Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Agregátní poptávka a nabídka
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Podpora částečných úvazků?
Imigranti na trzích práce v EU
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
SUBURBANIZACE.
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Teorie optimální velikosti města
Místní akční skupina Rakovnicko
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Průvodce Čínou 21. století “Children in Meeting #8″, Zhigang Tang, 2000.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Rodinná politika Sociální politika II.
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich

Stručný nástin prezentace Ekonomické a další souvislosti Specifická situace ČR v datech Dlouhodobé ekonomické souvislosti … a vládní prohlášení

Ekonomické souvislosti Zaměstnanost a ekonomická aktivita Mzdy a produktivita Agregátní produktivita, HDP, daně, penze

Sociálně-psychologické souvislosti Častá vazba na ekonomické souvislosti Měnící se situace:  Malé rodiny (spíše 1 než dvě děti)  Koncentrace ve městech  Uzavřenost v domácím prostředí   klesající intenzita a rozmanitost sociálních interakcí  ALE rostoucí role sociálních vztahů ve společnosti  První dítě později - častěji uprostřed pracovní kariéry  Vyšší vzdělanost žen a klesající podíl fyzicky náročných profesí

Míra zaměstnanosti Celkově poměrně vysoká  vysoká ve středním věku  nízká u mladých (vzdělávání)  nízká u starších (odchody do důchodu podle počtu dětí)

Míra ekonomické aktivity Klesala v posledních 10 letech u žen let s dětmi Vlastní výpočty, VŠPS

Míra zaměstnanosti Klesala v posledních 10 letech u žen let s dětmi Vlastní výpočty, VŠPS

Zaměstnanost 2 Relativně nízká u žen se SŠ a VŠ vzděláním

Zaměstnanost 3 Extrémní propad míry zaměstnanosti u matek dětí do 6 let věku (věk let)

Podíl dětí v péči mimo rodinu Nízký

Podíl dětí v péči mimo rodinu Nízký

Podíl dětí v péči pouze rodiče Relativně vysoký

Platový rozdíl – pay gap Také důsledek období rodičovství Roste s věkem - limitovaný profesní postup Nižší investice do lidského kapitálu žen (ex-ante, LLL) Difference between men's and women's average gross hourly earnings as a percentage of men's average gross hourly earnings (for paid employees). Note: Structure of Earnings Survey, Eurostat

Dlouhodobé efekty – long-term impacts Porodnost (1. a 2. dítě)  demografie, penze Zaměstnanost  penze (OBR) Vzdělanostní a sociální dispozice dětí (OBR)  quality matters (studie Heckman apod.)  u dětí se slabším SE zázemím obzvláště  ekonomické dopady (HDP, penze), ale nejen to.

Dlouhodobé efekty – long-term impacts Inteligentní prorodinná politika se může vyplatit: zvýšení participace žen ve věku let o 10 p.b. snižuje okamžitě PAYG deficity o více než 10 mld Kč/rok (model Bezděkova komise II a NERV II).

Dlouhodobé efekty – long-term impacts Kognitivní a nekognitivní schopnosti se rozvíjejí v předškolním věku a jsou pro další vývoj člověka zcela zásadní (role finanční dostupnosti velká).

K programovému prohlášení Péče o děti rodičů, kteří chtějí kombinovat rodičovství s pracovní kariérou Podpora (i) firemních školek, (ii) alternativních forem péče včetně sousedského hlídání. Neměla by chybět podpora dostupnosti standardních školek Nesledování demografických výhledů a mobility. Selhání místních zřizovatelů (priority a finance).

K programovému prohlášení Firemní školky nepodporují mobilitu & závislost na zaměstnavateli spíše jen u velkých podniků a ve větších městech pro děti s lepším SE zázemím Alternativní formy Ne vždy dostatečná garance kvality – nejde o hlídání (quality matters)

Děkuji za pozornost