Výpočetní modely - /zdroj Peterka/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj výpočetního modelu
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Využití cloudových služeb ve školství
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Základy databázových systémů
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
© 2003 FSS, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.1 e - Insurance Management System Financial Support Services Struktura systému.
Úvod do databází Databáze.
Technologická centra a hostování Jihlava
Audit IT procesů ve FNOL
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Protokol TCP/IP a OSI model
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Databázové systémy Architektury DBS.
Serverové systémy Windows
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Informační systém pro řízení lidských zdrojů ve veřejné správě
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 ECM – Řízení podnikového obsahu (Zdroj: Gála, Pour, Toman: Podniková informatika. Praha: Grada 2006) řízení podnikového.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Databáze.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Vývoj výpočetního modelu
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Katedra počítačů ČVUT FEL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Jakub Špork 10. ledna ICT – pojmová rozlišovačka  Informační systém - informační technologie - komunikační technologie – hardware -
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Struktura týmu a SW architektura Mnohé role v týmu závisí na aktivitách ve zvolené architektuře SW.
Základy operačních systémů
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Vypracoval / Roman Málek
Operační systémy - úvod
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ Infromatika I Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ Vývoj IS a jejich architektury dříve centralizovaný výpočetní model centrální počítač = monolitický IS na něm uložena data (soubory, později databáze) Výpočetní model lze definovat jako ucelenou představu o postavení uživatele, dat a aplikací v rámci IS Řeší se následující problémy: kde jsou umístěny aplikace a kde skutečně běží jsou-li aplikace děleny, jak části spolupracují kde se uchovávají a zpracovávají data kde se nachází uživatel, kdy a jak komunikuje s aplikacemi hesova@pefczu.cz Ing. Ivana Hesova, KIT ČZU

Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ Historie a vývoj výpočetních modelů 1. dávkové zpracování (batch processing) vstupní dávka dat výstupní sestava časově oddělené není interaktivní , uživatel nemůže reagovat na průběh výpočtu hesova@pefczu.cz

Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ 2. model host - terminál host = počítač, který je „hostitelem“ systémových zdrojů /procesoru, paměti, I/O zařízení, programů, dat/ zpracování probíhá na host. počítači vznikla terminálová pracoviště později terminálové sítě /není to skutečná síť, pouze terminálový rozvod/ obslouží více uživatelů současně terminály jsou místní nebo vzdálené hesova@pefczu.cz

Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ host - terminál - pokrač. mezi host. poč. a terminálem se přenáší pouze výstupy na obrazovku počítače vstupy z uživatelovy klávesnice velké objemy dat se nepřenášejí uživatel má iluzi, že má host. poč. pro sebe znakový režim nízký uživ. komfort hesova@pefczu.cz

Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ 3. izolované osobní počítače (PC) přístupnější a lacinější výp. technika host/terminál (přísná centralizace) a izolované PC = 2 extrémy PC - nezávislost na ostatních ale: problémy se řeší ne 1x, ale n-krát na n místech jak řešit práci se sdílenými daty? každý nemůže ještě vlastnit drahé periferie smysl má kompromis , něco sdílet, něco vlastnit hesova@pefczu.cz

Výpočetní modely - /zdroj Peterka/ co sdílet? drahé periferie, společná data (firemní databáze, sdílené dokumenty), aplikace (vyžadují správné nakonfigurování a údržbu) vznik prvních LAN řeší potřebu sdílení zpočátku si uživatel sdílení neuvědomuje také aplikace nejsou zpočátku uzpůsobeny síťovému prostředí hesova@pefczu.cz

Výpočetní modely 4. model file server / pracovní stanice data jsou zpracovávána jinde než jsou umístěna musí být přenášena nevýhody: zbytečné přenosy, zahlcování sítě 5. model client / server další vývojový stupeň idea: data se budou zpracovávat tam, kde se nacházejí výstupy pro uživ. se budou generovat u něj hesova@pefczu.cz

Výpočetní modely 6. Další vývoj výp. modelu komponentní model distribuovaný model hesova@pefczu.cz

Nové architektury Vstup db technologií + rozvoj sítí = požadavek na nové modely dat a nové architektury systémů a) architektura klient-server (C/S)- 2 a více stupňová znamená dělení aplikací (tj. programů) na části, které spolu komunikují s tím souvisí: b) komponentní model , komponentová metodologie programování metodologie založená na softwarové komponentové infrastruktuře v síťovém prostředí hesova@pefczu.cz

Nové architektury c) OO model komponenty aplikace jsou též objekty distribuované objekty = systémově nezávislé sw entity, z nichž lze sestavit aplikaci jsou kdekoliv na síti, mají rozhraní (=tabulka metod, operací a jejich parametrů) klienti volají metody z jejich rozhraní, tj. zadávají požadavek na provedení metody vlastní aplikační logika (postup) je předem definována a skryta hesova@pefczu.cz

Distribuované objekty Aby komponenty různých výrobců mohly spolupracovat, musí dodržovat standardy 2 konkurenční standardy = obecná architektura pro vytváření aplikací pomocí komponent CORBA (Common Object Request Broker Architecture), specifikace Object Management Group COM (Component Object Model) a DCOM (Distributed …….) od Microsoftu hesova@pefczu.cz

Distribuované objekty Distribuované objekty pokrač. Přenos zpráv mezi objekty (=požadavek) zprávy zakódovány pro přenos, součástí jsou data podpůrný modul na obou stranách zajišťuje navázání spojení s partnerským procesem, odeslání, příjem, kódování a dekód., předání zpráv objektům o to se programátor aplikace nestará Distribuovaný program = kombinace aplikačního pgmu a možných vzdálených komponent, které používá mohou běžet na jednom nebo více počítačích hesova@pefczu.cz

Architektura klient-server C/S - pokrač. - vývoj 2 stupňová arch. - servery postupně v různých rolích (souborový, tiskový, databázový, aplikační, komunikační), omezený výkon zpočátku nebyly nástroje pro správu takového IS 3 stupňová architektura (poprvé u SAP/R3) databázový server aplikační (i více aplikačních s.) server velký počet klientů (PC) s GUI + komunikační kanály hesova@pefczu.cz

Architektura klient-server C/S - pokrač. = „virtuální superpočítač“ kooperace Vícestupňová architektura C/S - 4 vrstvy klientská vrstva dále rozdělená na 2 části, jedna je provozována na klientovi v roli webového serveru ten druhou část distribuuje na klient. počítače prostřednictvím Internetu či intranetu C/S ze strany hw = spolupráce klientů a serv. C/S znamená z pohledu sw dělení aplikací hesova@pefczu.cz

Architektura klient-server C/S - pokrač. aplikace - má 3 části (komponenty) mohou být různě umístěné ( na serveru, na klientovi), spolupracují části aplikace: prezentační logika (tzv. uživatelské rozhraní) aplikační logika (též business logika, obchodní služby) logika přístupu k datům (též datové služby, správa dat) dělení se vede buď na hranici mezi nimi nebo uvnitř jedné ze 3 částí =5 způsobů dělení aplikace) hesova@pefczu.cz

Architektura klient-server C/S - pokrač. - obr. viz soubor clientserv.doc Způsoby dělení, jak je označujeme: distribuovaná prezentace (většina zpracování probíhá na straně serveru, přenos výsledku ke klientovi) vzdálená prezentace ( “ ) distribuované funkce (vzniknou 2 aplikační programy) vzdálená správa dat (aplikace celá na klientovi, správa dat na serveru, použití SQL) distribuovaná správa dat ( “ ) hesova@pefczu.cz