Trávicí soustava- funkce+popis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Trávicí soustava 2 dutina ústní, hltan, jícen a žaludek
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Trávicí soustava.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava- funkce+popis Trávicí soustava je téměř 8 m dlouhá trubice, jejímž úkolem je : Příjem potravy Její mechanické zpracování Chemické zpracování složitých látek (tuky, cukry, bílkoviny) na látky jednodušší (glycerol+mastné kyseliny, glukoza, aminikyseliny) Vstřebání jednoduchých látek do krve a lymfy Vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků potravy z těla ven

Trávicí cesty Funkce trávicí soustavy jsou zabezpečeny jejími jednotlivými částmi: V ústech probíhá mechanická a chemická úprava+ prozkoumání poživatelnosti stravy jazykem Hltan a jícen posunou potravu do žaludku, kde je dále chemicky upravena a promíchána Tenké střevo zabezpečí finální chemickou úpravu a vstřebání živin Tlusté střevo se postará o resorpci vody a úpravu nestrávených zbytků a jejich vyloučení z těla

Ústní dutina Zuby: V ústní dutině zuby jako nejtvrdší tkáň lidského těla potravu rozdrtí a rozřežou, dětský mléčný chrup má 20 zubů, chrup dospělého se skládá z 8 řezáků, 4 špičáků, 8 zubů třenových a 12 stoliček Jazyk: orgán z příčně pruhované svaloviny. Úkolem je potravu rozmělnit, posouvat směrem do hltanu a prozkoumat její chuť. O to se postarají chemoreceptory (chuťové pohárky na jeho povrchu), které jsou citlivé na 5 chutí- sladké, kyselé, slané, hořké a umami Sliny: 1,5 l této tekutiny denně produkují v ústech 3 páry slinných žláz (příušní, podjazykové a podčelistní), sliny obsahují vodu, mucin(hlen který zajišťuje spojení potravy a její klouzání do hltanu) a enzym ptyalin(α-amyláza která v ústech začíná trávit škrob)

Hltan a jícen Hltan je společná část pro dýchací a trávicí soustavu, mezi ním a hrtanem(dýchací soustava) se nachází hrtanová příklopka- chrupavčitá destička, která se při podráždění měkkého patra potravou zavírá směrem do průdušnice a pouští potravu do jícnu. Jícen je cca 28 cm dlouhá trubice (Ø 2,5 cm)mezi hltanem a žaludkem. Po celé své délce je vystlána pásy hladké svaloviny, které konají peristaltické (vlnovité) pohyby, pomocí kterých je potrava posouvána přes svalový svěrač (česlo) dále do žaludku. Při netěsnosti česla se kyselý obsah žaludku může dostávat zpěz do jícnu a dráždit jej (pálení žáhy).