Islám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Advertisements

Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
V současném světě – 2 názory na svět
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
ISLÁM Romana Hanousková Kristýna Machová Kateřina Stoklásková
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Pouť do Mekky Název školy
Západní náboženství.
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování náboženství – opakovací kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Duchovní kultura Evropy Matěj Jansa Tomáš Karfilát.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ISLAM_10 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Islám

Světová náboženství Křesťanství 2.100 mil. Islám 1.300 mil. Bez vyznání 1.100 mil. Hinduismus 900 mil. Čínské tradiční náboženství (Taoismus, konfucianismus aj.) 394 mil. Buddhismus 376 mil. Tradiční náboženství původních obyvatel 300 mil. Tradiční africké náboženství (Yoruba, Santeria, Vodoo aj.) 100 mil.

Světová náboženství

Islám Pojem islám je odvozen od arab. slovesa aslama = podrobit se, odevzdat se) Po křesťanství druhé největší světové náboženství Monoteistické náboženství Islám není jen náboženským kultem nebo souborem etických norem. Funguje také jako právní kodex (šaría) a často také jako základ státní ideologie

Dějiny Islámu Islám vzniká počátkem 7. Stol ve střední Arábii jako přísně monoteistické učení, které zvěstoval prorok Muhammad Idn Abduláh (570 - 632) Své učení hlásá v polyteistické společnosti v Mekkce. Po konfliktu s vládnoucí klikou Kurajšovců odchází se skupinkou svých stoupenců do Medíny (622 hidžra –počátek islamského letopočtu) 630 vojensky obsazuje Mekku V dalších desetiletích se islám rychle šíří nejprve po Arabském poloostrově a poté do dalších oblastí Východ: Persie, Indie, Indonésie Západ: Středomoří, severní Afrika, Pyrenejský poloostrov, Balkán

Islám po smrti Muhammada Volení nástupci (chalífové) proroka v čele ummny (muslimské náboženské obce) Tzv. čtyři pravověrní chalífové: Abú Bakr, Umar, Usmán, Alí Za čtvrtého chalífy došlo k rozkolu na šíity a sunnity (dnes zhruba 10 a 90 %)

Korán Slovo boží zprostředkované Muhammadovi andělem Gabrielem 114 súr (kapitol) Jsou řazeny od nejdelší po nejkratší Text koránu byl kanonizován za vlády třetího chalífy (Usmána)

5 sloupů víry Šaháda (vyznání) „Není boha kromě Alláha; Muhammad je Alláhův posel.“ [Lá illáhu ilá `lláh, Muhammadu `r-rasúlu `lláh“] Salát (modlitba) pěti každodenním modliteb Zakát (almužna, náboženská daň) Saum (půst během ramadánu) Hadždž (pouť) Muslim, jemuž to zdravotní stav a hospodářská situace dovolují, je povinen se aspoň jednou za život zúčastnit poutě do Mekky.

1. Šaháda (vyznání) Verbální vyjádření příslušnosti k islámu a odevzdanosti do vůle boží „Není boha kromě Alláha; Muhammad je Alláhův posel.“ [Lá illáhu ilá `lláh, Muhammadu `r-rasúlu `lláh“] اَشْهَدُ أَن لا إله إلا الله وَ اَشْهَدُ أَنَّ مَحَمَّداً رَسُولُ الل Kdokoliv tuto formuli pronese, stává se formálně muslimem Šeptá se novorozencům i umírajícím do ucha Ideální poslední poslední slova před smrtí Kdo to udělá, je šahíd - vyznavač První část často skanduje dav na politických demonstracích

2. Salát (modlitba) je muslim povinován k pěti každodenním modlitbám, a to v poledne, odpoledne, za soumraku, v noci a za úsvitu. Muslimové vykonávají tyto modlitby směrem k Mekce (kibla), jejich forma je přesně předepsána. před modlitbou se muslim musí provést očistu - vypláchnout si třikrátústa, třikrát vyčistit nos, třikrát opláchnout tvář, ruce umýt až po lokty (začíná se pravou rukou, také třikrát ), hlavu a uši (jedenkrát), nohy.

2. Salát (modlitba)

3. Zakát (almužna, náboženská daň) Vztahuje se na každého dospělého muslima, jehož majetek přesahuje stanovené minimum Odváděla se na konci roku, z devíti druhů naturálií a peněz Dnes ve většině států funguje v podobě daně

4. Saum (půst) Třicetidenní půst v měsíci ramadánu Vztahuje se na dospělé, mentálně zdravé muslimy (výjimka: cestující, nemocní, těhotné) Od úsvitu do západu slunce: Zákaz: jídla, pití, kouření, žvýkání tabáku, polykání slin, pohlavního styku Doporučuje se: zdržet se hádek, násilí, neshod, konat dobro, chovat se bohabojně

5. Hadždž (pouť) Probíhá 7. – 13. Den měsíce dhú´l-hidžadža Každý dospělý, duševně zdravý muslim je povinen vykonat během svého života pouť do Mekky V průběhu pouti složitý rituál: Kamenování ďábla (Iblíse) v podobě sloupu) Obcházení Ka´by (7 x) Obětování ovce Rozjímání v údolí Miná cesta mezi vrchy Safá a Marwa, odpolední prodlévání na planině Araf