LINEÁRNÍ FUNKCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Lineární funkce - příklady
Funkce.
Geometrická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-16  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Cyklista projížděl při závodě trať dlouhou 210 km rychlostí 35 km za hodinu. Napište rovnici funkce vyjadřující závislost vzdálenosti s od cíle na čase.
Základy infinitezimálního počtu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
KVADRATICKÁ FUNKCE.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MATEMATIKA I.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kvadratická funkce Lukáš Zlámal.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Lineární funkce Zdeňka Hudcová Přehled učiva ÚvodÚvod Definice a=b=0 a=0 b=0 Vyšetření monotonie Průsečík s y Úkol 1 Úkol 2Definice a=b=0a=0 b=0Vyšetření.
Lineární funkce Zdeňka Hudcová Přehled pro žáky se SPU doc pdf ÚvodÚvod Definice a=b=0 a=0 b=0 Vyšetření monotonie Průsečík s y Úkol 1 Úkol 2Definice a=b=0a=0.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi.
Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.
Rostoucí , klesající a konstantní fce
Lineární lomená funkce
Procvičování vlastnosti kvadratické funkce. Určete vlastnosti funkcí z minulého procvičování.
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
vlastnosti lineární funkce
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Elektronická učebnice - II
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
2. M Definiční obor, obor funkce. Vrchol paraboly: V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší bod)  Mění se průběh funkce V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší.
 y = ax + b a, b … koeficienty – reálná čísla a nesmí být rovno 0 byla by to konstantní funkce  Grafem každé lineární funkce je přímka.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
Funkce Lineární funkce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A10 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
S omezeným definičním oborem
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce a jejich vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Funkce Lineární funkce
Graf a vlastnosti funkce
Rostoucí, klesající, konstantní
2.1.1 Kvadratická funkce.
Rostoucí, klesající, konstantní
Funkce Lineární funkce
Lineární funkce a její vlastnosti
Funkce a jejich vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Kvadratická funkce Matematika – 9.ročník VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

LINEÁRNÍ FUNKCE

DEFINICE Název pochází z latinského slova linea, což představuje přímku Grafem lineární funkce je přímka Definičním oborem lineární funkce je množina reálných čísel: R ( D(f) = R ) Lineární funkce je dána vztahem y = ax + b a, b ….. Reálná čísla Co jsou reálná čísla? y 0 x ??

DRUHY LINEÁRNÍCH FUNKCÍ PŘÍMÁ ÚMĚRNOST ROSTOUCÍ FUNKCE KLESAJÍCÍ FUNKCE KONSTANTNÍ FUNKCE

LINEÁRNÍ FUNKCE A [1, 2] C [-1, 0] B [0, 1] D [-2, -1] x 1 -1 -2 y 2 Vztah funkce: y = ax + b Podmínky fce: hodnoty koeficientů jsou různé od nuly a, b ≠ 0 Grafem je přímka Lineární fce není shora ani zdola omezená A [1, 2] C [-1, 0] B [0, 1] D [-2, -1] x 1 -1 -2 y 2

PŘÍMÁ ÚMĚRNOST B [0, 0] C [-1, -2] x 1 -1 -2 y 2 -4 Vztah funkce: y = ax Podmínky fce: hodnoty koeficient b je roven nule a koeficient a je různý od nuly, b = 0 ∧ 𝒂≠𝟎 Grafem je přímka procházející počátkem Přímá úměrnost není shora ani zdola omezená A [1, 2] B [0, 0] C [-1, -2] x 1 -1 -2 y 2 -4

ROSTOUCÍ FUNKCE B [0, 1] C [-1, -1] D [-2, -3] x 1 -1 -2 y 3 -3 Vztah funkce: y = ax + b Podmínky fce: koeficient a je větší než nula a koeficient b je různý od nuly, a> 0 ∧ 𝒃≠𝟎 Grafem rostoucí fce je přímka Rostoucí fce není shora ani zdola omezená y = 2x + 1 A [1, 3] B [0, 1] C [-1, -1] D [-2, -3] x 1 -1 -2 y 3 -3

KLESAJÍCÍ FUNKCE B [0, 1] C [-1, 3] D [-1,5, 4] Vztah funkce: y = ax + b Podmínky fce: koeficient a je menší než nula a koeficient b je různý od nuly, a< 0 ∧ 𝒃≠𝟎 Grafem klesající fce je přímka Klesající fce není shora ani zdola omezená y = -2x + 1 A [1, -1] B [0, 1] C [-1, 3] D [-1,5, 4] x 1 -1 -1,5 y 3 4

KONSTANTNÍ FUNKCE B [0, 3] C [-1, 3] D [-2, 3] Vztah funkce: y = b Podmínky fce: koeficient a je roven nule Grafem konstantní fce je přímka, která je rovnoběžná s osou x Klesající fce je omezená shora i zdola y = 3 A [1, 3] B [0, 3] C [-1, 3] D [-2, 3] x 1 -1 -2 y 3

CVIČENÍ Jsou dány body A[ 1, 4], B[ −2, −2], které vycházejí ze vztahu y= ax + b. Zakresli graf lineární funkce a zjisti předpis této funkce. Z grafu urči předpis této funkce. Jaké jsou podmínky rostoucí funkce ? Jaký je předpis konstantní funkce ?

ŘEŠENÍ A[ 1, 4 ], B[ −2,−2] y = ax + b 4 = a + b /.2 8 = 2a + 2b 6 = 3b → b = 2 → a= 2 y = 2x + 2 2) Nejdříve si urči souřadnice [-1, 2], [-2, 3]. Dosaď do soustavy rovnic a urči neznámé, jako u příkladu č.1. 3 = -2a + b 2 = -a + b a = -1 b = 1 y = -x + 1

Vypracovala : Bc. Daniela Kosinová