantily Míry úrovně Míry variability Statistické funkce Excelu