Práce geologa v terénu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
NEROSTY A HORNINY Rozhodněte, zda dané výroky o nerostech a horninách jsou pravdivé či nepravdivé. (správná odpověď se zbarví do zelena) Nepravdivé výroky.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Složení zemské kůry - mineralogie
HORNINY.
© copyleft Jiří Trávník
Horniny přeměněné.
Horniny Vladislava Zubrová.
Geologie věda o zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
PŘÍRODOPIS - 9. ročník NEROSTY A HORNINY
Mineralogie Nerost = anorganická homogenní přírodnina, složení můžeme vyjádřit vzorcem nebo značkou křemen SiO2 síra S Hornina = anorganická heterogenní.
Petrologie přeměněné horniny.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Přeměněné horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Práce geologa v terénu.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Usazené horniny.
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Třídění a určování hornin
nejdůležitější minerály
Mineralogie věda o nerostech
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_136_Geologie_Petrologie
Přeměněné horniny.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
HORNINY SMĚSI RŮZNORODÁ PŘÍRODNINA METEORITY DĚLENÍ VYVŘELÉ MAGMATICKÉ tuhnutí magmatu USAZENÉ SEDIMENTÁRNÍ zvětrání, přenos, usazení PŘEMĚNĚNÉ METAMORFOVANÉ.
GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Mineralogie.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
C) Přeměněné horniny Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Práce geologa v terénu

Jakou práci vykonává geolog v terénu? Zabývá se geologií. Studuje a zkoumá horninové složení a stavbu zemského tělesa. Zkoumá a sleduje procesy, které Zemi formují a síly, které v ní působí. Základní část jeho práce spočívá v průzkumu sledované oblasti, ve sběru vzorků a ve vytváření geologických map (dokumentuje výchozy a odkryvy). Vyhledává nerostné suroviny a zdroje vody. Provádí inženýrskogeologický či geofyzikální průzkum (dokumentuje terénní práce). Vybírá nejlepší metodu pro odběr vzorků hornin, půd, sedimentů, atd. Vyhledává poruchy zemské kůry.

Činnosti: Geologické mapování Zaznamenávání do mapy a dokumentačního deníku Náčrt, fotodokumentace Odebírání vzorků Laboratorní studium Terénní pozorování

Vybavení geologa: Geologická mapa Dokumentační deník Geologický kompas Geologické kladívko

Minerály a horniny Minerály (nerosty): - prvky nebo CH sloučeniny - neústrojné (anorganické), stejnorodé přírodniny - jejich CH a FY vlastnosti jsou ve všech částech stejné - většinou KRYSTALICKÉ, bez krystalové struktury jsou AMORFNÍ (opál, limonit), KAPALNÉ (rtuť) - základní stavební jednotkou hornin

Jak minerály vznikají? Krystalizací z magmatu Krystalizací (srážením) roztoků: vyluhování prvků z hornin, krystalizací na stěnách puklin – ŽÍLY Přeměnou (metamorfózou): za vysokých tlaků a teplot Chemickým zvětráváním: působením vody a vzduchu Činností organismů: schránky organismů, mořské usazeniny

Horniny: - směsi minerálů - výjimku tvoří vápenec, křemenec, které jsou tvořené pouze jedním minerálem - podle vzniku se dělí na VYVŘELÉ USAZENÉ PŘEMĚNĚNÉ křemen sodno-vápenatý živec draselný živec slída

Opakování: Definuj pojem minerál a hornina? Jak mohou minerály vznikat? Co patří mezi základní pomůcky geologa? Jakou práci v terénu provádí geolog?