SLUNEČNÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Délka dne, roku, teplota (údaje o planetách sluneční soustavy)
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Planety sluneční soustavy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Neživá příroda – Slunce
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Planety sluneční soustavy
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Sluneční soustava 5. ročník
Planety sluneční soustavy 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VESMÍR.
Sluneční soustava a Měsíc
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Vesmír (Space).
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vesmír a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Planety sluneční soustavy
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Slunce a sluneční soustava
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

SLUNEČNÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLUNEČNÍ SOUSTAVA vznikla před 4,6 miliardami let  součástí Galaxie Mléčná dráha vznikla z mezihvězdného prachu a plynu v centru pramlhoviny vzniklo Slunce okolo vznikaly planet, planetky, měsíce 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLUNEČNÍ SOUSTAVA tělesa se neustále srážela, rozpadala, spojovala konečná podoba se vyvíjela 100 milionů let 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLUNCE je naše nejbližší hvězda zdrojem světla a tepla dárcem života na Zemi 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLUNCE obrovská koule žhavých plynů průměr zhruba 1 400 000 km na povrchu teplota okolo 6 000 ºC 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLUNCE v gravitačním poli okolo Slunce obíhají planety se svými měsíci planetky komety meteorická tělesa 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZATMĚNÍ SLUNCE jev, kdy se Měsíc nachází mezi Zemí a Sluncem situace může nastat pokud je Měsíc v novu úplné zatmění zastínění části Země, výrazné setmění a ochlazení 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLANETY obíhají kolem Slunce nejrychleji obíhá Merkur, nejpomaleji Neptun Země oběhne Slunce za jeden rok jména podle řeckých bohů 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MERKUR nejblíže Slunci nejmenší planeta pevný povrch pokryt krátery, vyhaslými sopkami chybí vzduch, voda, měsíc 10 11 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VENUŠE druhá planeta od Slunce ze Země ji vidíme před východem Slunce – jitřenka a po západu Slunce – večernice pevný horký povrch, vysoké hory, činné sopky nemá měsíc 12 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZEMĚ třetí planeta od Slunce obsahuje kyslík, vodu, vhodnou teplotu  základní podmínky pro život!!! pevný členitý povrch má jeden měsíc 14 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MARS čtvrtá planeta od Slunce, druhá nejmenší pevný povrch tvoří hory, sopky, hluboká údolí, pouště načervenalá barva  rudá planeta dva měsíce 15 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JUPITER pátá a největší planeta od Slunce třetí nejjasnější objekt na obloze slabé prstence a 63 měsíců kapalný povrch 16 17 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SATURN šestá a druhá největší planeta od Slunce výrazné prstence, více než 62 měsíců kapalný povrch 18 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

URAN sedmá a třetí největší planeta od Slunce nevýrazné prstence a 27 měsíců modrozelená barva kapalný povrch 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NEPTUN osmá planeta od Slunce nevýrazné prstence a 13 měsíců mrazivé ovzduší  modrý kapalný povrch 20 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TRPASLIČÍ PLANETA součástí sluneční soustavy podobná planetám obíhá kolem Slunce Ceres, Pluto, Eris, Makemake, Haumea 21 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLANETKA malá tělesa obíhající kolem Slunce či jiné hvězdy malá hmotnost nepravidelný tvar 22 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MĚSÍC přirozená družice Země kolem Země oběhne za jeden měsíc tvar koule odráží sluneční světlo v roce 1969 přistáli Neil Armstrong a Edwin Aldrin jako první lidé na Měsíci 23 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MĚSÍC tmavé oblasti na povrchu kamenité pláně světlé oblasti na povrchu krátery, vrchoviny, pohoří 25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MĚSÍC chybí vzduch, voda, rostliny, živočichové šestkrát menší přitažlivost než Země! vše je šestkrát lehčí  26 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

POHYBY MĚSÍCE NOV MĚSÍC DORŮSTÁ Měsíc je mezi Sluncem a Zemí Měsíc nevidíme MĚSÍC DORŮSTÁ úzký srpeček ve tvaru D, který se zvětšuje zapadá později 27 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

POHYBY MĚSÍCE ÚPLNĚK MĚSÍC COUVÁ nastává 14 dní po NOVU vidíme osvětlenou polokouli celou noc tvar kolečka MĚSÍC COUVÁ tvar se podobá C vychází později 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

POHYBY MĚSÍCE 29 30 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZATMĚNÍ MĚSÍCE jev, kdy je Měsíc zastíněn planetou Zemí pouze při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc nacházejí v jedné přímce nastává přibližně dvakrát až třikrát do roka 31 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

HVĚZDY koule žhavých plynů v jádrech vzniká světlo a teplo různě velké, jasné a vzdálené 32 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

HVĚZDY svítí v noci i ve dne díky slunečnímu záření ve dne ostatní hvězdy nevidíme 33 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SOUHVĚZDÍ skupina hvězd pojmenovaná lidmi orientace při cestách na souši i po moři 34 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOMETY malé astronomické objekty podobné planetce složené z ledu, prachu a plynu viditelné pokud přilétnou do vnitřních částí sluneční soustavy 35 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METEOR lidově „padající hvězda“ světelný jev, který nastane při průletu drobného kosmického tělíska zemskou atmosférou 36 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OTÁZKY NA ZÁVĚR  Sluneční soustava vznikla před ……………….. Nejbližší hvězda Zemi je …… Slunce je zdrojem ..... , ……, …… .. …. Zatmění Slunce nastává pokud……………….. Okolo Slunce nejrychleji obíhá…… a nejpomaleji …… Nejblíže Slunci je planeta …… a nejdále ……. Nejmenší planeta je ….. a největší …… Nejjasněji na obloze svítí ….. Vyjmenuj tři trpasličí planety ..... , ….. , …. Měsíc je ……. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OTÁZKY NA ZÁVĚR  Na Měsíci přistáli v roce …. N. A……. a E. A….. Na Měsíci je …….. ….. přitažlivost NOV nastává, když je Měsíc mezi ……. a …. Úplněk nastává .. … po NOVU Zatmění Měsíce nastává, když je …………………. Hvězdy jsou ….. …… ….. Svítí hvězdy ve dne? Jaké znáš souhvězdí? Komety jsou složené z …., ….. a ….. Jak se lidově nazývá meteor? Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ODPOVĚDI Sluneční soustava vznikla před 4,6 miliardami let. Nejbližší hvězda Zemi je Slunce. Slunce je zdrojem světla, tepla a života na Zemi. Zatmění Slunce nastává, pokud se Měsíc nachází mezi Zemí a Sluncem. Okolo Slunce nejrychleji obíhá Merku a nejpomaleji Neptun. Nejblíže Slunci je planeta Merku a nejdále Neptun. Nejmenší planeta je Merkur a největší Jupiter. Nejjasněji na obloze svítí Měsíc. Vyjmenuj tři trpasličí planety Ceres, Pluto, Eris. Měsíc je družice. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ODPOVĚDI Na Měsíci přistáli v roce 1969 N. Amstrong a E. Aldrin. Na Měsíci je šestkrát menší přitažlivost. NOV nastává, když je Měsíc mezi Sluncem a Zemí. Úplněk nastává 14 dní po NOVU. Zatmění Měsíce nastává, když je Měsíc zastíněn Zemí. Hvězdy jsou koule žhavých plynů. Svítí hvězdy ve dne? Ano. Jaké znáš souhvězdí? Velká medvědice, Malý medvěd. Komety jsou složené z ledu, prachu a plynu. Jak se lidově nazývá meteor? Padající hvězda. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_sys.jpg Volně šiřitelné obr.č.2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M42proplyds.jpg obr.č.3- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solor_system_creation.png obr.č.4- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protoplanetary_disk.jpg obr.č.5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sun_in_X-Ray.png obr.č.6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Il_Sole_%28ita%29.jpg obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eclipse_diagram_not_to_scale.png Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_planets.jpg obr.č.9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NovaSlunecniSoustava.jpg obr.č.10- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercury_h12_Michelangelo_quadrangle.png Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.11- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MESSENGER_first_photo_of_unseen_side_of_mercury.jpg Volně šiřitelné obr.č.12- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venuspioneeruv.jpg obr.č.13- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fdecomite_-_Goddesses_Meeting_Triptych_%28by%29.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.14- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nasa_earth.jpg obr.č.15- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mars_Hubble.jpg obr.č.16- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jupiter-Earth-Spot_comparison.jpg obr.č.17- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Satelliti_galileiani_e_Giove.jpg obr.č.18- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saturn-cassini-March-27-2004.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.19- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uranus,_Earth_size_comparison.jpg Volně šiřitelné obr.č.20- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neptune.jpg obr.č.21- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Planetas_enanos.png?uselang=cs obr.č.22- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asteroid_Belt-cs.jpg obr.č.23- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neil_Armstrong_pose.jpg obr.č.24- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aldrin.jpg obr.č.25- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FullMoonHauknes.jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported license obr.č.26- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Surveyor_3-Apollo_12.jpg obr.č.27, 28- Vlastní archiv autorky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.29- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mond_Grafik.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.30- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mond_Phasen.svg obr.č.31- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moon_Eclipse_cs.svg Volně šiřitelné obr.č.32- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starry_night_at_Mount_Everest.jpg obr.č.33- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2011-07-29-deep-sky-7.jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported license obr.č.34- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:UMa.jpg?uselang=cs obr.č.35- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halebopp031197.jpg obr.č.36- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IMG_8505n3.JPG Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: HOLOVSKÁ, Helena, RŰKL, Antonín. Přírodověda pro 5. ročník. ZEMĚ A VESMÍR. Všeň: Nakladatelství ALTER, 1996. ISBN 80- 85775-54-9. s. 15 – 36. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.