VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Advertisements

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012.
OBECNÁ BIOLOGIE OPLOZENÍ
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Řád: Šelmy Pes domácí: nezatažitelné drápy
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozmnožovací soustava
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Vnitřní ústrojí psa domácího
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Rozmnožovací soustava 5. ročník
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
Vylučovací soustava 5. ročník
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vylučovací soustava.
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
LIDSKÝ ORGANISMUS VYLUČOVACÍ SOUSTAVA. Šablona : V/2 Sada: 2/35 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Živočichové.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA POČET HODIN: 1 5. ROČNÍK

Vylučovací soustava Lidská vylučovací soustava zpracovává vodu a vylučuje z těla moč, která je vyráběna v ledvinách a protéká močovody do močového měchýře a odtud do močové trubice. Je to ústrojí, které zbavuje organismus škodlivých látek.

Spoj číslem, co k sobě patří. VYLUČOVÁNÍ Vylučování nežádoucích látek z těla zajišťuje několik dalších orgánů. Spoj číslem, co k sobě patří. Kůže nestrávené zbytky potravy Močová trubice odvod moče z těla ven Konečník odvod moče do moč. měchýře Dutina ústní pročistí krev a vznik moče Močový měchýř vylučování škodlivin potem Ledviny odvod oxidu uhličitého z těla Močovody shromažďování moče

ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA Slouží k rozmnožování (zajištění existence) Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (pohlavní buňky přenáší dědičné informace) Rozlišujeme mužskou a ženskou rozmnožovací soustavu.

Mužské pohlavní žlázy jsou varlata. V nich se vytvářejí samčí pohlavní buňky zvané spermie, které se z těla dostávají močovou trubicí.

Ženské pohlavní žlázy jsou vaječníky. V nich se vytvářejí samičí pohlavní buňky zvané vajíčka, která přecházejí do dělohy.

Aby v těle matky vznikl zárodek, musí splynout vajíčko se spermií. Na konci 9. měsíce po oplození dochází k porodu, kdy malý človíček přichází na svět.

Použité materiály: Učebnice Přírodověda 5, Fortuna, 2001 www. cs.wikipedia.org ptahumanphysiology.wikispaces.com obrazová galerie SMART Notebook