LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Logistické náklady Ivan Gros
Optimalizace stavu zásob
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Optimalizace zásob ŠKODA AUTO a.s..
Řízení zásob - systémy Cílková Eva Kacovská Kamila Koutná Lucia
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Logistika Ing. Jan Pivoňka.
Modely řízení zásob I. Deterministické
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Poptávka na trhu zboží a služeb
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Vybrané problémy z distribuční logistiky
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
D) Produkční a nákladová funkce
D) Užitek a optimální rozhodnutí
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 2/14.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 9/14.
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Velkoobchodní sklady se spotřebním zbožím
Nákup ( kap. 12).
Základy teorie nákladů
Základy ekonomie Seminář 4. Trh a tržní mechanismus.
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Trh výrobků a služeb – teorie firmy
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Celkový a mezní produkt
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
8. tématický okruh: Zásoby
Nauka o podniku Bod zvratu.
4. přednáška - LOGISTICKÉ NÁKLADY
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Model strategie marketingového mixu
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Logistika.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Základy firemních financí
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14

Osnova přednášky Logistické náklady a jejich typy Princip a metody výpočtu logistických nákladů

Logistické náklady Cíl: minimalizace všech typů LN - Úloha vícekriteriální optimalizace LN závisí na: množství materiálu čase Dále na Místě, typu materiálu, frekvenci dodávek, typu dopravního prostředku…..

Typy LN Náklady ve fázích řetězce přeprava (manipulace) u prvotního producenta čekání na přepravu nakládání do dopravního prostředku vlastní transport vykládání a související manipulace čekání na spotřebu u zákazníka Pozn: stejné ve všech částech řetězce (např. dodavatel – výrobce, výrobce – sklad, sklad - OC)

Typy LN Skladovací resp. udržovací náklady (holding costs) pronájem (rent) – prostor, techniky, zařízení, bezpečnost čekání (waiting) – zpoždění, penále, obětovaná příležitost, vázaný kapitál Přepravní náklady (motion costs) dopravní (transportation) – v dopravním prostředku manipulační (handling) – mimo dopravní prostředek

Analýza typů nákladů Nezáleží „nám“ na tom, kdo náklady hradí zda výrobce (producent, dodavatel, zdroj….) spotřebitel (zákazník, odběratel, cíl…..) někdo „třetí“ – dopravce, zprostředkovatel

Skladovací náklady 4 funkce zboží vyrobené (I)..produkce Zboží je vyráběno i spotřebováváno (požadováno) s konstantní intenzitou D’ Produkční i spotřební funkce (I a IV – viz dále) jsou lineární a rovnoběžné 4 funkce zboží vyrobené (I)..produkce zboží vypravené resp. odeslaného (II) zboží doručené (III) zboží spotřebované resp. prodané (IV)

Skladovací náklady zelená plocha – celková čekací doba u dodavatele modrá plocha – celková čekací doba u zákazníka mezi plochami – celkový přepravní čas

Skladovací náklady tm … přepravní doba jednotky za (každé, stejné za předpokladu FIFO) Hi… interval mezi dvěma dodávkami (odvozy), tedy doba čekání jedné dodávky na distribuci H1… maximální interval mezi dvěma dodávkami (odvozy), tedy maximální doba čekání na distribuci Průměrná doba čekání jednotky (u výrobce, u zákazníka: Maximální akumulace v ks (stejná u dodavatele i zákazníka)

Náklady na pronájem Náklady na pronájem prostor, zařízení, obslužné a udržovací techniky atd. k zachování příslušného množství zboží v pokud možno nezměněné kvalitě za předpokladu lineárních vztahů mezi množstvím a časem = maximální akumulaci Klíčový parametr: cr.… sazba za rok skladování jednotky (USD/y)

Náklady na pronájem CRC - roční náklady pronájmu (rent cost/year) URC - jednotkové náklady pronájmu (rent cost/item)

Náklady čekání též nazývány „náklady na zásoby“ (Inventory cost) náklady na zboží za dobu mezi výrobou a spotřebou strávenou mimo dopravní prostředek Klíčový parametr: ci.… sazba za čekání (skladování) jednotky zboží za jednotku času (USD/y) CWC - roční náklady čekání (wait cost/year) UWC - jednotkové náklady čekání (wait cost/item)

Náklady čekání CWC = ci * celková čekací doba za rok UWC = ci * průměrná čekací doba neboli:

Náklady čekání Význam a stanovení ci v případě transportu lidí…hodnota času (value of time) – jak stanovit?? v případě standardního zboží… vázaný kapitál, tedy cena obětované příležitosti (oportunity cost) v případě zboží podléhajícího zkáze… znehodnocení (fyzické, morální např. sezónní) Od jaké ceny odvodit 0 ... cena u výrobce 1 ... cena na trhu 1>>0 Jaká je absorpční schopnosti trhu – prodá se vše??

Náklady čekání Při konstantní poptávce lze DOČASNĚ snížit tempo (intenzitu) výroby  nižší skladovací náklady Podmínkou je rovnoběžnost křivek I a IV Sklon I větší než sklon IV…hromadění zásob Sklon I menší než sklon IV…neuspokojení poptávky

Náklady čekání Úspora nákladů na jednotku  ... redukce čekací doby …snížení objemu výroby …úspora nákladů za jednotku času u výrobce (0 je přímo úměrné ci) …je-li trh schopen plné absorpce, tedy mimořádný důchod za jednotku

Náklady čekání