Demokracie a globalizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Politologie jako věda Politika moc
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Participace občanů v Evropské unii Problémy demokratického vládnutí.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Společenská odpovědnost organizací
Globalizace z různých úhlů dopadu
Marketingové prostředí
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Demokracie a její hodnoty
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Politika Pavel Šuranský.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Komunitní sociální práce
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
aktuální problémy současného světa
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Prezentace projektu doktorského studia
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Společensky odpovědné podnikání
Sociální skupiny a role
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
Úvod, základní principy a cíle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Globalizace z různých úhlů dopadu
Příprava občanů k obraně státu …
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Demokracie a globalizace Problémy demokratického vládnutí

Globalizace a její dopady Společenské změny v důsledku globalizace: Proměna charakteru národního státu Složení obyvatel – růst migrace, heterogenní společnost – proměna identity státu Proměna národní kultury – vytváří se globalizovaná kultura (rozšíření angličtiny jako komunikačního jazyka, internacionalizace telekomunikací, zvýšení turismu) – roste propojenost mezi obyvateli planety Mění se také charakter lidských vazeb a aktivit – David Held hovoří o vytváření transnacionálních a interregionálních aktivit, vytváří se kosmopolitní společenství, které není vázáno na národní stát Proměna vztahu mezi státy – provázanost a závislost Objevují se problémy, které mají původ vně státu a které stát není schopen řešit samostatně Mezinárodní ekonomické a finanční problémy – dopad „trhů“, nadnárodních korporací, vyklonění rovnováhy moci mezi ekonomikou a politikou ve prospěch ekonomiky Mezinárodní terorismus – nadnárodní obranné mechanismy a strategie (x minulost, obrana doménou států) Životní prostředí – globální oteplování, demografická expanze a spotřeba, vznik globálních environmentálních sítí

Globalizace a její dopady Zvyšování vlivu nadnárodních institucí a jejich rozhodování mezinárodní závazky – omezují politiky v plnění domácích volebních slibů Vytváří se také systém mezinárodních hodnot – důraz se klade na demokratičnost státu a sdílení určitých hodnot (ochrana lidských práv) Shrnutí dopadů na národní stát: snížení efektivity domácího politického procesu objevila se politická komunita (globální sítě), která se nevztahuje jen k určitému teritoriu nesoulad mezi deklarovanou suverenitou států a jejich reálným omezením Otázka odpovědnosti – kdo je komu odpovědný?

Reflexe globalizace teoretiky demokracie Východiska: Hlavní teorie demokracie se vztahují k národnímu státu, tj. demokratické vládnutí se realizuje v rámci státu Jasné územní vymezení lidu (suverenita lidu) Jasně nastavené vztahy mezi občany a veřejnými činiteli Mechanismy odpovědnosti Existuje zde přímá vazby mezi lidem, občanstvím a volbami (symetrie mezi voliči a těmi, co rozhodují). Zvýšení vlivu nadnárodních institucích a jejich dopadu na státy Problém s demokratickou legitimitou rozhodování nadnárodních institucí Zdroje legitimity jsou slabší (dlouhý řetězec legitimity odvozený z národní úrovně), problém demokratické kontroly Demokratický deficit

Reflexe globalizace teoretiky demokracie Teoretické přístupy k demokratizaci globálního vládnutí Kosmopolitní demokraté (David Held) – víceúrovňový model kosmopolitní demokracie Radikální demokratičtí pluralisté (William Connoly) – důraz na transnacionální sociální a občanská hnutí Liberální internacionalismus (Joseph Nye, Keohane) – posílení mechanismů odpovědnosti a transparentnosti rozhodování v MI Deliberativní demokracie (Jürgen Habermas) – důraz na debatu mezi aktéry a vytvoření transnacionální veřejné sféry

Kosmopolitní demokraté Východiska: Společenské změny v důsledku globalizace (proměna charakteru národního státu, závislost mezi státy) Dva podstatné jevy v chování a jednání státu: Rozhodování státu má mezinárodní přesah – rozhodování státu snadno ovlivní život občanů jiného státu (např. rozhodnutí o postavení jaderné elektrárny) Zároveň je svoboda jednání státu omezená (nejviditelnější v ekonomice) Cílem je konstrukce demokratického vládnutí na nadnárodní úrovni Výchozí podmínkou je utvoření společenství demokratických států, které hodlají uplatňovat právo jak uvnitř svých států, tak i v interakci s jinými státy (řídit se mezinárodním právem) Vytvoření demokratického kosmopolitního společenství

Kosmopolitní demokraté Globální světový řád chápe jako víceúrovňový systém, kdy člověk je občanem několika politických komunit lokální, národní, regionální, globální základem kosmopolitní demokracie je vytvoření globální společnosti založené na transnacionálních vazbách kosmopolitní demokracie je představována jako systém různých center moci, které se překrývají a které se řídí demokratickými principy (nejde o vytvoření světového hierarchizovaného superstátu) Existovala by zde různá centra moci – světová, regionální, národní a lokální Je proto potřeba posilovat demokratické principy jak na národní úrovni, tak lokální, tak v interakci s ostatními státy Klade důraz na vládu zákona (jak uvnitř státu, tak i mezinárodně), na ústavnost, vymezení práv a povinností a instituce

Radikální demokratičtí pluralisté Vychází z teorie přímé a participační demokracie Usiluje o vytvoření alternativního globálního řádu, odmítá stávající globální struktury, které jsou vytvořeny v zájmu bohatých států a nereprezentují zájmy většiny obyvatel světa Alternativní řád: Posílení role jedince a společenství jednotlivců v globálních strukturách Společenství – princip rovnosti, aktivní přístup k občanství, zájem o veřejné blaho, harmonie soužití, dobrý vztah k životnímu prostředí Opírá se o existující transnacionální sociální a občanská hnutí Odmítají, že politický řád (národní, světový) musí být založen na hierarchii a centralizaci moci Demokratická legitimita by se odvíjela od společenství, která mohou být organizována lokálně i globálně, jsou vymezena tipem aktivity nebo zaměřením na společný problém Globální řád by se vyznačoval pluralitními zdroji demokratické legitimity, pluralitními centry moci

Deliberativní přístup Odlišné je úsilí o demokratizaci stávajících politických struktur, nejde o vytváření nových struktur Legitimitu stávajících rozhodovacích procesů může posílit debata a jedním ze zdrojů demokratické kontroly nad stávajícím systémem vládnutí v mezinárodním systému může být transnacionální občanská společnost Podstatou demokratické legitimity je deliberace (diskuze) Vládnutí by mělo být založeno na veřejné diskuzi členů společenství, kterých se dané rozhodování dotýká. Pro posílení demokratické legitimity rozhodování na nadnárodní úrovni je potřeba rozvíjet transnacionální veřejnou sféru, kde by mohla probíhat diskuze mezi institucemi/orgány veřejné moci a těmi, kteří jsou zasaženi jejich rozhodnutími Vychází z toho, že: veřejná moc musí umět ospravedlnit své zásahy ti, co jsou jimi zasaženi, mají právo se těmto zásahům bránit a zpochybňovat je Vyžaduje aktivní přístup k občanství

Liberální internacionalismus J. Nye Hovoří o globálním demokratickém deficitu Slabé mechanismy odpovědnosti v MI (x stát – volby, politici jsou odvolatelní) Řeší otázku posílení mechanismů odpovědnosti v rámci MI Důraz klade na domácí politické procedury, zlepšení mechanismů odpovědnosti na domácí úrovni – kontrola vládních zástupců působících na mezinárodní úrovni (diskuze zp otázek v parlamentech) Posílit parlamentní shromáždění v MO Zvýšit transparentnost rozhodovacího procesu v MO Zapojit další aktéry do rozhodování a kontroly MO (např. NGO)

kritici Nevěří v možnost vytvoření globální demokracie Danilo Zolo – globální demokracie je nebezpečná utopie Reflexe jen západních zkušeností a přístupů, nebere se do úvahy nezápadní politické a právní tradice Klade důraz na význam konfliktu ve společnosti – střetávání různých tradic a postojů, které nemohou být překlenuty globálním normativním systémem jednotná globální demokracie je imperialistický koncept Dahl – chybí podmínky pro demokratizaci nadnárodní úrovně chybí podmínky proto, aby lid účinně kontroloval nadnárodní rozhodování – plus tradiční neinformovanost a nezájem voličů musely by vzniknout nové instituce, které by umožnily participaci občanů (ty ovšem naráží na procedurální problémy) Kymlicka – problém s vytvořením globálního občanství Chybí démos, který by byl nositelem občanství občanství je kulturně zakotvené významnou roli hraje jazyk EU – stěží vznikne evropská identita