Fenylketonurie PKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUDIT Školní svačina.
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
TUKY (LIPIDY).
Pokrmy z těstovin.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Vitamíny rozpustné ve vodě
Nutriční strategie v prevenci DM
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Příprava stravy v rodině
Dědičné poruchy metabolismu
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Potraviny rostlinného původu
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
VY_62_INOVACE_A NAKUPOVÁNÍ – CENY ZÁKLADNÍCH POTRAVIN AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: březen 2012 STRUČNÁ ANOTACE: vytvoření představy o cenách.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Špenátová 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uuzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
PESTROST STRAVY.
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hovězí vývar se zeleninou a smaženým hráškem
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Jídelníček od 4. do 8. března 2019 změna jídelníčku je možná
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Fenylketonurie PKU

Fenylketonurie (PKU) – hyperfenylalaninémie typ I Výskyt 1:10 000 Porucha aktivity fenylalaninhydroxylázy (PAH) v játrech – blokuje přeměnu fenylalaninu → tyrosin => hromadění fenylalaninu a jeho metabolitů v krvi, ↓c tyrosinu Dg. 4-6.den po narození krev z patičky – každý novorozenec Léčba Celoživotní dieta – nízkofenylalaninová výživa se ↓ příjmem B (o 80%) Individuální omezení Tolerance fenylalaninu 12 – 24 mg/kg Suplementace AMK bez fenylalaninu + ionty + stopové prvky + vitaminy Prognóza Včas dg. – dobrá Pozdě dg. a bez diety - psychomotorická retardace, oligofrenie, epilepsie, ekzémy, zápach moči a potu po myšině, riziko poškození plodu v těhotenství s růst. Retardací a mikrocefalií a VV srdce

Obsah fenylalaninu v potravinách Druh potraviny  Obsah Phe mg/100 g potraviny  maso vepřové průměr 604 chléb 450 maso hovězí průměr 853 brambory nové 88 kuře 795 brambory X.-XII. 123 filé 610 brambory I.-III. 145 mléko brambory k jaru 172 jogurt 251 květák 77 sýr Eidam 1445 mrkev 35 vejce 702 petržel 154 máslo 34 celer 78 mouka polohrubá 520 čočka 1177 rýže 350 jablko 15 těstoviny 680 banán 55 pečivo 340 pomeranč 50

Vhodné a nevhodné potraviny pro PKU Zakázané potraviny Maso, masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky (čokoláda a žel. bomb.), ořechy, mák, sušené ovoce, obiloviny, luštěniny, nápoje (light, slazené aspartamem) Potraviny vhodné v omezeném množství Brambory a bramborové výrobky, rýže, ovoce, zelenina, kečup, hořčice, majonéza Potraviny vhodné, lze podávat bez omezení Cukr a cukrovinky (med, džemy, ovocné želé, fondán, tvrdé kyselé bonbóny, ovocné lipo), tuky, nízkobíl. pečivo (tmavý i světlý chléb PKU, křehký chléb Protam, sladké pečivo - ovocný chlebíček, linecké pečivo, sladké keksy, medovníčky ), kompoty, zeleninový bujón, obiloviny (těstoviny PKU (polévkové nudle, hvězdičky, mušle, kolínka, fleky), mouka Apromix, Vitaprotam, na zahuštění - Maizena, Solamyl, pudinkový prášek

Příklady potravin pro nízkobílkovinnou dietu Název výrobku *Obsah bílkovin **Obsah Fenylalanin(Phe) Apromix 1 kg - pečivová směs 0,4 16 Vitaprotam 500g - směs na pečení chleba a pečiva 0,3 22 Těstoviny 250g - kolínka, vl. nudle, fleky, vřetena, mušle ..... 20 Špagety, závitky Aprocel 250g 15 Rýže Aproten 500g 0,6 40 Křehký chléb Protam 60g 0,9 28 Lp Flakes lupínky 340g 0,5 Lp Drink nápoj 400g - plnohodnotná náhrada mléka Chléb čerstvý 650g 0,2 Pečivo bulky 4x 40g Medovníčky 200g 27 Piškoty 100g 4