Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Advertisements

průvodce mezi klávesami
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Základní přehled o použití jednotlivých částí klávesnice
ZÁKLADY PRÁCE S PC PRÁCE S MYŠÍ. Ovládání tlačítek na myši.
X EXEL.
Elektronická učebnice - II
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Informační a komunikační technologie
Základy počítačů a kancelářský software
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
KLÁVESNICE VY_32_INOVACE_E3-05 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
KLÁVESNICE.
IT začátečníci - Word Modul 3.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Popis klávesnice.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Název Ovládání počítače – klávesnice a myš Předmět, ročník
Základy ovládání operačního systému III
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
TEXTOVÝ EDITOR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
ZŠ a ZUŠ Bezdrevská 3, České Budějovice
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Textový procesor (MS Word)
KláVESNICE Informatika 5. třída.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Popis klávesnice. Typy připojení klávesnic: Konektor DIN Jde o stejný konektor, který se používal k přenosu zvuku před příchodem konektorů Jack. Toto.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Mgr. Karel FischerOkno1Okno Vše ve Windows se spouští do oken. Každé okno se skládá z jednotlivých prvků : Titulkový pruh – slouží k optickému rozlišení.
Klávesnice K čemu slouží klávesnice Jak pracuje klávesnice
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Klávesnice NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
Zdroj napájení a klávesnice
Vypracoval-Matěj Šmíd
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
VY_32_INOVACE_03_Klávesnice
Klávesnice Denisa Procházková 1.A.
Malování - uložení a otevření obrázku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69, EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69, Základy práce na PC Kateřina Macháčková

Co je PC Z čeho se počítač skládá Skříň počítače Monitor Klávesnice Myš Skříň počítače obsahuje vlastní vnitřnosti. Na ní je tlačítko, kterým se počítač zapíná (vypíná). Monitor ukazuje výsledky činnosti počítače a zobrazuje to, co s počítačem provádíš. Klávesnicí a myší počítač ovládáš.

Zapni a vypni Počítač zapneš tlačítkem na skříni a čekáš, než vše naběhne. Počítač vypneš: povelem Start – Vypnout počítač Ctrl+Alt+Del

Myši Myš (bezdrátová, optická nebo s kuličkou) Snímá pohyb na podložce Zobrazuje se na obrazovce: Šipkou – ukazuje Svislou čárkou – označuje aktuální místo v textu Přesýpací hodiny – něco se děje Ruka - otevírá se hypertextový odkaz Šipka na 2 strany – mění velikost okna Šipka na 4 strany - posouvá okno

Použití myši Levé tlačítko Pravé tlačítko Kolečko ukázání kliknutí Vybírá, spouští, otevírá a přepíná objekty, potvrzuje výběr Označuje v dialogovém panelu Táhne dvouklik (nesmí se pohnout) Otevírá Spouští Pravé tlačítko zobrazuje kontextovou nabídku Kolečko posouvá + CTRL – mění velikost

Obrazovka – pracovní plocha Ikony – malé obrázky na pracovní ploše Dvojklikem se otevřou nebo spustí Okno – obdélník, který se ukáže po dvoukliku. Na pracovní ploše může být více oken, přepínáš je kliknutím (zmodrá). Můžeš měnit velikost okna a přesouvat je – táhnutím.

Textový dokument Spuštění Činnost – napsání dopisu, tisk, uložení Start – Programy – Word, Writer … Na ploše PM- Nový – textový dokument ( V Dokument aplikace MS WORD) Činnost – napsání dopisu, tisk, uložení Uzavření V záhlaví vpravo V menu Soubor – Konec

Notebook Notebook je přenosný počítač pracuje v elektrické síti i na dobíjecí baterie myš nahrazuje trackball nebo trackpad nebo trackpoint. Pro pohodlnější práci lze připojit monitor, myš i klávesnici.

Operační systémY DOS Linux Windows: pro „domácnost“ pro sítě Windows 3.01 - Windows NT Windows 3.11 - Windows 2000 Windows 95 - Windows XP Windows 98 - Windows 7 Windows ME (Milenia) - Windows 8

Ukládání a načítání Vypnutím počítače se dokumenty smažou. Pro další zpracování je ukládáme: Na pevný disk Na vnější paměti (CD, DVD, USB paměť, karty, server, vzdálené servry…) soubory pojmenujeme a uklízíme do logicky utříděných složek (koncovka se přidá automaticky podle typu dat), takže jej kdykoliv najdeme a můžeme editovat

Ukládání Soubor – Uložit - když je nastavená cesta V panelu nástrojů - když je nastavená cesta Soubor – Uložit jako - vyber cestu, zadej název, (vyber typ), ulož Při povelu Soubor – Uložit nebo LM na se původní soubor přepíše. Proto je dobré vytvářet kopie souborů a ty co nejdříve přejmenovat.

Načtení – otevření souboru Dvouklik ( V PM – Otevřít) na nalezené ikonce (nebo jejího jména) na ploše, v Dokumentech … Otevřít program (WORD , Excell…), -Soubor – Otevřít – vyhledat cestu – dvouklik ( V PM – otevřít) Start – Hledat - … dvouklik ( V PM – otevřít)

Klávesnice Alfanumerická část Funkční klávesy F1 – F12 Řídící klávesy Abeceda - přepínání CS – En na hlavním panelu - Alt+Shift numerická část – NumLook Funkční klávesy F1 – F12 Řídící klávesy Kurzorové klávesy

Klávesnice rozložení

Nastavení monitoru Ovládáním pod obrazovkou: jas, kontrast, posunutí plochy, úprava plochy. Správné nastavení pomůže od únavy zraku. Pokud nefunguje monitor, zkontroluj všechny kabely (energie, signál).

Jak psát Text se: Píše edituje (upravuje) formátuje - grafická úprava Do textu se mohou vkládat obrázky a grafy Náhled – zobrazí, jak bude vypadat text vytištěný

TAK jak psát Enter se používá pouze na nový odstavec nebo volný řádek Tab na sloupce a odsazení Backspace umazává vlevo a text přitahuje Del maže vpravo, text přitahuje Insert vkládá nebo přepisuje Home na začátek řádku (Ctrl + Home ..) End na konec řádku (Ctrl + End ..) Page Up začátek stránky (Ctrl + PgUp ..) Page Down konec stránky (Ctrl + PgDn ..) Kurzorové klávesy posouvají kurzor o znak nebo řádek Caps Loock přepíná klávesnici Ctrl, Shift, Alt řídící klávesy – klávesové zkratky

Složky a soubory (direktoráře a soubory) Složky – (místo na uložení) Soubory - (soubor = dokument) Texty Tabulky a grafy Malování Prezentace

Dokumenty Vše, co na počítači tvoříš, jsou dokumenty. Složka s názvem Dokumenty, slouží pro ukládání dokumentů. Existující dokumenty a složky otvíráme dvojklikem. Nové dokumenty i složky otvíráš z kontextové nabídky – PM. Nezapomeň je pojmenovat. (Popř. přes Start nebo z již otevřeného dokumentu) Dokumenty i složky můžeš: Přejmenovat PM-přejmenovat (… Kopírovat označit-Ctrl+C, umístit kurzor Ctrl+V (… Přesouvat označit-Ctrl+X, umístit kurzor Ctrl+V (… Mazat PM-Odstranit (označit-Del,…

Úložná zařízení Slouží k přenášení dokumentů mezi počítači Slouží k zálohování Práce s dokumenty i složkami je stejná Kopírovat soubor lze také přes PM – odeslat je nutné chránit před mechanickým poškozením, prachem, teplem, tekutinami a magnety.

ONE DAY YOU WILL WRITE A BOOK

Zdroje: poznatky jsem čerpala z dostupných učebnic, manuálů, tutoriálů, kliparty