Ukázka tecnologického postupu z výroby nože z damascénské oceli v rámci ověřovací fáze modulu M2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deformace a pnutí po svařování
Advertisements

Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Stavba RC modelu v měřítku 1:24 ŠKODA 130 RS
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
LYŽOVÁNÍ BROUŠENÍ LYŽÍ
přehled základních technologii zpracování kovů
VÝROBEK ZE DŘEVA MEČ 8. třída Mgr. Jakub Karásek
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Tváření (ST28) Ing. Elena Nová STROJÍRENSTVÍ.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Části a mechanismy strojů 2M
Spojování materiálů.
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Encaustika pro začátečníky
Ukázka z technologického postupu výroby nože z damascénské oceli od Petra Dohnala
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Nýti a nýtové spoje Nýtování představuje nerozebíratelné spojení dvou nebo více strojních dílců (součástí) prostřednictvím nýtů nebo čepů.
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ZOBRAZOVÁNÍ A KÓTOVÁNÍ STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (VZORY)
Lisovací membrány Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení.
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1.
Sekání a probíjení - test. A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové.
Sekání a probíjení. Sekání dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Novotný Pavel Název:Svařování rohového svaru Tematická oblast:Svařování ocelí Ročník:1. ročník obor automechanik.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Novotný Pavel Název:Svařování tupého I svaru obalenou elektrodou Tematická oblast:Svařování ocelí Ročník:1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Popouštění ocelí v praxi
Tváření kovů – kování v praxi
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
19. Zpracování technolog. postupu pro výrobu pera palné zbraně
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
17. Příprava nože před zdobením
Broušení, povrchová úprava Výroba špalíku na broušení
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
Spojování dřeva hřebíky Výroba špalíku na broušení
Spojování dřeva hřebíky Výroba špalíku na broušení
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Název: Výrobní postup hrací kostky Autor: Adam Burda
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Ruční obrábění plastu I
Ruční obrábění plastu II
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kování klasika Kování je tváření materiálu za tepla. Materiál ohřátý na kovací teplotu se působením tvářecí síly tvaruje, aniž se poruší jeho soudržnost.
VÝROBEK ZE DŘEVA MEČ Mgr. Jakub Karásek
Transkript prezentace:

Ukázka tecnologického postupu z výroby nože z damascénské oceli v rámci ověřovací fáze modulu M2

Výroba základního paketu - K výrobě základního paketu byl použit stejně silný materiál(oba materiály se stejně a lépe nahřívají…mají stejnou barvu!) o síle 2mm pásků,z ocelí (19.312 a 12.050). - Materiál byl nadělen na 100mm délku.přerovnán a styčné plochy byly obroušeny na čistý kov. -Pozor! Rozdělte si materiál na dvě hromádky,tvrdé a měké oceli,které si označíme. -Proto,aby nedošlo k záměně a smíchání obroušených ocelí! -Z plíšků se sestaví základní paket o dvaceti vrstvách,tedy deset vrstev z měké oceli(12.050 )a deset z oceli tvrdé(19.312). -Střídavě se prokládá tvrdá a měkká ocel. -Nakonec se čela paketu svaří a přivaří se ocelová tyč sloužící k manipulaci s paketem v ohni.

-Pokud máme připravený základní paket ,založíme si oheň v předem vyčistěné výhni. -Paket vložíme do výhně a pomalu ho nahřejeme,za ustavičného otáčení paketu docílíme pravidelného nahřátí paketu na světle červenou až oranžovou barvu. -Potom paket okartáčujeme ocelovým kartáčem a stahneme údery kladiva pásky k sobě. kartáčováním Z materiálu odstraníme vzniklé oxidy železa tzv.(okuje). -Aby nám při nahřívání materiál opět nezoxidoval,zasypeme paket dokola tzv:tavidlem (boraxem). -Tavidlo se nám na povrchu paketu roztavý a uzavře,tak celý paket ve sklovitém povlaku. -Ten zabrání oxidaci a vzniku okují. -Ty by jinak znemožnili dalšímu postupu při kovářském svařování a zabránily by vytvoření kvalitního spoje!

-Paket opět dáme nahřát ,tentokráte na svřovací teplotu (1250-1350 C) -Teplotu poznáme nejlépe tak,že po bocích hořícího plamene začnou vylétávat jiskry.někdy jde vidět i bublájící tavidlo na povrchu materiálu. -Materiál se tak nachází již v tzv:svářecí teplotě. -Materiál rychle vytáhneme z výhně a na kovadlině,svaříme rychlými udery kladiva. -Tento postup se provede ještě opakovaně,celkem třikrát,abychom docílili kvalitního svasření celého paketu v jeden kompaktní celek.…(homogenní blok oceli). Blok,ktery má nyní 20 vrstev.

-Paket vytáhneme ,pod bucharem na délku asi 30x10 x350 mm -Paket vytáhneme ,pod bucharem na délku asi 30x10 x350 mm. Rozdělíme na 3krát a nařežeme úhlovou bruskou. -Styčné plochy opět přebrousíme na čistý kov. - Poskládame opět na sebe,nahřejeme,zasypeme opět svaříme..(opakujeme správný postup kovářského svařování) a materiál důkladně svaříme. -Výchozích vrstev bylo 20, překládali jsme 3x. -Po svaření máme výsledných 60 vrstev. -Mezi jednotlivé překlady se musí vložit materiál,opačné jakosti(třídy oceli).Než se nachází na bocích svařeného a nařezaného paketu. -Na boky paketu se můžou přivařit i silnější pásky měkké oceli, aby se při nahřívání tenké pásky nekroutily a nedostávala se mezi pásky nečistota z výhně.

-Vytáhneme plochý kus o stejné síle a délce mm. -Zopakujeme ještě jednou celý předešlý postup překládáni a svaření v jeden blok. -Tedy rozdělíme na 3x,obrousíme plochy a svaříme. -Výsledný počet vrstev je tedy 180. -Následuje vytažení pod bucharem na plochý kus oceli. -Plocháč rozdělíme na 2x a svaříme,opět v jeden blok. -Výsledný počet je tedy 360 vrstev.

Obrázky druhé fáze překládání paketu.

-Následuje vytažení do plochého kusu o rozměrech 35x8x300 mm -Následuje vytažení do plochého kusu o rozměrech 35x8x300 mm. -Pásovina se upne do svěráku. -Úhlovou bruskou se vybrousí vzor,na bocích plocháče,z obou stran,v celé délce brusným kotoučem a překove se na sílu x x mm. -Následně se na jedné straně vykove řáp rukojeti a na druhé straně plochá špice,vycentrovaná na střed podélné osy plocháče. -Špička se přehne na stranu ke hřbetu čepele nože a celý nůž se přerovná hladícím sedlíkem,na sílu 5mm.

Obrázky z poslední fáze zpracování paketu a tvorbu vzorů tzv:(ubýrací metodou,odbrušováním materiálu)z paketu a překování paketu na polotovar čepele nože.

-Následuje přebrousí polotovaru čepele do roviny a provede se zkušební lept chloridem železitým. -K přerušení leptacího procesu čepel důkladně omyjeme v mýdlové vodě a pořádně osušíme. -Konec trnu zbrousíme,vybrousíme konečný tvarvyře. -Vyřežeme závit,pro fixační matici,která bude zajišťovatčepel v rukojetí a celý nůž bude tak spojovat.

Obrázky polotovaru čepele

-Na polotovar čepele přeneseme přesný tvar čepele a přesně dobrousíme úhlovou bruskou. -Na polotovaru vytvoříme výbrus čepele a na kořenu čepele vyrazíme raznicí signaci. -Břit čepele ponécháme v místech ostří asi 1.2mm silné,kvůli následnému tepelnému zpracování.

-Následuje tepelné zpracování čepele,jehož následný postup je takový -Následuje tepelné zpracování čepele,jehož následný postup je takový. -Čepel při kalení střídavě nejdříve nahříváme hřbetem do ohně,břitem ven…potom,břitem do ohně a hřbetem ven. -Tento postup střídáme tak dlouho až docílíme správné teploty.přitom čepel protahujeme v celé délce tak,abychom docílili správné kalící teploty v celé délce čepele nože. -Čepel kalíme na kalící teplotu 780 C (barva) -Čepel nože opět opatrně přebrousíme a zaleštíme lamelovým kotoučem,popřípadě vyleštíme brusným papírem o zrnitosti GRIT 250,500,800,1200. -Potom 2x 2hod popustíme v běžné troubě při teplotě 210 C na (slámově zlatou barvu). -Provedeme ještě dopopuštění s pomocí tzv.(popouštěcích desek). -Tak,aby na hřbetě čepele byla barva modrá s přechodem do břitu na barvu zlatou(probarvenou). -Kontrola pevnosti a houževnatosti či (křehkosti a tvrdosti)čepele,odzkoušíme na kusu dvoumilimetrovém obyčejného plechu. -Tak,žeopakovaně provede zkušební sek do plechu postaveného na kant.

-Výbrus čepele se ručně dočistí -Výbrus čepele se ručně dočistí. -Dodělá se lept, který se neutralizuje se mýdlovou vodou,čepel se následně důkladně osuší. -Začne se s přípravou materiául na rukojeť. -Dřevo -záštita(kování rukojeti)

Obrázky z dokončení čepele a tvorby Záštity(kováni)čepele Obrázky z dokončení čepele a tvorby Záštity(kováni)čepele. Počátek výroby rukojeti.

-Zvolí se vhodný výběr materiálu k výrobě rukojeti. -Zhotový se záštita(kování),oddělující čepel a rukojeť,která se musí přesně opracovat,tak,aby vše přesně sedělo. -Vybraný materiál(dřevo) na rukojeť se nahrubo upravý ,podle tvaru budoucí rukojeti a navrtá se otvor pro vsunutí trnu rukojeti. -Otvvor se přesně dotvaruje a dopasuje,aby trn čepele zapadl, do rukojeti. -Následuje cvičné složení všech části rukojeti. -Všechny díly musí přesně sedět a být důkladně slícovány.

-vyrobená rukojeť se nahrubo obrousí -vyrobená rukojeť se nahrubo obrousí. -Provede se kontrola všech rovin, aby čepel seděla v rukojeti rovně. -Odvrtá se otvor pro šroub a záslepku rukojeti. -Rukojeť nože se vybrousí a vyleští do konečné fáze. -Do dutiny rukojeti se nalije rozmíchaný epoxid UHU. -Nasadí se čepel a maticí se zafixuje v rukojeti nože. -Provede se celková kontrola,sesazení čepele,záštity,dřevěné rukojeti i kování. -Otře se suchým hadříkem přebytečné vytečené lepidlo a nechá se důkladně zaschnout…asi 24hod. -Provede se celkové začištění a kontrola sesazení všech částí. -nakonecse ošetří dřevěná rukojeť včelým voskem,lněným olejem,lakem na parkety,nebo jinou konzervací.

-Rukojeť nože se zabalý do suchého a čistého kusu látky a nabrousí se čepel nože.

Hotový nůž