Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Advertisements

Světové obyvatelstvo.
Diversita lidské populace II
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Rg asie – obyvatelstvo a sídla
Socioekonomická sféra 1. Obyvatelstvo na Zemi
OBYVATELSTVO A OSÍDLENÍ EVROPY
Obyvatelstvo a sídlo.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
vytvořený v projektu OP VK
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Stupeň rozvoje států světa
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO ASIE.
OBYVATELSTVO ASIE.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Registrační číslo projektu
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje rasy, národy, jazyky a náboženství AUTOR: Mgr. Rita Sobková JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění základních.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Lidské rasy, národy, jazyky
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Obyvatelstvo a sídla.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Závěrečné opakování Geografie obyvatelstva a sídel.
LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové,
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Socioekonomická sféra 1. obyvatelstvo na Zemi Mgr. Jana Nováková.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Státy s vysokou hustotou zalidnění -Bangladéš, Japonsko, Korea, Benelux, Indie na východní polokouli + severní polokoule.
Národnostní struktura obyvatelstva
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Nejlidnatější světadíl
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_31
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Rasy, národy a náboženství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Lidé na Zemi Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Lidé na Zemi Učebnice FRAUS . Fraus str. 76 - 79 . Demografie . Lidská rasa . Jazykové rodiny . Náboženství . Vzdělání a zaměstnání . Opakování

Lidé na Zemi Na Zemi žije okolo 6 miliard lidí. Některá místa na Zemi jsou vhodnější pro život než jiná. Která místa na Zemi jsou vhodná pro život lidí a která jsou nevhodná a proč? Nejvíce obyvatel přibývá v rozvojových zemích. Tj. státy Afriky, Asie, J. Ameriky. Nejvíce obyvatel je v Číně, Indii, USA. Průměrná hustota obyvatel je vypočítávána na 1 km². V ČR je 130 obyvatel na km². Lidé se od sebe liší např. podle věku, pohlaví, rasy – biologické znaky, jazyku, náboženství, vzdělání – kulturní znaky, zaměstnání – ekonomické znaky. Přirozený přírůstek je statistický údaj udávající rozdíl mezi počtem živě narozených a počtem zemřelých ve sledované populaci během určitého období. Jestliže v populaci převažují zemřelí, vychází hodnota přirozeného přírůstku záporně a označuje se jako přirozený úbytek. Demografie je věda, která studuje proces reprodu- kce lidských populací. Procesy demografické repro- dukce jsou úmrtnost (též mortalita), nemocnost, porodnost, potratovost, sňatečnost a rozvodovost. Tyto procesy jsou také v centru demografického zájmu. V chudých zemích je mnohem kratší průmě- rný život než ve vyspělých státech. V chudých stá- tech Afriky je stařík v 50 letech v Japonsku okolo 100 let. Věková pyramida

Lidská rasa Lidský druh není zcela stejný a dělí se na jednotlivé lidské rasy. Základní dělení obsahuje 4 rasy (starší literatura uváděla pouze 3). Jednotlivé rasy mají některé fyzické rozdíly jako např. barvu kůže. Z vědeckého hlediska nebylo nikdy prokázáno, že by některá lidská rasa byla vývojově nadřazená ostatním. Překrucování vědeckých poznatků a populismus vedl ke vzniku rasismu. Jsou to: Europoidní - označována nesprávně jako běloši Mongoloidní - mongolská a indiánská skupina. Označována nesprávně jako asiati Negroidní - afrických a amerických černochů (někdy označovaná jako Afro-američané). Označována nesprávně jako černoši Původní obyvatelé Austrálie

hieroglyfické písmo 3000 př. n. l. JAZYKY FR. STR. 79 LIDÉ MLUVÍ RŮRNÝMI JAZYKY. Ty lze rozdělit do skupin. Některými jazyky se domluvíte takřka po celém světě, jinými se domluvíte jen v jedné zemi nebo jen oblasti země. Jazyky se rozdělují do jazykových rodin a skupin. Např. do indoevropské rodiny patří skupiny: Slovanská, Germánská, Románská, Baltská, Keltská atd. Světové jazyky – Angličtina, Francouzština, Arabština, Ruština, Čínština, Španělština Čínština Hebrejština Klínové písmo (okolo 2400–2200 př. n. l.) Egyptské hieroglyfické písmo 3000 př. n. l. Indoevropská Afroasijská Nigerokonžská Indiánské Skupiny Čínsko- tibeetská Arabština Japonština azbuka يولد جميع الناس أحرارًا متساوين في الكرامة والحقوق. وقد وهبوا عقلاً وضميرًا وعليهم أن يعامل بعضهم بعضًا بروح الإخاء абвгдеёжзий

Náboženství Nejčastější náboženské skupiny Všechna náboženství mají společné rituály nebo bohoslužby, určité představy o světě a místě člověka v něm a většina náboženství vyžaduje i určitou morálku. Většina náboženství se chápe jako vztah k Bohu nebo božstvům, na nichž člověk závisí a k nimž se obrací s díkem a s prosbou o ochranu. Výkon bohoslužebných obřadů je často svěřen zvláště vybraným nebo pověřeným osobám, kněžím, a některá náboženství se společensky organizují jako církve. Nejčastější náboženské skupiny Islám, Křesťanství, Buddhismus, Hinduismus, Taoismus, Judaismus, Šintoismus, Tradiční přírodní náboženství

Různé náboženské symboly Napiš k číslům o jaké náboženství se jedná. V atlase světa najdi místa rozšíření různých náboženství. 1 2 3

NÁBOŽENSTVÍ Jaké křesťanské svátky slavíme dnes? Většina lidí na Zeměkouli je věřících. Někteří věří v jednoho Boha, jiní ve více bohů. Tyto se mezi sebou také liší svátky nebo liturgií (obřady). Mezi nerozšířenější náboženství patří křesťanství, islám, hinduismus, buddhismus, judaismus. V různých kmenech světa se dodnes dochovalo mnoho tradičních přírodních náboženství. Tito lidé se dodnes modlí k bohu úrody, deště, lovu atd. Případně stále praktikují Voodoo. Další náboženství: šintoismus, taoismus, konfucianismus, džinismus atd. Ateismus je přesvědčení, že neexistuje žádný bůh nebo bohové či nadpřirozená bytost obecně. Jaké křesťanské svátky slavíme dnes? Náboženské symboly Budha Slovo Alláh v arabštině Hinduismus v Arabštině

Katolický kněz Rabín Patriarcha Pastor Šaman Dalajláma

VZDĚLÁNÍ A ZAMĚSTNÁNÍ Vzdělání obyvatelstva je v různých místech světa odlišné. V rozvojových zemích je mnoho lidí negramotných. Gramotnost je individuální schopnost číst a psát. Gramotnost je schopnost plynule číst i delší text a především - schopnost porozumět jeho obsahu. 80% dospělých na světě je gramotných. Nejvyšší gramotnost vykazuje Evropa, Severní Amerika a Austrálie, nižší pak země jižní Asie (59,5%), subsaharské Afriky (60,3%) a arabské státy (70,3%). Protože mezinárodní společenství si klade za cíl, aby v budoucnu byli všichni lidé na světě gramotní, je jedním z Rozvojových cílů tisíciletí zajistit základní vzdělání pro všechny děti na světě do roku 2015. To se však zřejmě nepodaří splnit, i když situace se oproti minulosti zlepšila. Mali 23,3% Burkina Faso 28.7% Niger 30,4% Sierra Leone 38,1% Benin 40,5% Senegal 42,6% Mosambik 44,4% Někteří lidé pracují v zemědělství, jiní v průmyslu a ve službách. Jsou státy kde musí i přes zákaz světových organizací pracovat děti. Najdi tyto státy na mapě.

OPAKOVÁNÍ 1. 6 miliard lidí 2. Čína 1. Kolik žije na Zemi lidí? 2. Ve kterém státu žije nejvíce lidí? 3. Jaké jsou lidské rasy? 4. Jmenuj čtyři nejrozšířenější světová náboženství? 5. Co to je přirozený přírůstek obyvatelstva? 6. Jaké znáš světové jazyky? 7. Jaké náboženství (národ) zastupuje tento znak ? 1. 6 miliard lidí 2. Čína 3. Europoidní, negroidní, mongoloidní, původní obyvatelé Austrálie 4. Křesťanství, islám, buddhismus, hinduismus, judaismus 5. statistický údaj udávající rozdíl mezi počtem živě narozených a počtem zemřelých 6. Angličtina, Francouzština, Arabština, Ruština, Čínština, Španělština 7. Izrael, Židy, Judaismus