Internetový protokol verze 6 (IPv6) a jeho zavádění na VŠE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Vypracoval: Jiří Hlaváček
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
INTERNET.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy počítačových sítí Adresování v sítích s protokolem TCP/IP
USB porty a jejich využití
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Slide 1 A Free sample background from © 2003 By Default! Jiří Kůsa Testování propustnosti síťového firewallu.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
ePraha - MepNet1 Neveřejná datová síť MePNet Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky.
Diskové systémy.
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Internet.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014.
IP telefonie v síti CESNET2 Sven Ubik Brno,
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tak nám došly … aneb vybrané hrůzostrašné scénáře ve světě bez IP adres
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Internet.
Internet.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Internet - historie.
TÉMA: Počítačové systémy
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Management počítačové sítě
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
IPv6 IPv6 (IPng) – budoucí náhrada současné IPv4
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Elektronické instalace budov II
Transkript prezentace:

Internetový protokol verze 6 (IPv6) a jeho zavádění na VŠE Ing. Luboš Pavlíček Ing. Miroslav Matuška Výpočetní centrum VŠE 10. února 2004

Obsah přednášky Základní koncepty protokolu, důvody pro zavedení (M) IPv6 v CESNETu, Liberouter (M) Projekty FR CESNETu a IGA VŠE (M) Aktuální situace na VŠE, stav úkolů (L) IPv6 v PASNETu (L) Zatímní zkušenosti a postřehy z projektů (L+M) Diskuse

Základní koncepty Co je to Internet Protocol version 6 (IPv6) Důvody pro změnu Historie vzniku IPv6 Charakteristiky IPv6 Migrace z IPv4 na IPv6 Zavádění a aktuální stav IPv6

Co je to IPv6 ? Nová verze síťového protokolu Internetu (pravidel, podle kterých komunikují počítače k Internetu připojené, TCP/IP) Současná verze: IPv4 Za 30 let testování a provozu prokázal velmi dobrou odolnost a použitelnost v globální síti Díky velkému rozvoji a komerčnímu použití jsou na něj kladeny další požadavky Některým už nelze tak snadno vyhovět – limity současné verze

Důvody pro změnu Nedostatek IP adres pro označování dalších uzlů v síti (již od začátku 90. let minulého století) Nicméně přidělování adres po blocích tříd A,B,C (příliš hrubé členění velikosti sítí) způsobilo mnoho nevyužitého místa Skoro 40% adres je ještě neobsazených. Dříve používaný mechanismus hledání uzlu v síti (=směrování) je nicméně nedovoluje použít v jiné síti Nově příchozí na Internet požadují mnoho adres pro své sítě – zejména asijská oblast (Japonsko, Jižní Korea, Čína…), bez adres jsou v nevýhodě Odebírání přidělených IPv4 adresních rozsahů (např. síť 62.0.0.0) ?

Důvody pro změnu IPv4 řešení 1: VLSM+CIDR (Very Large Subnet Masks a Classless Inter-Domain Routing) Jemnější členění velikostí sítí podle potřeby Agregace cest do příbuzných sítí Vzniká spousta nových malých sítí Nevýhoda: nárůst položek ve směrovacích tabulkách páteřních routerů (v tzv. default-free zóně), nebezpečí přetížení a zpomalování práce těchto zařízení

Důvody pro změnu IPv4 řešení 2: NAT (Network Address Translation) Použití adresní překladové brány, které stačí jedna přidělená adresa pro celou síť Počítače uvnitř sítě mají soukromé adresy, které nelze v Internetu směrovat (nevadí, pokud jsou duplicitní), takže uzly jsou jakoby „neviditelné“ Pokud komunikují do Internetu, skrývají se za překladovou bránou, která má přehled o spojení Nevýhoda: ztráta end-to-end konektivity, nutnost dalších zařízení, stavový charakter komunikace

Důvody pro změnu Slabá podpora nově potřebných služeb: QoS: funguje nepovinně, jen v částech Internetu, její zajištění end-to-end je obtížné Bezpečnost: nepovinná, většinou řeší až samotné aplikace, proprietární a drahá řešení Mobilita: původní návrh IP sítě vůbec s mobilními uzly nepočítá, možnost být k dosažení stále pod jednou adresou je obtížná Konfigurace koncových stanic a sítě: rozumně fungující, nicméně chybí možnost „plug and play“, hromadných přečíslování aj.

Důvody pro změnu Růst počtu uživatelů a datového provozu Internetu (JV Asie, i celosvětově) Mobilní technologie, velké množství datových terminálů potenciálně připojitelných k Internetu (telefony, PDA, drobné koncové zařízení – spotřební elektronika, zabezpečovací systému budov, klimatizace. Doprava - automobily, vlaky, logistika, doprava obecně, IP telefonie, P2P služby, multimedia, herní konzole, zábavní průmysl obecně… …to vše potřebuje end-to-end konektivitu, dosažitelnost na pevné adrese, zajištěné QoS a další vlastnosti, které IPv6 nabízí

Důvody pro změnu - shrnutí Větší adresní prostor Lepší podpora Bezpečnosti komunikace Multicastu (skupinového vysílání) Zajištění kvality služby (QoS) Mobility zařízení Konfigurování zařízení Alternativy: doplňovat stávající IPv4 nebo navrhnout novou verzi IP na „čistém stole“ ?

Historie IPv6 V IETF (Internet Engineering Task Force, neformální orgán sdružující pracovní skupiny, které tvoří nové standardy Internetu) započat vývoj protokolu IP Next Generation (IPng) Později byl přejmenován na IP verze 6 Číslo verze 5 bylo přiřazeno jinému protokolu 1995: první generace standardů (RFC 1883 a další) 1998: druhá generace (RFC 2460 a příbuzné) Dnes: standardy víceméně hotovy, už jen malé upřesňování a dokončování (např. DHCP, mobilita)

Adresování Délka adresy: 128 bitů (cca 3*1038 adres) Typy adres Unicast (běžné jednoduché adresy) Multicast Anycast (výběrové adresování – paket s touto adresou je doručen pouze jednomu ve skupině, nejčastěji tomu „nejbližšími“) Rozsah adres (scope) Link local, Site Local, Global

Adresování Zápis adresy: hexadecimálně, každých 16 bitů odděleno dvojtečkou 1234:5678:90AB:CDEF:1234:5678:90AB:CDEF Plný zápis 2001:0718:0:0:0:0:0:1 Zkrácený zápis 2001:718::1 Loopback ::1 (aneb 0:0:0:0:0:0:0:1) Prefix (maska sítě) – počet bitů, které udávají adresu sítě, např. /32, /45, /64 (analogicky jako IPv4, masky jsou spojité)

Rozdělení adresního prostoru Přiřazený účel Bitová kombinace Hexadecimálně Globální unicastové adresy 001xxxxx xxxxxxxx 2000-3FFF Link-local unicastové adresy 11111110 10xxxxxx FE80-FEBF Site-local unicastové adresy 11111110 11xxxxxx FEC0-FEFF Multicastové adresy 11111111 xxxxxxxx FF00-FFFF Globální prefixy zatím alokovány jen 3 2001::/16 (pro produkční použití registrátorů RIPE-NCC, ARIN, APNIC a LACNIC) 2002::/16 (pro přechodovou techniku z IPv4) 3FFE::/16 (pro experimentální síť 6bone), přestane platit 6.června.2006 (06/06/06)

globální směrovací prefix Přidělování adres 001 globální směrovací prefix podsíť ID rozhraní celkem 128 bitů 3 bity 45 bitů 16 bitů 64 bitů Hierarchické směrování, agregace adres ISP získají od svého registrátora prefix délky /32 bitů (např. CESNET má od RIPE-NCC prefix 2001:718::/32) Podmínky, které musí ISP splnit je lokálním registrátorem (LIR) a není koncovou sítí plánuje poskytování IPv6 dalším sítím plánují přidělení 200 prefixů /48 během dvou let

Přidělování adres ISP přidělují koncovým zákazníkům prefix /48 Např. VŠE má 2001:718:1f02:/48 ISP si mohou vytvořit hierarchii dle lokalit (/40, /42) Koncové sítě mohou využít 16 bitů pro tvoření subnetů s délkou /64 v rámci své organizace Zbylých 64 bitů je ID zařízení (host ID), což může být jedna z variant: EUI-64: MAC adresa + „vycpávka“ FFFE Sekvenční číslování (routery, servery) V posledních 32 bitech vložená IPv4 adresa …

Formát hlavičky Optimalizace vlastností hlavičky Pevná velikost = 40 bajtů Vypuštění málo používaných položek Žádný kontrolní součet Doplňkové hlavičky: parametry pro všechny uzly na cestě, parametry pro koncové uzly, Fragmentační, Směrovací hlavička, Autentizační hlavička (AH), Šifrovací hlavička (ESP)

Nové vlastnosti Mobilita – dosažitelnost stále pod stejnou adresou, domácí a cizí agent Bezpečnost – povinný IPSec, snažší tvorba VPN QoS – DiffServ, IntServ, RSVP Automatická konfigurace - (stavová a bezstavová, bezstavové DHCP), objevování sousedů, přečíslování sítě

Migrace z IPv4 na IPv6 IPv6 je správným řešením – snad ano Nepůjde o D-Day či akci podobnou Y2K Pozvolný přechod, urychlení je jen na škodu (hrozí zklamání z malé užitečnosti, nehotových produktů) Nutné funkční implementace na Routerech (Cisco, Juniper, Extreme,…) OS koncových stanic: MS Windows (XP, 2003, exprimentálně v 2000) FreeBSD, NetBSD, OpenBSD - Kame Linux – USAGI Sun Solaris (od verze 8)

Migrace z IPv4 na IPv6 Pro hladký přechod existuje řada přechodových mechanismů: Tunely pro tvorbu IPv6 spojů po IPv4 infrastruktuře Překladové brány řešící komunikaci mezi hosty v různých sítích (jeden uzel zná jen IPv4 a druhý jen IPv6) Mezivrstvy v API – programové rozhraní, které překládá IPv4 a IPv6 specifika mezi sebou, takže není potřeba přepisovat programy (BIS, BIA)

Migrace z IPv4 na IPv6 Ideální postup – dual-stack, koexistence obou protokolů po celou dobu přechodu IPv6 infrastruktura kopíruje IPv4 Pouze L3 prvky (routery) mohou být dvojí Doporučený postup zavádění: od páteře (uživatel nemusí nic vědět) Stanice podporuje oba protokoly a rozhoduje se dle aktuální situace, který protokol využije Druh vráceného záznamu z DNS Nutno dobře vyzkoušet chování klientských programů, aby nedošlo k problémům při nedostupnosti některého z protokolů

Migrace z IPv4 na IPv6 Programy V některých aplikacích se používá IPv4 adresa přímo a je potřeba upravit kód Distribuce nových síťových knihoven a API Časově zřejmě nejnáročnější migrace, bude záležet na aktuálním stavu síťové infrastruktury a poptávky po nových funkcích Již existují porty základních aplikací (WWW browsery a servery, FTP, telnet, a další)

DNS a IPv6 Jeden jmenný prostor společný s IPv4 DNS a vztah ke dvěma protokolům: Obsah dat A dopředné záznamy pro IPv4 AAAA dopředné záznamy pro IPv6 PTR reverzní záznamy podobné (v doménách IN-ADDR.ARPA pro IPv4 a IP6.ARPA pro IPv6) Transportní protokol: IPv4 i IPv6, obě verze jsou schopny přenášet oba typy adres VŠE má reverzní doménu delegovanou od CESNETu (providera vyšší úrovně)

Současný stav Nasazení IPv6 pro výzkum a testování provozu: Akademické sítě v Evropě a USA (namátkou Renater, SurfNet, CESNET, GÉANT, Abilene) Společné výzkumné projekty financované EU (6NET - včetně účasti ČR, Euro6IX, 6WIND, 6POWER, Moby-Dick a řada dalších) Komerční nasazení IPv6: USA: zatím dostatek adres, vyčkávání (Pentagon – nákup síťových s podporou obou protokolů), Evropa: opatrné zkoušení, hledání „killer“ aplikace JV Asie: běžné produkční nasazení a použití, silná podpora vlád (přechod na IPv6: Japonsko 2005, Čína 2006, Taiwan 2007, Jižní Korea 2011)

Současný stav - shrnutí Standardizace IPv6 víceméně dokončena Základní podpora v MS-Windows XP Rozumná podpora na routerech Cisco (od verze 12.2(2)T), nicméně pro implementaci nových funkcí je třeba nasadit PC router (např. *BSD) Pro běžné použití však chybí podpora všech vlastností a služeb protokolu Přesun z fáze návrhu a standardizace do praxe, „ven z laboratoří – testování a implementace v exitujících sítích“.

NIX-CZ-NET-IPv6 2003/02/03 2001:07F8:0014::/48 IPv6 v Evropě a ČR K 9.2.2004 je v Evropě přiřazeno 294 prefixů délky /32 pro ISP (11/03-266 prefixů) V ČR je 9 prefixů pro ISP a jeden prefix délky /48 pro propojovací bod NIX-CZ CZ-TEN-34 2001/05/21 2001:0718::/32 CZ-IPEXNET 2003/02/05 2001:0AE8::/32 CZ-GTS 2003/02/11 2001:0AF0::/32 CZ-PRAGONET 2003/03/14 2001:0B80::/32 CZ-CECOM 2003/06/18 2001:1478::/32 CZ-NIC 2003/06/20 2001:1488::/32 CZ-VOL 2003/07/17 2001:1508::/32 CZ-CASABLANCA 2003/07/24 2001:1528::/32 CZ-BECOLINK 2003/08/29 2001:1568::/32 NIX-CZ-NET-IPv6 2003/02/03 2001:07F8:0014::/48

IPv6 v CESNETu První instituce v ČR s IPv6 1999: experimentální provoz v síti 6bone (adresy 3FFE::), peeringy, tunely, první testy implementací (P. Satrapa) Od roku 2001 přidělený provozní prefix 2001:718:: /35, později /32 od RIPE a zařazení IPv6 mezi strategické úkoly (L. Lhotka) 2002: Cesnet přistupuje k evrospkému projektu 6net Od roku 2003 nativní (netunelová) konektivita do zahraničí a nativní peering do CZ.NIXu Od roku 2003 celá nativní IPv6 páteř (MPLS), dual stack, adresní registrace + reverzní delegace DNS, monitoring 2004 Evropská páteř pro vědu a výzkum Géant oficiálně podporuje IPv6

IPv6 v CESNETu Koncové sítě (VŠ a AV) První testy přímo zainteresovaných osob (TU Liberec, VŠB-TU Ostrava, JČU České Budějovice, MU a VUT Brno) Zpočátku zejména PC routery (*BSD), později komerční směrovače Připojování výzkumných laboratoří, kolejí PASNET se přidává až v roce 2004 (problémy s kompatibilitou zařízení, stupeň podpory pro zařízení Cisco)

IPv6 v CESNETu Plány do budoucna Doplňkové projekty zlepšení podpory IPv6 v páteřní síti postupné zavedení produkčního režimu provozu IPv6 provozování svých služeb a aplikací nad IPv6 (zároveň s IPv4) propagačně-naučné akce pro uživatele a správce sítí nižších úrovní („neinvazivní průnik“) Doplňkové projekty Liberouter

www.Liberouter.org Projekt vývoje IPv6 směrovače na bázi platformy PC s hardwarovým akcelerátorem (výkonnostně srovnatelný s profesionálními přístupovými směrovači) s user-friendly konfiguračním rozhraním Důvody Snaha o využití univerzality PC zařízení při zavádění a testování nových funkcí Snaha o nižší náklady na pořízení těchto zařízení

Liberouter Realizace HW: programovatelná hradlová pole FPGA, využití nových trendů v programovatelném hardware Otevřený projekt (open source software i hardware) Největší pracovní tým CESNETu, velkou část tvoří studenti Aktuální stav: fungující síťová karta, dokončují se akcelerační funkce

Liberouter Konfigurační rozhraní „Netopeer“, snaha o rozumné UI a určitou přenositelnost konfiguací Univerzální zápis konfigurace směrovače ve fromátu XML a řada transformačních rutin mezi různými formáty (Cisco, Juniper, *BSD, Linux) Vklad VŠE: konverze IOS->XML (viz. technická zpráva) Metakonfigurace (viz. výroční zpráva)

Projekt FR CESNET Na konci roku 2002 přidělen VŠE projekt pro testování implementaci IPv6 Vedoucí M. Matuška, spoluřešitel L. Pavlíček Cíl: zavést IPv6 do sítí VŠE, testování implementací a aplikací, přivedení IPv6 do PASNETu Nákup směrovačů a literatury, školení a studijní cesty (M. Matuška) Délka: 1 rok, 04/2003-04/2004 Publikace: článek v časopise LUPA, příspěvek na konferenci Teleinformatika (11/2003)

Projekt IGA VŠE V červenci 2003 přidělen IGA VŠE projekt na další podporu IPv6 Vedoucí L. Pavlíček, spoluřešitel M.Matuška Cíl: Navázání na projekt FR CESNETu, přiblížení IPv6 uživatelům a správcům sítí, tvorba školení pro uživatele a správce jiných sítí, prezentace výsledků ve znovupoužitelné podobě, zapojení studentů VŠE do testování moderních technologií Délka: 1 rok, 09/2003-09/2004 Připravované výstupy: Bakalářské a diplomové práce, školící materiály + technické vybavení pro ně a další

IPv6 projekty Řada IPv6 služeb je na provozní bázi implementována poprvé v ČR právě na VŠE. Zvýšení prestiže VŠE (a zejména VC): První velká implementace IPv6 v Praze, zprovoznění IPv6 PASNETu, pomoc CESNETu při zavádění protokolu v uzlu Praha. Publikace a veřejná vystoupení pod hlavičkou VŠE Možnost pracovat s moderními technologiemi Pro správce sítí, zvýšení kvalifikace, zkušenosti Pro uživatele sítě VŠE (studenti a zaměstnanci), kteří budou mít k dispozici novou funkčnost pro jejich potřeby (podpora výukové a vědecké činnosti VŠE)

IPv6 projekty Oba projekty se vhodně doplňují, nicméně stále existují nepokryté oblasti: V určitých oblastech se předpokládá součinnost dalších útvarů (zejména VC VŠE), Testování už rozsahem zapojených osob přesáhlo původní plán S ukončením projektů implementace IPv6 nekončí, mělo by dojít k navazujícím krokům směrujícím k plné produkční podpoře IPv6 na VŠE srovnatelné s IPv4

Adresní prostor Navržená struktura v PASNETu 2001:718:1fxx:yyzz::/64 prefix CESNETu lokalita PASNET subnet v lokalitě účastník PASNETu Příklady: VŠE 2001:718:1f02::/48 VŠE Žižkov 2001:718:1f02:0000::/56 VŠE JM 2001:718:1f02:0100::/56

IPv6 adresy v rámci VŠE Adresa Subnet 2001:718:1f02:0000::/64 zaměstnanci SB 2001:718:1f02:0002::/64 knihovna 2001:718:1f02:0003::/64 posluchárna C 2001:718:1f02:0004::/64 138 nb 2001:718:1f02:0005::/64 učebny Žižkov 2001:718:1f02:0042::/64 server nms.vse.cz 2001:718:1f02:0043::/64 subnet 42.65-95 (ca-servery3) 2001:718:1f02:0100::/64 síť na JM

Mapa IPv6 sítě na VŠE CESNET/ IPv6 ipv6tun.vse.cz PASNET/ gif1 ipv6tun.vse.cz em0 sf0 sf1 sf2 sf3 sf4 sf5 sf6 sf7 2001:718:1f02:42::/64 nms 2001:718:1f00::20/64 2001:718:1f02::/64 16.subnet, 146.102.16:16 PASNET/ IPv6 – vlan 106 2001:718:1f02:1::/64 zaměstnanci SB 2001:718:1f02:2::/64 knihovna 2001:718:1f02:3::/64 posluchárna C 2001:718:1f02:4::/64 183nb 2001:718:1f02:5::/64 ucebny 2001:718:1f02:43::/64 ca-servery3 em0, 2001:718:1f00::21/64 ipv6jm.vse.cz em1 2001:718:1f02:100::/64, síť_na JM, 146.102.168.6

Routery s podporou IPv6 ipv6tun.vse.cz ipv6jm.vse.cz ipv6jarov.vse.cz Dell, FreeBSD, 9x ethernet, ipv6jm.vse.cz Dell, FreeBSD, 3x ethernet ipv6jarov.vse.cz Dell, FreeBSD, 5x ethernet, Cisco 7200 (blanice) provozní IOS již k dispozici, catalyst 3750 (ge-jarov) hw podpora, sw v polovině roku 2004, plánované

Servery s plnou podporou IPv6 vse.vse.cz mail (postfix), příjem, odesílání (při odesílání se řídí dle údajů v nameserveru, pokud existuje AAAA záznam, tak zkouší přes IPv6, v případě neúspěchu přejde na IPv4), nameserver, ssh, nms.vse.cz web (apache2), smtp (sendmail) + experimentální stroje (různé OS, používají čistě jen IPv6)

Počítače s částečnou podporou IPv6 Nejsou v nameserveru, mají IPv6 adresu, některé protokoly fungují přes IPv6 vse470.vse.cz devetsil.vse.cz pub.vse.cz Stanice s podporou IPv6 většinou Windows XP, Linux, Solaris, Stanice využívají ohlášení routeru pro svou (auto)konfiguraci

Časové odhad na zavedení IPv6 plán Časové odhad na zavedení IPv6 Střednědobý cíl: 2006 – síť s duálním protokolem (IPv4 a IPv6), tj. routery s plnohodnotnou podporou IPv4 a IPv6, všechny subnety s podporou IPv4 a IPv6 (s výjimkou hw podpory multicastu na IPv6), servery (většina serverů) s podporou IPv4 a IPv6

plán Jaro 2004 Připojení kolejí do sítě IPv6 (včetně filtrování provozu), Školení pracovníků VC na IPv6, Monitorování IPv6, Podpora IPv6 v evidenci stanic, Vypsání bakalářských a diplomových prací na témata související s IPv6, Nahradit tunelování do CESNETu nativním směrováním v rámci PASNETu, Portování důležitých síťových služeb (zejména externích) na IPv6 Externí publikace

Léto 2004 Léto 2005 plán duální routery na hranicích s PASNETem Catalyst 3750, závisí na firmě Cisco, duální router na Jarově pokusy s Novell Netware 6.5 Léto 2005 náhrada Catalyst 8500 za router/switch s podporou IPv4 a IPv6, IPv6 na stanice na učebnách ?, IPv6 na stanice zaměstnanců ?,

Spolupráce: OSI, SUS, SLS, HD a další plán Průběžně Podpora IPv6 na jednotlivých serverech Hledání a úprava aplikací na IPv6 (instalace verzí s podporou IPv6) pro koncové stanice (s různým OS) Testování pokročilých služeb (bezpečnost, mobilita, kvalita služby) Dokumentační a prezentační činnost Obecné dokumenty o IPv6 + materiály ke školení Konfigurace serverů Konfigurace klientských stanic Portování a provozování IPv6 aplikací Spolupráce: OSI, SUS, SLS, HD a další Externí spolupráce: ICZ

Konkrétní doporučení plán Kupovat routery pouze s podporou IPv4 a IPv6, Již v roce 2003 (Cisco 3750), Kupovat a instalovat operační systémy s podporou IPv6 Windows 2003 server, Novell Netware 6.5 Při upgradech programového vybavení instalovat verze s podporou IPv6 (byť zatím neaktivní), např.: apache2 místo apache 1.3, awstats místo webalizer, putty s IPv6 podporou,

Shrnutí IPv6 je na VŠE možno vyzkoušet a používat „ihned“ Pro migraci na novou verzi na VŠE bude využit mechanismus dual-stack Vyjma závěrečné fáze nebude potřeba překladových bran Migrace bude časově náročný proces závisející na okolních sítích a stavu zařízení Problém: zánovní investice do IPv4 Důležité, co zařadit do DNS a co nikoliv Jinak služby zdánlivě „nefungují“

IPv6 v PASNETu PASNET v PASNETu zatím není IPv6, do CESNETu přes tunel: VŠE, FzU AVČR (pravděpodobně neaktivní), ČVUT má IPv6 mimo PASNET, návrh na přidělování adres, návrh na nativní backbone v PASNETu, vlan 106, nyní zkušebně použit na propojení Žižkov – JM, nativní připojení PASNETu do CESNETu realizace pravděpodobně v druhé polovině března (po instalaci nových řídících desek do 6500 – nyní nejsou potřebné porty), dual stack na hraničním routeru pravděpodobně nejdříve o prázdninách,

Diskuse

Statistiky mailu přes IPv6 za období od 30. ledna do 7. února (9 dní)   odchozích spojení IPv4 vse.cz 281 083 IPv4 svět 511 825 IPv6 vse.cz IPv6 svět 93 - z toho spojeno 7   spojených příchozích spojení IPv4 vse.cz 142 023 IPv4 svět 468 977 IPv6 vse.cz 53 IPv6 svět 164 - z toho CESNET 114 na vse.cz může přijímat přes IPv6 pouze nms.vse.cz z domény vse.cz posílá přes IPv6 pouze nms.vse.cz (27) a vse470.vse.cz (26) počítají se všechny pokusy o spojení, množství dopisů výrazně menší (<polovina), odmítnutí – Connection timed out (79), Connection refused (9) od 13. ledna pouze 2 úspěšné do domény .cz mimo vse.cz (gin.cz), 84 z části slu.cz 15 z muni.cz (disk. skupina redhat-cz)