Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/27.12. 2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ENZYMY = biokatalyzátory.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
VY_32_INOVACE_05_PVP_251_Hol
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Enzymy Charakteristika enzymů- fermentů
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Enzymy © Jan Novák 2007.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Ještě, že ty enzymy v sobě mám
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Reakce alkanů a cykloalkanů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_36.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Nutný úvod do histologie
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Biokalyzátory chemických reakcí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Digitální učební materiál
Enzymy = biokatalyzátory
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Enzymy © Jan Novák 2007.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Chemie Třída: IX. Tematický okruh: Biokatalyzátory Téma: Enzymy Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro devátý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím chemie - Vlastní zdroje

BIOKATALYZÁTORY ENZYMY

Co jsou enzymy? Skupina proteinů Biokatalyzátory, usměrňují a ovlivňují rychlost děje v organismech Aktivátory – urychlují x inhibitory - zbržďují Jsou rychlejší a vybíravější než anorganické katalyzátory Mají substrátovou specifitu ( určitý enzym katalyzuje pouze určitý typ reakce) Pracují v přesně daných podmínkách (teplota, pH prostředí, přítomnost určitých iontů) Reakce katalyzované enzymy probíhají nejrychleji při teplotě, která je blízká teplotě v organismech ( u savců 40°C, u některých bakterií až 90°C Pro činnost některých jsou nezbytné vitamíny Např. v ovoci a zelenině jsou enzymy, které katalyzují oxidaci organických sloučenin vzdušným kyslíkem

Názvosloví Triviální : pepsin, trypsin, ptyalin… Systematické : substrát, typ reakce a koncovka –áza např. alkoholdehydrogenáza, sacharáza…..

Rozdělení enzymů 6 základních skupin Oxidoreduktázy: přenáší vodík nebo elektron Transferázy: přenáší skupinu Hydrolázy a liázy: štěpí vazby Izomerázy: přesunují atomy nebo skupiny Lipázy: štěpí energeticky bohaté vazby

Struktura enzymu Jednoduchá bílkovina Složená bílkovina Nebílkovinná část = koenzym Bílkovinná část = apoenzym Enzymová reakce probíhá v aktivním centru enzymu ( do aktivního centra se může vázat jen určitá molekula)

Mechanismus působení Enzym váže substrát do aktivního centra a vytvoří se enzym-substrátový komplex Hypotézy : – Zámek a klíč – komplementarita (aktivní centrum enzymu i substrát mají odpovídající strukturu) – Vznik aktivovaného komplexu – Změna struktury substrátu a aktivního centra enzymu

Význam enzymů Enzymy jsou specifické katalyzátory, které se účastní všech dějů v organismu. Katalyzují změny při zrání masa, uplatňují se v mouce při přípravě těsta Enzymy různých mikroorganismů způsobují nežádoucí změny na potravinách při jejich skladování Výrobní postupy, které je využívají se nazývají biotechnologie Např. enzymatickou přeměnou mléka se vyrábějí sýry, tvaroh, kyselé mléko, jogurty…. Enzymy jsou nepostradatelné při výrobě piva, vína, léčiv, chemikálií. Z vhodných mikroorganismů se vyrábějí enzymatické přípravky,které se přidávají do pracích prostředků, uplatňují se při odstraňování ropných látek aj.

Doplň následující text Enzymy jsou po chemické stránce složené nebo jednoduché _______________ Jejich funkce spočívá v _______________ rychlosti děje Rychlost děje zpomalují _______________ Rychlost děje zvyšují _______________ Protože katalyzují pouze určité reakce mají tzv. _______________ působení Jejich účinnost je ovlivněna _______________ Výrobní postup využívající enzymy se nazývá _______________ Využívají se například _______________

Zdroje y4.gif y4.gif chemistry/substrates-enzymes-induced-fit- model.jpeg chemistry/substrates-enzymes-induced-fit- model.jpeg