EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, 1.10.2007 Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Projektové řízení Modul č.1.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
NAP a EU-ETS z pohledu ČEZ Ekonomické a Investiční Dopady Obchodování s Povolenkami na emise skleníkových plynů seminář energetických manažerů,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Úvod, základní principy a cíle
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.

1 Agenda  NAP 2 z pohledu ČEZ  Má EU ETS budoucnost?  Dlouhodobé záměry

2 NAP 2 – zřejmě již uzavřené téma  MŽP prezentovalo návrh alokace pro roky  ČEZ není spokojen, ale v kontextu situace jde o férové řešení  Snaha o transparentnost a jednoduchost  Členění na malá a velká zařízení diskutabilní (princip)  Soudní spor s EK otázkou – kladný výsledek by byl vítán, ale zřejmě nepravděpodobné Rozdělení povolenek v NAP 2 je velmi pravděpodobně realita, kterou je třeba akceptovat – některé záměry bude třeba přehodnotit

3 Agenda  ČEZ a jeho význam z pohledu ČR  Má EU ETS budoucnost?  Dlouhodobé záměry

4 Systém obchodování již plní svoji funkci…spojuje environmentální přínosy s ekonomickými stimuly  Změny v řízení stávajících zdrojů zohledňují velikost nákladů na CO 2 v marginálních nákladech – od uhlí k plynu, od méně efektivních k více efektivním  Investice do efektivnějších zařízení z pohledu CO 2 KrátkodobéDlouhodobé EU ETS motivuje podniky ke snižování emisí nákladově co nejefektivnějším způsobem bez ohledu na alokaci a státní hranice Klíčovým předpokladem pro úspěšnost EU ETS je chování společností v souladu s ekonomickou motivací Zdroj: ČEZ, a.s.

5 ČEZ optimalizuje emise CO 2 ve třech oblastech – krátkodobé hledisko Údržba zdrojů Řazení zdrojů  Náklady na CO 2 plně zohledněny ve variabilních nákladech (stejně jako náklady na přeshraniční kapacity)  Řazení zdrojů ČEZ přizpůsobeno CO 2 emisím (m.j. změna v pořadí černouhelných a hnědouhelných zdrojů)  Zvýšené zaměření na zvýšení dostupnosti jaderných a obnovitelných zdrojů  Zvýšené zaměření na měření emisí CO 2 a opatření k redukci těchto emisí Řazení zdrojů se neodvíjí od původní alokace, ale od tržních cen elektřiny a CO 2 emisí Trading  Řízení celkové pozice podle očekávané výroby ČEZ  Obchodování na vlastní účet  Brokerské služby

6 EU ETS v principu krok správným směrem, ale… Environmentální benefit Dlouhodobost Další mechanismy a nástroje  Pokud systém nepovede k výraznějšímu snížení emisí, nemá žádný smysl  Cílem je motivovat k nákladově efektivním redukcím  Dosažení environmentálního cíle není jen otázka „přísnosti“, ale nastavení systému jako celku  Má-li obchodování vést k výraznějším redukcím, je třeba technologické změny  Stávající podoba EU ETS negarantuje stabilitu pro dostatečně dlouhé období nutné pro investice  Regulace ostatních odvětví, otázka konkurenceschopnosti  Podpora investic do šetrných technologií ze strany státu, vazba na výzkum a vývoj  Zasazení do mezinárodního rámce

7 Agenda  ČEZ a jeho význam z pohledu ČR  Má EU ETS budoucnost?  Dlouhodobé záměry

8 EU ETS prochází významnou revizí  Směrnice samotná obsahuje plán na její revizi  Využití zkušeností z prvního období  Zefektivnění systému  Diskuse nad 4 základními oblastmi:  Rozšíření o další sektory/plyny, problematika malých zařízení  Monitoring, reporting, verifikace, registry  Harmonizace, alokace  Vazba na další systémy, JI/CDM projekty ČR jako členský stát má šanci se do budoucí podoby systému zapojit a ovlivnit ji – Evropská komise předloží legislativní návrh v prosinci

9 O jakých změnách se hovoří Rozšíření M R V Alokace a harmonizace Mezinárodní propojení  Problematika malých zařízení  Harmonizace definice zařízení  Jaká kritéria použít pro vyřazení z EU ETS  Míra harmonizace  Zjednodušení pro malá  Nové sektory či plyny (doprava?)  Alokace středobodem diskusí – vyšší míra harmonizace  Postupný přechod k povinné aukci/benchmarkingu  Míra autonomie členských států omezena  Žádaný proces  Důraz na kvalitu projektů / pravidla pro propojení  Některé typy projektů problematické

10 Několik poznámek  Benchmarking – idealizovaná modla? Jak jej nastavit ex-ante? Ex-post na úrovni BAT = command and control nástroj…  Aukce – zřejmě krok správným směrem, ale nelze přeceňovat. Klíčové je využití výnosu. Nejpragmatičtější je zřejmě směřování do státního rozpočtu výměnou za snížení daní nebo jiné úlevy pro průmysl podpořící inovace. Přerozdělování povede ke zvyšování celkové daňové zátěže a bude předmětem neefektivní distribuce prostředků spojené s korupčním prostředím.  Otevřenost systému – teoreticky vítáno, ale jaký bude mít efekt? Realizace emisních redukcí mimo Evropu je politický problém, zejména pro Evropskou komisi.

11 Závěry  Boj s klimatickou změnou je realita  Emisní obchodování jako nástroj vhodné, musí být sladěno s ostatními nástroji  Je třeba se dívat dopředu, nikoliv dozadu – revize je důležitější než se může na první pohled zdát  Energetika bude velmi pravděpodobně sektor, kterému bude věnována specifická pozornost – musíme být připraveni na diskusi o parametrech systému