Informační technologie-prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
Téma: Vesmír a sluneční soustava Předmět: Člověk a jeho svět Klíčová slova: Vesmír, Země, planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
VESMÍR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Test – Vesmír a planeta Země
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Slunce a sluneční soustava
Země – modrá planeta.
Sluneční soustava.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Informační technologie-prezentace VESMÍR VESMÍR Informační technologie-prezentace Informační technologie - prezentace

GALAXIE připomíná disk, má spirálový tvar jsou nahromaděné miliardy hvězd naše Slunce a jeho sluneční soustava jsou v galaxii, která se jmenuje Mléčná dráha připomíná disk, má spirálový tvar ve vesmíru jsou miliardy galaxií

SLUNEČNÍ SOUSTAVA naši sluneční soustavu tvoří Slunce a všechno, co kolem něj obíhá patří k ní všechny planety a jejich měsíce, komety - planety naší sluneční soustavy – Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, (Pluto)

SLUNCE Slunce je 110x větší než Země Slunce je hvězda obrovská koule žhavého plynu, která vydává spoustu světla a tepla – 5 500 ̊C probíhají zde erupce - leží ve středu sluneční soustavy, vše kolem něj obíhá

MĚSÍC je 4x menší než je Země, jeho průměr je 3 476 km nemá podmínky pro život – chybí mu atmosféra, voda a na jeho povrchu je velký výkyv teplot mezi dnem a nocí - přes den je na Měsíci až 130 ̊C a v noci až -170 ˚C vykonává 3 pohyby – otáčí se kolem své osy od Z na V - obíhá kolem Země - společně se Zemí obíhá kolem Slunce je přirozenou družicí Země oběhne Zemi přibližně za 29 dnů. Za tuto dobu pozorujeme na obloze jeho 4 fáze– nov, první čtvrť, úplněk, poslední čtvrť jeho povrch tvoří horniny, krátery, hornatiny

ZEMĚ skládá se z jádra, pláště a kůry je na pólech mírně zploštělá – je to způsobeno rotací Země kolem své osy 2 pohyby – otáčení Země kolem své osy od Z na V - obíhání kolem Slunce plocha – 510 mil.km čtverečních- oceány pokrývají 70%, pevnina 30% - poloměr – 6 378 km, rovník – 40 075 km Země se otočí kolem své osy za 24 hodin = 1 den Země oběhne Slunce za 365 dnů = 1 rok -

KOMETY, ASTEROIDY, METEOROIDY Komety – obrovské koule ledu a prachu - přicházejí z vnějšího okraje sluneční soustavy, aby kroužily kolem Slunce - kometa, která je daleko od Slunce, nemá ocas, blíže ke Slunci se začíná tavit a získává ocas, který je vytvořen z plynu a prachu - někdy se srazí s nějakou planetou Asteroidy – jsou to úlomky kamenů a kovů - některé mají dokonce své vlastní malé měsíce Meteoroidy – malé kousky kamenů z vesmíru - většina z nich při pádu na Zemi shoří, ale některé jsou tak veliké, že na Zemi způsobí škodu

HVĚZDY - probíhají na nich stejné děje jako na Slunci jsou to obrovské koule vybuchujícího plynu hvězdy tvoří určité obrazce, kterým se říká souhvězdí - je jich celkem 88 (např. Orion, Velký vůz, Velká medvědice, …) -

PLANETY Merkur Venuše Země Mars

PLANETY Jupiter Saturn Uran Neptun

CESTA DO VESMÍRU Lidé vysílají své raketoplány do vesmíru od roku 1957 Předtím padaly rakety zpět na zemský povrch ještě dřív, než mohly vesmírného prostoru dosáhnout. Nebyly dost silné, aby se dostaly dál - První lidé se do vesmíru vydali v roce 1961. Od té doby je následovalo mnoho mužů a žen. Dnes létají kosmonauti do vesmíru v raketě, které se říká vesmírný raketoplán

PROJEKT VYTVOŘILA Rejnušová Pavla Pro 5. nebo 6. ročník ZŠ