Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Digitální učební materiál
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Digitální učební materiál
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Znaménková konvence Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Teplo jako fyzikální veličina
Digitální učební materiál
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
zpracovaný v rámci projektu
Autor:Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast:Termika Téma:Kruhový děj Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Pokusné určení tepla.
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Zobrazovací rovnice Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Lom světla - příklady Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Příklad tepelně izolované soustavy:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měření tepla při tepelné výměně TÉMATICKÝ.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
TEPLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast: Termika Téma: Kalorimetrie Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_08.2.07.FYZ Anotace: Učební materiál je věnován měření tepla. Zaměřuje se na teplo předané při tepelné výměně. Definuje veličinu měrná tepelná kapacita. Vysvětlena je kalorimetrická rovnice. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena ke zkvalitnění výuky v hodinách fyziky, ale může být využita i k samostudiu nebo pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověří u žáků pochopení probíraného učiva. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků (PC a dataprojektoru).

Měrná tepelná kapacita Kalorimetrická rovnice Kalorimetrie Měrná tepelná kapacita Kalorimetrická rovnice

Kalorimetrie (měření tepla) Přijme-li těleso teplo při tepelné výměně, vzroste jeho vnitřní energie a zvýší se jeho teplota; Odevzdá-li těleso teplo při tepelné výměně, jeho vnitřní energie klesne a jeho teplota se sníží; Měření tepla úzce souvisí s měřením teploty.

Tepelná kapacita C Udává, jaké teplo musíme dodat, aby se teplota tělesa zvýšila o 1°C. C je tepelná kapacita Q je dodané teplo  t je teplotní rozdíl

Tepelná kapacita C Těleso s velkou tepelnou kapacitou Při tepelné výměně schopné pojmout nebo předat velké množství tepla; Dlouho se zahřívá a dlouho chladne; Příklad: Voda (ústřední vytápění, chlazení, přímořské klima, atp.). Těleso s malou tepelnou kapacitou Při tepelné výměně pojme nebo předá malé množství tepla; Rychle se zahřeje a rychle zchladne; Příklad: Kovy (snadné tavení a tepelné zpracování).

Tepelná kapacita C Voda má velkou tepelnou kapacitu, proto zůstane dlouho teplá; Kovová lžička má malou tepelnou kapacitu, proto rychle vychladne. KOV malá tepelná kapacita VODA velká tepelná kapacita Obrázek 7.1. Tepelná rovnováha Obrázek 7.2. Rozdílné teploty

Měrná tepelná kapacita c Přijmou-li dvě tělesa o stejné hmotnosti z různých látek teplo Q, je zvýšení jejich teploty různé. Tuto závislost na látce vyjadřuje měrná tepelná kapacita; c je měrná tepelná kapacita; m je hmotnost tělesa;

Teplo přijaté nebo odevzdané tělesem při tepelné výměně Vyjádřením neznámé Q ze vzorce: Zjistíme, že teplo Q přijaté nebo odevzdané tělesem při tepelné výměně: Závisí na: hmotnosti tělesa m, rozdílu teplot t, měrné tepelné kapacitě látky c.

Kalorimetrická rovnice Předpokládejme, že tepelná výměna probíhá pouze mezi dvěma tělesy a žádné teplo se nepředává do okolí (izolovaná soustava); Pak teplo Q1 odevzdané teplejším tělesem je rovno teplu Q2 přijatému chladnějším tělesem. Dosadíme-li známé vztahy, kde t je teplota při tepelné rovnováze: Dostáváme kalorimetrickou rovnici:

Kalorimetrická rovnice Příklad Do akvária, ve kterém je 22 litrů vody o teplotě 22 °C, přidáme 2 litry vody o teplotě 16 °C. Určete na jaké hodnotě se ustálí teplota vody. (Předpokládáme, že neprobíhá tepelná výměna mezi soustavou a okolím.) Známe: m1 = 22 kg; m2 = 2 kg; t1 = 22 °C; t2 = 16 °C; c1 = 4200 J.kg-1K-1; c2 = 4200 J.kg-1K-1. Neznáme: t = ? °C. K výpočtu využijeme kalorimetrickou rovnici. Obrázek 7.3. Akvárium

Kalorimetrická rovnice Příklad Do akvária, ve kterém je 22 litrů vody o teplotě 22 °C, přidáme 2 litry vody o teplotě 16 °C. Určete na jaké hodnotě se ustálí teplota vody. (Předpokládáme, že neprobíhá tepelná výměna mezi soustavou a okolím.) Vyjádříme neznámou t a poté dosadíme: Teplota vody se ustálí na hodnotě 21,5 °C. Obrázek 7.4. Akvárium

Obrázek 7.5. Směšovací kalorimetr Kalorimetr = přístroj na měření tepla; Tenkostěnná nádoba, tepelně izolovaná od okolí; Víkem prochází míchadlo, dále je zde průchodka na teploměr a svorky k připojení el. zdroje pro topnou spirálu; Využívá se k experimentálnímu ověření kalorimetrické rovnice. Obrázek 7.5. Směšovací kalorimetr

Shrnutí nejdůležitějších poznatků Při tepelné výměně odevzdává teplejší těleso teplo Q tělesu chladnějšímu. Chladnější těleso teplo přijímá. Teplo Q přijaté nebo odevzdané tělesem při tepelné výměně: Závisí na: hmotnosti tělesa m, rozdílu teplot t, měrné tepelné kapacitě látky c.

Otázky a úkoly Jaký je rozdíl mezi teplem a teplotou? Teplo Q je energie předaná při tepelné výměně. Jednotkou tepla je joule (J). Teplota t popisuje stav tělesa při tepelném ději. Jednotkou je stupeň Celsia (°C). Co to znamená, že těleso přijalo teplo? Těleso přijme energii. Vzroste vnitřní energie tělesa a pokud nenastane změna skupenství, zvýší se i jeho teplota. Na čem závisí velikost tepla přijatého tělesem při tepelné výměně? Teplo Q přijaté při tepelné výměně závisí na hmotnosti m tělesa, rozdílu teplot t a měrné tepelné kapacitě c látky: Q = mct. Jak se liší tepelné vlastnosti látek s velkou a malou měrnou tepelnou kapacitou? Tělesa s velkou tepelnou kapacitou se dlouho zahřívají a dlouho chladnou (voda). Tělesa s malou tepelnou kapacitou se rychle zahřejí a rychle vychladnou (kovy).

Použité zdroje LEPIL, Oldřich, BEDNAŘÍK, Milan, HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy I. 4. vyd. Praha: Prometheus, 2004, 266 s. Učebnice pro střední školy. ISBN 80-7196-184-1. BEDNAŘÍK, Milan, KUNZOVÁ, Vlasta, SVOBODA, Emanuel. Fyzika II pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN, 1986, 216 s. Učebnice pro střední školy. Autorem obrázků, pokud není uvedeno jinak, je autor výukového materiálu.