registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. listopad 2012 VY_32_INOVACE_OVY_090201 JEMNÉ PEČIVO – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Jemné pečivo zahrnuje široký sortiment výrobků, výroba je pracná a náročná na suroviny, výrobky jsou dražší, mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují 10 % tuku a více na zpracovanou mouku, největší objem tvoří kynuté pečivo, delší doba trvanlivosti, výroba se většinou provádí periodicky, těsto se vyrábí tzv. přímým a nepřímým vedením.
Vánočkové pečivo neplněné, většinou v kusech o velké hmotnosti, může být sypané (mandle, mák), těsto připravujeme hustší, ale dobře vyzrálé, příliš mladé těsto má za následek tvarové vady, staré těsto vůně po droždí, vánočky jsou drobivé a rychleji vysychají.
Koláčové pečivo velký podíl náplně, spíše menší hmotnost, volnější těsto a spíše mladší, menší nároky na tvar.
Smažené pečivo není náročné na zařízení, těsto je volnější, tvarování je rychlé a jednoduché.
Listové pečivo střídání vrstev základního těsta, tzv. vodánek a tuková kostka asi 70 % tuku na hmotnost zpracované mouky, vrstvy musí zůstat oddělené až do začátku pečení.
Plundrové pečivo střídání vrstev základní těsto a tuková kostka, základní těsto obsahuje droždí, 30 % tuku na hmotnost zpracované mouky.
Pečivo ze šlehaných hmot - připomínají levnější cukrářské zboží, - obsahují vyšší dávku vaječné hmoty, - obsahují chemická kypřidla.