Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Natálka C. Anžel S. 5.B PARDUBICKÝ KRAJ.
Zemědělství ČR.
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
Česká republika-5 Průmysl
Česká republika-3 Zemědělství
ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZEMĚPIS 8. ročník
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
PŮDA, ZEMĚDĚLSTVÍ, LESNICTVÍ
Jihomoravský kraj.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zemědělství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, potravinářský.
Barča Janková Markét Nedělová
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
JIHOMORAVSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jihomoravský kraj.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zemědělství.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Zemědělství ČR Název školy
Zemědělství Jižní Ameriky
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Užitkové rostliny.
Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Primární sektor hospodářství
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Půdy České republiky Igor Dostal.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Hospodářství České Republiky
Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL, ZEMĚDĚLSTVÍ A SLUŽBY ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Autor: Martin Klepl Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS TEMA: ÚRODNÉ KRAJINY ČR ČÍSLO PROJEKTU:
VY_52_INOVACE_58_Průmysl ČR 2
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_JIHOMORAVSKY_KRAJ.
Česko - zemědělství AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
zpracovaný v rámci projektu
Austrálie a Oceánie - hospodářství
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C

Zemědělství Je ovlivňováno přírodními podmínkami (reliéf, půdy), naše přírodní předpoklady pro zemědělství jsou průměrné až horší Podle přírodních faktorů dělíme ČR do 4 zemědělských oblastí:

Kukuřičná oblast území s nejlepšími přírodními podmínkami, ale zaujímá pouze malou rozlohu na jihovýchodní Moravě, nejúrodnější pěstuje se zde: kukuřice na zrno, cukrovka, teplomilná zelenina, ovoce a vinná réva půdy: černozemě, hnědozemě, hnědé půdy

ŘEPAŘSKÁ OBLAST pěstování: obilniny (potravinářská pšenice, ječmen), cukrová řepa, rané brambory Výskyt:v Polabí, v dolním Poohří, v Hornomoravském úvalu a ve výběžku Slezské nížiny půdy: hnědozemě, hnědé půdy, nivní půdy průmysl: potravinářský- cukrovary, sladovny, mlékárny

Bramborářská oblast patří k ní největší procento zemědělské půdy zaujímá oblast Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny a dalších výše položených oblastí (chladné obl., vyšší nadmořské výšky), pohraničí pěstování: brambor, krmných obilnin a pícnin, řepky, větší rozlohy zaujímají louky a pastviny- skot půdy: podzoly, hnědé půdy průmysl: škrobárny, lihovary, výroba krmiv

HORSKÁ OBLAST podíl orné půdy je malý pěstování: brambor, lnu a ovsa, větší je zastoupení luk, pastvin a lesních ploch pohraničí

PĚSTOVÁNÍ UŽITKOVÝCH PLODIN K základním produktům patří obilniny, které se pěstují na 55% rozlohy orné půdy na celkové produkci se zhruba 1/2 podílí pšenice, dále ječmen Žito a oves mají v produkci obilovin malý podíl V nejteplejších oblastech se pěstuje kukuřice a vinná réva, po celé ČR jsou ovocné sady z okopanin se u nás pěstují brambory a cukrovka Máme nízkou produktivitu zeleniny

Chov hospodářských zvířat Skot-rozšířen po celém území ČR Prasata-chov ve velkovýkrmnách a v oblastech s dostatkem krmiva Ovce-chov klesá,protože česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež-je na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieticky hodnotné, chov- u velkých měst

Dovoz a vývoz Dovoz: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna z Austrálie, bavlna, krmiva Vývoz: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce

V posledních letech se podíl potravinářského průmyslu zvýšil Výchozí surovinou jsou zemědělské produkty, produkty lesního a rybného hospodářství a dovážené suroviny K výrobě je také potřeba značné množství vody a výrobků z ostatních odvětví průmyslu(skleněné obaly, papírové obaly, plechové konzervy)

Podle trvanlivosti a objemu výrobků jsou závody rozmístěny: v produkčních oblastech(cukrovary) u vodních zdrojů (minerální prameny) přímo u spotřebitele (pekárny)

Nejdůležitější obory v ČR: Pivovarnictví-Pivo je jeden z nejžádanějších nápojů v ČR a průměrná spotřeba piva na jednoho Čecha za rok je160 litrů.Vyrábí se v:Budějovicích, Brně a Ostravě. Menší pivovary jsou rovnoměrně rozloženy po celé republice Cukrovarnictví-Průmyslové odvětví zpracovávající cukrovou řepu nebo cukrovou třtinu, jehož produktem je bílý cukr a jeho formy a speciální produkty Vyrábí se v: Kostelci nad Labem, Mělníku, Praze, Olomouci a Kojetíně.

Mlékárenství-Mlékárny jsou rozloženy rovnoměrně s ohledem na spotřebitele. Specializovaná je výroba sýrů a mléčných výrobků(např. na Olomoucku se vyrábějí známé syrečky) Lihovarnictví a škrobárny-S lihovarnictvím jsou spojeny i škrobárny, protože za přítomnosti škrobu se kvašením vyrábí alkohol. Hlavní produkční oblasti jsou Vizovice(zde se vyrábí slivovice) a Prostějov(výrobce Starorežná a.s.). Škrobárny jsou hlavně v Havlíčkově Brodě

Konzervárny a mrazírny-Nejznámějším našim výrobcem je Hamé a.s. ve Zlíně. Ostatní mrazírny a konzervárny se vyskytují v Praze, Litoměřicích, Kolíně, Znojmě a v Brně Vinařské závody-Nejvíce na jižní Moravě(Valtice, Velké Pavlovice, Břeclav, Znojmo) a v Čechách v Mělníku Masokombináty- zabývající se průmyslovým zpracováním jatečných zvířat, jsou hlavně v oblastech větších měst (Praha, Ostrava, Brno, Velké Pavlovice na jižní Moravě, Louny a Březhrad) a v oblastech s chovem vepřů, skotu a drůbeže

Nealkoholické nápoje-v současnosti nejznámější český výrobce nealkoholických nápojů je Kofola-vyrábí se v Krnově Stáčírny minerálních vod-Najdeme v lázeňských městech(Karlovy Vary, Luhačovice, atd.)

Do potravinářského průmyslu začleňujeme také: Zpracování tabáku Výroba skleněných obalů Výroba papírových obalů-firma Ekofol (Olomouc) Výroba plechových konzerv

Zdroje Wikipedia Učebnice zeměpis II. v kostce