Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Člověk a vývojová stádia člověka
Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchací soustava - opakování
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
orgány a Orgánové soustavy v lidském těle
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Dýchací soustava2.
Elektronická učebnice - I
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor výukového materiálu:
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
DÝCHACÍ SYSTÉM.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava PLÍCE.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Plíce * Jsou párovým orgánem
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Dýchací soustava.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
ČLOVĚK SRDCE - PLÍCE VY_32_INOVACE_II-C-11.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Prezentace – výklad učiva
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Dýchací soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Dýchací soustava

Dýchací soustava Plíce

Dýchací soustava Kyslík je pro život nezbytný. Na dýchání se podílí více soustav. Dýchací ústrojí umožňuje přenos kyslíku ze vzduchu do krve a krví je poté kyslík pomocí srdce a oběhového systému dopraven do celého těla. Dýchací pohyby zabezpečuje svalová a kosterní soustava. Dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce.

Dýchací soustava Funkce dýchací soustavy 1.zajišťuje přívod kyslíku ze vzduchu 2.převod kyslíku do krve 3.odchod oxidu uhličitého z těla

Dýchací soustava Stavba dýchací soustavy 1.dutina nosní 2.nosohltan 3.hrtan 4.průdušnice(1) 5.průdušky(2)-ty se dělí na malé průdušinky(250 000) 6.plíce(2)-pravá má tři laloky, levá má dva laloky(srdce)

Dýchací soustava

Dýchací soustava Průdušnice a průdušky Plíce obr. 6 obr. 8

Dýchací soustava Dýchací pohyby Tyto pohyby umožňují mezižeberní svaly a bránice. 1.vdech-aktivní pohyb, dochází k roztažení hrudníku a roztažení plic 2.výdech-pasivní pohyb, vzduch se vytlačí z plic Počet vdechů závisí na námaze, v klidu-16-18 za minutu.

Dýchací soustava Onemocnění dýchací soustavy nachlazení chřipka infekce horních cest dýchacích zápal plic tuberkulóza (TBC) pneumotorax – kolaps plíce po protržení jedné nebo obou blan průduškové astma – ve většině spjaté s alergiemi rakovina plic

Dýchací soustava Prevence Dýchací soustava je v přímém kontaktu s okolním prostředím a je velmi citlivá na jakékoliv změny. zdravá strava očkování otužování, sport nekouřit!

Dýchací soustava Zajímavosti Člověk dýchá vždy pouze jednou nosní dírkou a každých 15 minut následuje výměna. Při kašli se vzduch v plicích pohybuje rychlostí přibližně 100 km/h. Při kýchnutí se vzduch v průdušnicích pohybuje rychlostí až 160 km/h. Na jeden nádech nabereme do plic jen půl litru vzduchu. Kdybyste vzduchem, který za život nadechnete, nafukovali létající balony, bylo by jich 150.

Dýchací soustava Otázky: 1.Co tvoří dýchací soustavu? 2.Jaká jsou funkce dýchací soustavy? 3.Jaká je stavba dýchací soustavy? 4.Jaké jsou dýchací pohyby? 5.Jaká jsou onemocnění dýchací soustavy, jaká je prevence? Otázka pro bystré hlavy: Zkus popsat obrázek.

Dýchací soustava obr. 2

Dýchací soustava Zápis: -dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce -dýchací pohyby zabezpečuje svalová a kosterní soustava Funkce dýchací soustavy 1.zajišťuje přívod kyslíku ze vzduchu 2.převod kyslíku do krve 3.odchod oxidu uhličitého z těla Stavba dýchací soustavy 1.dutina nosní 2.nosohltan 3.hrtan 4.průdušnice(1) 5.průdušky(2)-ty se dělí na malé průdušinky(250 000)

6.plíce(2)-pravá má tři laloky, levá má dva laloky(srdce) Dýchací pohyby 1.vdech 2.výdech -tyto pohyby umožňují mezižeberní svaly a bránice -počet vdechů závisí na námaze, v klidu-16-18 za minutu Onemocnění dýchací soustavy nachlazení chřipka infekce horních cest dýchacích zápal plic Prevence -zdravá strava, očkování, otužování, sport

Dýchací soustava Prameny: http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action=lesson_detail&id=433 http://dum.rvp.cz/materialy/dychaci-soustava-4.html http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%BDchac%C3%AD_soustava_%C4%8Dlov%C4%9Bka Přírodověda 5-učebnice pro 5. ročník ZŠ-Člověk a jeho svět, Nová škola Vše platné k 25.5.2012

Dýchací soustava Konec