Emergentismus filosofie emergentismu v počítačových vědách Jakub JURA a Jiří BÍLA Nové metody a postupy v oblasti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Advertisements

Interpretace práva.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Hodnotový management Teorie rozhodování
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální.
Úvod do Teorie množin.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
PSYCHICKÉ JEVY.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vymezení, funkce, zdroje
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Cvičení - Úvod do studia ekonomické teorie
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Fuzzy logika.
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
Systémy pro podporu managementu 2
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Modelování a simulace MAS_02
Predikátová logika.
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Výroková logika.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Dominik Šutera ME4B. NOR NAND je způsob grafického vyjádření příslušnosti prvků do množiny a vztahů mezi množinami.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Filosofie úvod do problému....
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Vědecký jazyk  Volba univerza (soubor předmětů)  Intencionální báze (volba vlastností z předmětného univerza)  Syntaktická báze (volba jazykových prostředků.
Didaktický proces Androdidaktika.
Teorie systémů z ptačí perspektivy. Praktická cvičení z teorie systémů, Fruta Mochov 1977.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
MANAŽERSKÉ KOUČOVÁNÍ Milada Blažková
Sociologie ?.
Teorie chaosu.
Autodiagnostika učitele
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Jan Krása Katedra psychologie, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Mentální reprezentace
Fyzika – vybrané kapitoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
FILOsOFIE A VĚDA.
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
Základní pojmy v automatizační technice
Ideologie v digitálních hrách
Chaos (nejen) v jádrech
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Emergentismus filosofie emergentismu v počítačových vědách
Kognitivní psychologie
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
TIL: pojmové postoje, věty přací
Vědecký jazyk Volba univerza (soubor předmětů)
Predikátová logika.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Emergentismus filosofie emergentismu v počítačových vědách Jakub JURA a Jiří BÍLA Nové metody a postupy v oblasti přístrojové techniky, automatického řízení a informatiky Ústav přístrojové a řídicí techniky ČVUT v Praze odborný seminář Třeboň, 28. až 29. května 2009

Emergence Náhlost Neočekávanost Nepředpověditelnost Emergence je „jev, který se na určité úrovni popisu skutečnosti zcela přirozeně vyskytuje, něco však stojí v cestě redukci tohoto jevu na jevy nižších úrovní“. Kelemen J.: Strojovia a agenty. Archa, Bratislava, 1994.

Etymologie emergence (lat.) emergere = vynořit se, vymanit se e+mergere –Inf. mergo = ponořit, potopit, spustit, zakopat –Předp. e = z Dohromady … vystoupit, vytáhnout, vyzdvihnout, přinést na světlo, ale také postavit se na nohy

Historie emergentismu Resultanty a emergenty (George Henry Lewes) Mechanické a chemické spojováíní příčin (Jamese Stuarta Mill) Homopathic a hetherophatic Emergentní evoluce (C. Lloyd Morgan) CH 4 + 2O 2  CO 2 + 2H 2 O

Současný emergentismus Za emergentní jev můžeme obecně pokládat cokoliv, co je na určité „vyšší" úrovni zřetelné a svébytné (symetrický tvar sněhové vločky), kauzálně působivé (úder pěsti), či jakkoliv jinak pozoruhodné (lavina, inflace), a na co lze hledět jako na důsledek vlastností a chování prvků nějaké „nižší" úrovně (molekul H 2 O, svalových buněk, sněhových vloček, ekonomických subjektů), přičemž to není snadné nebo dokonce možné prostředky této nižší úrovně popsat, vymezit či předpovědět (Hillis 1989).

Druhy emergentismu Slabý fyzikální monismus systemické vlastnosti determinismus Silný –Synchronní (části jsou NP celku) ireducibilita –Diachronní (staré je NP nového) Novost nepredikovatelnost

Emergence Negativní emergentní jevy mají nejčastěji podobu neočekávaných situací, které se snažíme předvídat, či detekovat. Pozitivních emergentní jevy, tedy ty, které považujeme za žádoucí. Jejich příkladem je emergence nového řešení v kreativním konceptuálním navrhování, samoorganizace v AL.

Uplatnění emergentismu v AI Princip samoorganizace –Navádění samoobslužných vozíků –Samoorganizace MAS –Samoorganizace počítače pomocí gramatických pravidel (Wolf 2008)

Uplatnění emergentismu v AI Konceptuální navrhování –Emergence na sémiotické úrovni v interakci člověk – počítač –Emergence v procesu syntézy řešení –Emergence v procesu interpretace návrhů uživateli O A1A1 AnAn A2A2 AkAk S Kreativní řešení je takové řešení, které je nové, překvapivé, originální a současně hodnoceno jako užitečné, a které ačkoliv je důsledkem procesů nižší úrovně (ať již na úrovni neuronálních, kognitivních, či výpočetních procesů), není možné na tuto nižší úroveň redukovat, či přímo z této úrovně předpovědět.

Intenze a emergentní kalkul Intenze jsou ve Fregeovském smyslu definovaná jako zobrazení z množiny všech možných světů (PSW) do příslušné množiny (extenze) hodnot. ψ: PSW  extenze Možný svět: (Materna 1995) jako maximální množinu všech faktů o světě, které neobsahují logický spor. Ψ propozice:PSW  {pravda, nepravda} Ψ veličina:PSW  {R} Ψ vlastnosti:PSW  {{M1}, {M2}, … {Mi}} Ψ role:PSW  {individua} Ψ emergentní jev:PSW  {emergentní řešení}

Intenze a emergentní kalkul Teorie rolí Emergentní syntéza Teorie množin Matematika Kalkul logiky PSW množina všech možných světů (maximální souhrn faktů, které mohou platit) pravdivostn í hodnoty např.: pravda / nepravda čísla např.: R + množiny, třídy např.: {jeleni, srnci, extroverti, introverti …} individua např.: Peirce, Frege, Church výrok (propozice) veličina vlastnost, predikát individuální úřad, role emergentní řešení emergentní jevy Intenze Extenze (Bíla, Tlapák 2004)

Emergentismus ve vědách o člověku Emergence vědomí jakožto kvantového fenoménu (Hameroff) Mentální stavy a procesy lze pojmout jako emergentní jevy na některé vyšší úrovni dostatečně složitého dynamického systému (Havel) mezi mikrotubuly se mohou vyskytovat vlny akčního potenciálu vedoucí ke vzniku inference holograficky uspořádaných paměťových stop (Hameroff) Jednotlivé prvky postmoderního performance tvoří sít, ve které však tvar/význam není přítomen, ten emerguje až v čase vnímání představení (Horáková).

Závěr Máme-li něco nazvat emergentním, potom to musí být ireducibilní, nové a nepredikovatelné.